Tänään: 25.06.2024

Toimittaja

The Ronski Gang ja Julye Blom – isän ja tyttären yhteiskeikka

musiikki

Soullaulaja, lauluntekijä, Julye Blom(Julia Sjöblom)seuraa paikalliseksi legendaksi muodostuneen isänsä The Ronski Gangin Harryn ”Ronski” Sjöblomin jalanjälkiä, kun isä ja tytär esiintyvät yhteiskeikalla Virkkalan Ravintola Petterissä lauantaina 13.4. Julye Blom avaa illan omalla keikallaan kello 22.00 ja puolenyön aikaan lavalle nousee The Ronski Gang.

–Luvassa on aikamoinen soulpläjäys ja vanhan musiikin ilta. Aloitamme rootskuvioilla ja jazzahtavalla soulilla. Viime vuosi oli Ronskin juhlavuosi, joten nyt haetaan vähän uutta kulmaa. Saa nähdä, miten isä uskaltaa esiintyä tyttärensä jälkeen, Julye Blom naurahtaa.

–Vanhaa kunnon matskua tulee enemmän kuin normaalisti. Soitamme peruskokoonpanolla rokkia ja luomme kunnon meiningin. Toivottavasti jengi viihtyy, kyllä se viihtyy, Ronski kommentoi.

–On kiva, että isä ja tytär esiintyvät samalla keikalla. Aina on autettu uusia soittajia ja niin nytkin. Uusi sukupolvi tarvitsee tilaisuuksia esiintyä, hän jatkaa.

Soul yhdistää isää ja tytärtä.

–Ronski itse on myös huikea soullaulaja, ja olen päässyt fiilistelemään monta kertaa, kun faija uppoutuu siihen maailmaan ihan täysillä. Ehkä saan yllytettyä hänet laulamaan soulia Petterissä, Julye suunnittelee.

Lohja on kummallekin läheinen paikka, sillä Ronski on kotoisin Maksjoelta ja Julye Blom on viettänyt paljon aikaa mummolassa Lohjalla.

–On ihana tulla Lohjalle soittamaan. Vietin siellä paljon aikaa lapsuudessani. Henkiset juureni ovat Lohjalla, vaikka olenkin Kallion kasvatti, Julye Blom kertoo.

–Lohjalla on aina kiva soittaa ja tulla kotiyleisön eteen. Siellä näkee vanhoja koulukavereitakin, Ronski sanoo.

Aiemmin Julye Blom kirjoitti kappaleita pöytälaatikkoon, mutta vuoden ajan hän on kokeillut musiikillisia siipiään vakavammin. Hänen musiikkinsa on saanut yleisöltä innostuneen vastaanoton.

Musiikkia elämän tiellä vastaan tulleista

Julye Blom on soullaulaja-lauluntekijä, jonka musiikilliset juuret ovat amerikkalaisessa jazzissa, bluesissa ja folkissa. Hänen tumma, vivahteikas ja aistikas soundinsa yhdistettynä olemisen välittömyyteen vangitsee yleisön matkalle uudenlaisen juurimusiikin äänimaailmaan. Julye Blom laulaa elämästään ja näkemistään epäkohdista intensiivisellä ja sielukkaalla otteella.

–Biisit kertovat omista elämänkokemuksistani, mutta en tykkää sanoa asioita suoraan, vaan niin että jokainen löytyy oman kulmansa asiaan. Laulan esimerkiksi ihmisistä, joita olen matkan varrella kohdannut, mutta joita en ymmärrä. Mikä ajaa ihmisen esimerkiksi kateellisuuteen? Haluan avata näitä asioita kappaleissani. Vain rakkaudella ja onnellisuudella on merkitystä ja musiikin tehtävä on jakaminen ja vertaistuen ja voiman antaminen taiteen kautta, Julye Blom kertoo.

Hän on esiintynyt aiemminkin isänsä kanssa, mutta toiminut tuolloin taustalaulajana. Pari vuotta sitten hän veti lisäksi pari kappaletta Ravintola Petterissä ennen The Ronski Gangin keikkaa. Nyt vuorossa on kuitenkin oma keikka, oman bändin ja musiikin kanssa.

–Olen alkanut tehdä omaa musiikkia täysillä ja minulla on nyt huippusoittajat. Olen tehnyt biisejä pöytälaatikkoon jo neljä vuotta, mutta rohkeuden kipinä on puuttunut. Nyt olen päättänyt, että minun pitää alkaa elää itselleni oikein ja tehdä itselleni hyviä asioita. Tämä kortti on pakko katsoa tai kaduttaa.

Hän on saanut hyvän vastaanoton.

–Tämän vuoden ajan olen nyt keikkaillut enemmän ja saanut todella hyvää palautetta. Olen vähän yllättynytkin siitä, kuinka omakseen yleisö on kappaleeni ottanut. Minulle on sanottu, että tuon kaivatun uuden tuulahduksen. Paljon on kyselty myös sitä, milloin julkaisen uutta musiikkia. Toivon, että voisin tulevaisuudessa elää omalla musiikilla. Se olisi hienoa, mutta eniten toivon sitä, että muut ihmiset saavat musiikistani jotain hyvää itselleen, hän kuvaa.

The Ronski Gang.

Musiikilla oli vahva rooli jo lapsuudessa

Isä istutti musiikin palon tyttärensä sydämeen jo varhain ja vaikutti vahvasti hänen musiikkimakuunsa.

–Muut lapset kuuntelivat lastenlauluja, mutta meillä kuunneltiin aina paljon soulia ja rockia. Olen kasvanut siihen. Vauvana en edes nukkunut ilman, että rokki soi. Omia lapsuuden ehdottomia lempiesiintyjiäni ovat olleet mm. Dire Straits, Sam Cooke, Chuck Berry, John Lennon, Aretha Franklin, Julye Blom kertoo.

–Musiikki oli vahvasti läsnä arjessamme, kävimme soittotunneilla, kuuntelimme musiikkia ja puhuimme siitä. Olisin halunnut mukaan faijan keikoille jo paljon aiemmin, mutta pääsin vasta 16-vuotiaana, hän jatkaa.

Lapsuudessa kuunneltu musiikki vaikuttaa vahvasti Julye Blomin omaan tuotantoon.

–Tavoitteeni on muovata musiikkimaailmaa takaisin rootshenkiseksi, muistuttaa juuristamme ja sielumme musiikissa. Nykypoppia tekee tarpeeksi moni muukin, mutta myös vanhan ajan musiikkia tarvitaan. Ihmisiä kiinnostaa se, että nuori gimma tekee rootsia, Julye Blom avaa.

Rohkeasti kohti unelmia

–Ronski on minulle opettanut, että kaikki on mahdollista, kunhan uskoo itseensä ja näkee paljon vaivaa. Niin hänkin nousi yhdeksi Suomen liverock-sensaatioksi vetämällä lavalle ennätysmäärän porukkaa vuonna 1978. Itseensä usko on itsellä välillä koetuksella, niin kuin varmasti jokaisella taiteilijalla, mutta olen päättänyt, että tämä on minun tieni ja kuljen sitä niin kauan kuin sen mutkat minun sallivat kulkevan. Musiikki on ilma, jota hengitän, Julye Blom kertoo.

–Minusta kaikkien pitäisi saada tehdä asioita, joista he nauttivat ja tuoda esille omia vahvuuksiaan ja sitä, mitä annettavaa heillä on. Uskon, että olemme täällä toteuttamassa elämäntehtäväämme ja se on meillä jokaisella kovin erilainen, mutta sitä pitää kuuliaisesti ja rohkeasti toteuttaa, muuten olemme onnettomia. Eihän siinä olisi edes mitään järkeä, että olisimme samanlaisia, rikkaus on monimuotoisuudessa. Rakkaus on tärkeintä ja itseään tulisi rakastaa sen verran, että toimii itselleen aina oikein, hän jatkaa.

SMS