juhlien suunnittelu

Päätoimittaja

Tilasitko lahjan verkkokaupasta – mistä se siis tulee?

verkkokauppa

Tiesitkö, että ostaessasi suomalaisesta verkkokaupasta ostat tuotteen, jonka vastuullinen maahantuoja löytyy helposti. Mutta jos ostat kiinalaisesta tms. verkkokaupasta suoraan itsellesi, olet itse vastuussa tilauksestasi. Mitä tämä voi tarkoittaa käytännössä? Tässä Tullin uutisia aiheesta.

Tulli hylkäsi 11 % valvomistaan kaupallisesti maahantuoduista muotikoruista vuonna 2023. Jalometalleja halvemmista materiaaleista valmistetut korut sisälsivät liian suuria määriä syöpävaarallista kadmiumia, myrkyllistä lyijyä ja allergisoivaa nikkeliä. Euroopan ulkopuolelta tuotujen korujen ongelmat ovat Tullille tuttuja ennestään.

Tulli valvoi ja tutki vuonna 2023 yhteensä 152 Suomeen maahantuotua muotikorua. Tuoteturvallisuusvalvonta keskittyi marketeissakin myytävien kaulaketjujen, sormusten, korva- ja rannekorujen ja hiuspinnien raskasmetallipitoisuuksiin. Jopa 11 % viime vuonna valvotuista koruista sisälsi määräykset ylittäviä määriä kadmiumia, lyijyä tai nikkeliä. Tulli esti näiden erien pääsyn suomalaisiin kauppoihin.

Kaikki 17 hylättyä tuote-erää olivat peräisin Euroopan ulkopuolelta, erityisesti Kiinasta ja Intiasta. Lisäksi kahdessa korvakorussa kadmiumin määrän todettiin olevan riskirajoilla, joten Tulli huomautti niiden maahantuojia.

Muista kuin jalometalleista tai teräksestä valmistetut muotikorut ovat vuosittainen osa Tullin tuoteturvallisuusvalvontaa. Niistä myös löytyy säännöllisesti terveydelle haitallisia tuotteita. Liian suuret raskasmetallipitoisuudet voivat aiheuttaa käyttäjälleen erilaisia, vakaviakin haittoja.

– Valitsimme muotikorut – tai niin sanotut epäaidot korut – valvontaamme viime vuosien perusteella. Osasimme odottaa ongelmia, mutta mitä enemmän valvomme, sitä enemmän määräystenvastaisia tuotteita tuntuu löytyvän, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa.

Korujen sisältämät raskasmetallit voivat aiheuttaa aitoa haittaa

Monille korujen käyttäjille tuttu nikkeli voi aiheuttaa kosketusallergiaa, joka voi ilmetä iholla nopeastikin. Kadmium ja lyijy sen sijaan kertyvät elimistöön useista lähteistä. Niiden haitat näkyvät yleensä vasta pitkällä aikavälillä, poikkeuksena esimerkiksi lyijymyrkytys.

– Kadmium ja lyijy ovat erittäin haitallisia aineita muun muassa keskushermostolle, munuaisille ja luustolle. Lyijy vaikuttaa haitallisesti ihmisen kehitykseen ja lisääntymiseen, ja kadmium on syöpää aiheuttava raskasmetalli, tullikemisti Siru Viljakainen selittää.

Tullin valitsemat näytteet käyvät läpi tarkat analyysit Tullilaboratoriossa. Korut ovat yksi ihon kanssa kosketuksiin tulevista tuoteryhmistä, joten niistä tutkitaan nikkelin irtoamista. Lisäksi Tulli tutkii lyijyn ja kadmiumin kokonaismäärää. Pikamenetelmät mahdollistavat suuren tuotemäärän alustavan tutkimisen nopealla aikataululla ja mahdollisimman tehokkaasti. Jos pikatestin tulos antaa aihetta epäillä ongelmia, alkuaineen irtoamista tai kokonaismäärää analysoidaan lisää tarkemmissa tutkimuksissa.

Vastuu korun turvallisuudesta on aina tuottajalla – viranomaiset valvovat asetusten toteutumista

Terveydelle vaaraa aiheuttaville metalleille – mukaan lukien lyijy, kadmium ja nikkeli – on määritelty EU-lainsäädännöllä yhteiset raja-arvot. Suomeenkaan tuotavat tuotteet eivät saa ylittää näitä EU:n REACH-asetuksen raja-arvoja, ja Tulli valvoo vaatimusten toteutumista maahantuonnin yhteydessä.

Tulli valvoo sekä EU:sta että sen ulkopuolelta kaupallisesti tuotavien tuotteiden turvallisuutta. Tulli ottaa näytteensä maahantuojien varastoilta ennen erien päätymistä myyntiin pistokoemaisesti ja riskiarvioiden perusteella. Suomessa jo myynnissä olevia tuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Suomalaisten kuluttajien tekemät verkkokauppatilaukset eivät kuulu viranomaisten valvonnan piiriin.

Vaatteita netistä

Vuonna 2022 YLE uutisoi, että maailman suosituimmaksi muotivaatteiden sovellukseksi nousseen Sheinin sivuilla käy satatuhatta suomalaista kuukaudessa, arvioi verkkokaupan asiantuntija. Vaikka sittemmin television kanavilla on näytetty useampikin dokumentti Sheinin olosuhteista näkyy Sheinin paketteja myös Lohjalle tulevissa paketeissa. Sheinin valikoimasta tekee ultrapikamuotia se, että uusia tuotteita saatetaan lisätä myyntiin jopa 2 500 tuotetta päivässä.

EU aikoo säädellä pikamuotia

Pikamuodin ongelmiin ympäristön ja vastuullisuuden kannalta on herätty muun muassa Euroopan unionissa, jossa valmistellaan parhaillaan erityistä digitaalista tuotepassia.

-Passissa pitäisi näkyä paitsi mitä tuote sisältää ja missä se on valmistettu, myös esimerkiksi voiko tuotetta korjata, selvittää Aalto-yliopiston professori Minna Halme. Ajatuksena on, että tuotteen ympäristölle aiheuttama rasitus näkyisi tuotteen hinnassa.

Kansainväliset verkkokaupat

Kiinalaiset ja muutkin kansainvälisesti toimivat verkkokauppiaat osaavat tuottaa nettikaupan, joka pikaisesti katsottuna näyttää suomalaiselta kaupalta. Suosittelemme kuitenkin, että ennen tilausta katsot, mistä tuotteet oikeasti tulevat, ja että löydät tarkat tiedot kauppiaasta: yritykseni nimi, minne se on rekisteröity, osoite, puhelinnumero sekä sähköpostiosoite. Älä osta verkkokaupasta, josta et näitä tietoja löydä.

KO

3 kommenttia artikkeliin ”Tilasitko lahjan verkkokaupasta – mistä se siis tulee?”

  1. Päivitysilmoitus: Mitä pikamuoti on - Intomoda

Kommentointi on suljettu.