Lohjan Päiväkoti Onnen Omenassa on todettu koronavirustartunta. Noin 45 henkilöä päiväkodin henkilökunnasta ja varhaiskasvatuksessa olevista lapsista on altistunut koronavirukselle 17.3.2020. Kaikki altistuneet henkilöt on tunnistettu. Altistumisesta johtuvia sairastumisia ei ole toistaiseksi tiedossa. Terveydenhuollon henkilöstö on yhteydessä altistuneisiin työntekijöihin ja lasten huoltajiin jatko-ohjeiden antamiseksi. Työntekijöiden ja huoltajien ei tarvitse itse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Koronavirukselle altistuneet työntekijät ja lapset määrätään karanteeniin, joka kestää 14 vrk altistumispäivästä 17.3.2020 laskien eli 31.3.2020 saakka. Tartuntatautilääkäri tekee päätöksen karanteeniin määräämisestä ja päätös postitetaan asianomaisille henkilöille kotiin.

Yksikön tilojen siivouksen osalta siivous toteutetaan noudattaen Työterveyslaitoksen antamia siivousohjeita. Niille Päiväkoti Onnen Omenan lapsille, jotka eivät ole altistuneet, järjestetään päivähoitopaikka paikkatilanteen ja- tarpeen mukaan joko Onnen Omenaan tai Muijalan päiväkotiin. Tämän osalta päiväkodista otetaan yhteyttä huoltajiin.

Karanteenin aikana tulee huolehtia edelleen hyvän käsi- ja yskimishygienian toteutumisesta. Lisäksi on hyvä seurata mahdollisia oireita. Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. 

Mikäli karanteenin aikana sairastuu koronavirukseen, ei lieväoireisessa taudissa tarvita taudinmääritystä, sillä lievä tauti paranee kotihoidossa viikossa tai parissa. Karanteenin jälkeen tulee kuitenkin olla yksi oireeton päivä ennen työhön tai päiväkotiin paluuta. Mikäli oireet pahenevat tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse 044 369 2901 ja 044 369 2902. Puhelinnumerosta saat neuvoja kaikissa koronavirustilanteeseen liittyvissä asioissa. Puhelinneuvonta on auki klo 7-21 joka päivä, myös viikonloppuisin. Muuna aikana Päivystysapu p.116 117.

Kaikkia varhaiskasvatuksen yksiköitä on ohjeistettu toimimaan koronavirus-epäily tilanteissa. Tässä tilanteessa päiväkoti Onnen Omena on toiminut sovittujen ohjeiden mukaisesti.

Lohjan kaupunki

Tuula Suominen 

vt. Hyvinvointijohtaja

Palvelualuejohtaja työikäisten ja ikääntyneiden palvelut.