Päätoimittaja

Tietotekniikka ja koti

kodin tietotekniikka

Oletko pysähtynyt miettimään, miten kodit ja asuminen on muuttunut tietokoneiden tultua? Muistan vielä sen ajan, kun ostin kesätyörahoillani ensimmäisen tietokoneeni Commodore VIC20:n niin siihen aikaan ei kotona ollut käytännössä mitään tietokoneistettua – televisiokin taisi olla vielä mustavalkoinen(!).


Toisin ovat asiat nyt. Suomi on todellakin teollistunut ja siirtynyt nykyaikaiseen palveluyhteiskuntaan ja samalla näiden kuluneiden vuosien aikana tekniikka on mennyt hurjia askeleita eteenpäin niin, että monet 80-luvun tieteiskirjojen hurjat ideat ja ajatukset ovat muuttuneet todeksi.

Koti ja tietotekniikka

Mitä kaikkea se tietotekniikka onkaan tuonut koteihin? Minusta tuntuu, että emme edes tiedä, mitä kaikkea, mutta yritän tässä nyt luetella edes osan, mitä muutoksia on tullut.
Ensinnäkin talojen lämmitys voidaan nykyään ohjata tietokoneella. Se voidaan jopa ohjata etänä älypuhelimella, vaikka olisit itse tuhansien kilometrien päästä kotoasi – pelottavaa, vai mitä?
Talojen lukitus voidaan valvoa ja hoitaa tietokoneilla. Ei tarvita välttämättä enää avaimia, kun tilalle asennetaan erilaisia sähköisiä lukkoja.
Entäs sitten keittiö, olohuone, makuuhuone, sauna – kaikissa näissä tiloissa on monella meistä tietokoneohjattuja asioita. Kuka enää ajattelee televisiosta samoin kuin minä nuorena – silloin se todellakin oli televisio, josta tuli ohjelmaa muutama tunti päivässä – televisio-ohjelmaa. Nykytelevisiot ovat sen sijaan tietokoneiden näyttöinä toimivia lisäosia. Entäs sitten saunat? nykysaunassa voit tietokoneella ohjata vaikka mitä lämpötiloista saunan kosteuteen ja ilmankiertoon – vaikka sitten tabletilla tai älypuhelimella.
Keittiössäkin tietokoneistus on valtaamassa alaa niin jääkaapin, pakastimen, kahvinkeittimen kuin muidenkin sähkölaitteiden kanssa – näistä kaikista on jo nyt muodostunut tavallisten tietokoneiden rinnalle laitteiden internet – ja muuten, suurin osa näistä laitteista ei ole suojattuja millään tavalla(!).

Maito loppui – kertoi puhelimeni

Onko todellakin tarpeen, että jääkaappisi tunnistaa mitä siellä on ja lähettää älypuhelimeesi viestin, jos maito tai jokin muu elintarvike on päässyt loppumaan? Ollaan menty todella pitkälle erilaisista vesivuoto, palo- ja häkävaroittimista kun meitä varoitetaan jo margariini loppumisesta.
Ennen mentiin pankkiin jonottamaan rahannostoa tai lainaneuvotteluja tai yleensäkin käytiin pankissa. Nykyään pankkien aukioloajat ovat muuttuneet ja palvelua tarjotaan netissä 24h/7. Tämä tarkoittaa sitä, että sinä kuluttajana voit istua oman kotisi sohvalla, avata tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin ja hoitaa noin 99% pankkiasioistasi, poistumatta kotoa – onko tämä sitä mitä oikeasti haluamme?
Tietotekniikka on tullut siis jokaisen kotiin. Omakotitaloissa me sentään pystymme itse vastaamaan, millaista tekniikkaa käytämme, mutta kerrostaloissa on jo paljon sellaista valvontatekniikkaa, joista asukkaat eivät ole välttämättä lainkaan tietoisia.

Mitä jos?

Mitäs jos sähköverkko lamaantuu pidemmäksi aikaa tai internet kaatuu kuukaudeksi? Miten käy, ei pelkästään kotien, mutta myös kaupankäynnin – käteinenhän on jo kohta historiaa…

KO