En tosiaankaan tarkoita, että haluaisin palata ajassa takaisinpäin aikaan ennen internettiä ja älypuhelimia, mutta monessa suhteessa asiat oli ennen, jollei paremmin, niin helpompia.

Ennen kaikki oli paremmin

Miten ja miksi näin oli? Ennen ei ollut pääsyä tietoon niin helposti ja nopeasti kuin nyt. Nyt meillä on tieto koko ajan saatavilla, ja sen määrä kasvaa joka sekunti. Onko se sitten aina parempi, että tiedämme enemmän kuin ennen? Vanha sanonta, tiedosta, joka lisää tuskaa pitää paikkansa.

Nyt kun itse on isovanhempi, ja miettii 2000-luvun kehitystä verrattuna oman nuoruutensa kehitykseen, niin nopeasti huomaa yhden asian: nopeuden. Kaikki tapahtuu nykyään nopeammin kuin ennen. Ja vaikka meillä pitäisi kaikkien tilastojen valossa olla entistä enemmän vapaa-aikaa, tuntuu kuitenkin siltä, että kaikilla on entistä kiireisempää. Meille on entistä vaikeampaa pysähtyä ja antaa aikaa itsellemme, ilman kiirettä tai suorittamisen paineita.

Kauneus ja hyvinvointi

Tällä viikolla lehdessämme on pienenä teemana kauneus ja hyvinvointi. Kauneusteemaan liittyisi paljonkin niitä mahdollisuuksia, joita esimerkiksi plastiikkakirurgia on tuonut mukanaan, ja hyvinvointiin liittyvät koko yhteiskuntamme muutokset, ja viimeisten parin kymmenen vuoden aikana enemmässä määrin kasvanut ajattelu ”minä itse”.

Ei ole mitään väärää siinä, että ajattelee itseään ensin. Tärkeätä olisi kuitenkin siinä samalla ymmärtää ja nähdä oman itsensä sopeutuminen ympärillä olevaan maailmaan siten, että ne sopisivat mahdollisimman hyvin keskenään.

Terveys on meille kaikille tärkeä voimavara. Tänä vuonna olemme kokeneet kollektiivisesti miltä tuntuu, kun koko maailmaa kohtaa uhka terveydelle. Osa meistä on ottanut uhan todesta, osa meistä ei edes näe sitä, ja osa ei halua tietää asiasta mitään ja jatkaa elämäänsä kuten aiemmin. Tässäkin tilanteessa tieto lisää tuskaa, sillä tietoa on liikaa saatavilla, eikä kukaan ole varmasti sanomassa, mikä tiedosta on oikeata ja mikä ei.

Valemedia

Tiedätkö sinä mikä on valemedia? Se on olemassa oleva media, joka voi toimia joko lehtenä, nettisivustona, radiona tai jopa televisiokanavana, mutta minkä kaikki uutiset ovat keksittyjä. Jopa television uutiset ovat täysin näyttelijöiden ja tietokoneen kanssa aikaansaatuja – tässä maailmassa me elämme. Onneksi olemme Suomessa, missä voimme luottaa kohtuullisen turvallisesti päämedian uutisiin ja tietoihin, mutta silloinkaan ei lisätietous aina tee meitä helpottuneemmaksi.

Oma hyvinvointi

Me kaikki voimme tehdä paljon omansa itsemme ja kehomme hyvinvoinnin hyväksi. Useimmiten vain päätämme tehdä päinvastoin. Me voimme perustella tekemisemme työn, harrastusten tai perheen mukaan tai sosiaalisen painostuksen perusteella, mutta päätökset me teemme aina itse.

Mistä sinä haet tietoa oman itsesi hyvinvoinnin tukemiseksi? Kysytkö ystäviltä, käytkö lääkärissä vai soitatko ennustajalle? Käytkö kirkossa vai kirjoitatko Googleen?

Haluaisitko sinä palata ajassa takaisin, vai sittenkin siirtyä tulevaisuuteen?