Tänään: 14.07.2024

Päätoimittaja

Tietokoneet ja verkkokaupat – mitä tarkastella uutta pelikonetta ostaessa

pelikone, tietokone

Kun harkitset uuden pelikoneen tai pelkikonsolin ostamista verkkokaupasta, on tärkeää kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Pelikone voi olla paljon muutakin kuin vain pelikone, tai työhön käytettävä tietokone voi olla välillä myös pelikone, mutta pelikonsoli on vain pelikone.

 1. Suorituskyky: Pelikoneen suorituskyky on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa pelikokemukseen. Tarkista, että tietokoneen suoritin on riittävän tehokas ja että tietokoneessa on riittävästi RAM-muistia ja näytönohjain pystyy käsittelemään uusimpia pelejä.
 2. Käyttöjärjestelmä: Varmista, että pelikoneessa on käyttöjärjestelmä, joka on yhteensopiva suosikkipelejesi kanssa. Useimmat pelit ovat yhteensopivia Windows 10 -käyttöjärjestelmän kanssa.
 3. Tallennustila: Tarkista, että tietokoneessa on riittävästi tallennustilaa peleille ja muille sovelluksille. Pelit vievät paljon tilaa, joten harkitse laajennettavan tallennustilan mahdollisuutta.
 4. Näyttö: Näytön koko, tarkkuus ja virkistystaajuus ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat pelikokemukseen. Valitse näyttö, joka tarjoaa riittävän tarkkuuden ja nopean virkistystaajuuden.
 5. Hinta: Pelikoneet voivat olla melko hintavia, joten harkitse budjettiasi ennen ostopäätöksen tekemistä. Vertaile eri verkkokauppojen hintoja ja etsi tarjouksia.
 6. Verkkokaupan maine: Ennen kuin teet ostopäätöksen, tutustu verkkokaupan maineeseen. Lue arvosteluja ja tarkista verkkokaupan takaisinmaksuehdot ja takuu.

Noudattamalla näitä vinkkejä voit tehdä tietoisen päätöksen uuden pelikoneen hankinnasta ja varmistaa, että saat tietokoneen, joka vastaa tarpeitasi ja tarjoaa upean pelikokemuksen.

Miten tietokoneen suorituskyky selvitetään

Tietokoneen suorituskyvyn selvittäminen voi tapahtua useilla eri tavoilla riippuen siitä, minkä tyyppistä suorituskyvyn mittausta tarvitaan. Tässä muutamia esimerkkejä:

 1. Käyttöjärjestelmän suorituskykytestit: Useimmat käyttöjärjestelmät, kuten Windows, sisältävät työkaluja suorituskyvyn mittaamiseen. Windowsissa esimerkiksi Task Manager (Tehtävienhallinta) sisältää välilehdet, joista voi seurata tietokoneen käyttämää CPU-, muisti- ja levytilaa.
 2. Benchmark-ohjelmat: Benchmark-ohjelmat ovat erityisesti suunniteltuja testaamaan tietokoneen suorituskykyä eri osa-alueilla, kuten prosessorin, näytönohjaimen ja kovalevyn suorituskyvyssä. Esimerkkejä benchmark-ohjelmista ovat esimerkiksi 3DMark, Geekbench ja Cinebench.
 3. Pelit: Pelit voivat olla erittäin vaativia tietokoneen suorituskyvyn suhteen, joten pelien pelaaminen voi olla hyvä tapa testata tietokoneen suorituskykyä käytännössä. Pelit sisältävät yleensä myös asetuksia, joilla voi säätää grafiikkaa ja muita suorituskykyyn liittyviä asetuksia.
 4. Ammattilaiset: Mikäli tietokoneen suorituskyvyn selvittäminen tuntuu vaikealta tai epävarmalta, voi ammattilaisilta pyytää apua. Esimerkiksi tietokonehuoltoliikkeet ja IT-asiantuntijat pystyvät usein arvioimaan tietokoneen suorituskykyä ja antamaan suosituksia sen parantamiseksi.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että tietokoneen suorituskykyä ei kannata arvioida pelkästään yhden mittarin perusteella, vaan useita mittareita tulee käyttää yhdessä kokonaiskuvan saamiseksi. Lisäksi tietokoneen suorituskyvyn arvioinnissa on huomioitava myös sen käyttötarkoitus, koska eri tehtäviin ja sovelluksiin vaaditaan eri tasoista suorituskykyä.

Pelikonsolin valintaan vaikuttavat tekijät

Pelikonsolin valintaan vaikuttaa monia eri tekijöitä, joista tärkeimmät ovat seuraavat:

 1. Pelivalikoima: Konsolien pelivalikoima vaihtelee suuresti. Esimerkiksi PlayStationilla ja Xboxilla on omat eksklusiivipelinsä, jotka eivät ole saatavilla muilla konsoleilla. Valitse konsoli, joka tarjoaa haluamasi pelit.
 2. Budjetti: Pelikonsolit voivat maksaa satoja euroja, joten budjetti on tärkeä tekijä. Kannattaa miettiä, kuinka paljon olet valmis investoimaan konsoliin ja sen lisävarusteisiin.
 3. Pelikokemus: Konsolien pelikokemus vaihtelee merkittävästi. Esimerkiksi PlayStation 5 ja Xbox Series X tarjoavat huippuluokan grafiikkaa ja nopeita latausaikoja, kun taas Nintendo Switch tarjoaa kannettavan pelikokemuksen.
 4. Yhteensopivuus: Jos sinulla on jo pelikonsoleja tai pelejä, jotka haluat pelata uudessa konsolissa, varmista, että uusi konsoli on yhteensopiva niiden kanssa.
 5. Lisävarusteet: Jotkut konsolit vaativat lisävarusteita, kuten ohjaimia, latureita tai muita lisälaitteita. Tarkista, että kaikki tarvittavat lisävarusteet ovat saatavilla ja että ne eivät nosta budjettiasi liikaa.
 6. Verkkopelaaminen: Jos haluat pelata verkkopelit, varmista, että valitsemasi konsoli tarjoaa hyvän ja vakaa verkko-ominaisuudet.
 7. Muut ominaisuudet: Jotkut konsolit tarjoavat muita ominaisuuksia, kuten virtuaalitodellisuuden tai 4K-tuen. Jos nämä ovat sinulle tärkeitä, valitse konsoli, joka tarjoaa ne.