Lohjan ravintolatarjonta sai uuden ravintolan vuonna 2008, kun Helsingissä vuonna 1994 aloittanut ravintola Hannes muutti vanhaan koulukiinteistöön Lohjan Vappulaan. Mutta kaikki oli alkanut jo kauan ennen vuotta 1994, itseasiassa silloin, kun 17-vuotias nuori mies nimeltä Hannu Harva osallistui vuonna 1966 Tampereella miehille tarkoitettuun kokkaus- ja talouskurssiin, jonka kokkauspuoli vei miehen mennessään niin, että tänä vuonna mittariin on tullut 75 ikävuotta, joista 53 vuotta on mennyt ravintola-alalla, ja tänä vuonna ravintola Hannes viettää juhlavuotta, täyttäen 30 vuotta.

Miten ravintola Hannes tuli Lohjalle?

Ravintola Hannes aloitti Helsingissä 1994 apunaan italialainen kokki. Noista ajoista ravintolan ruokatarjonnassa on yhä italialaisia vaikutteita, vaikka tuo ensimmäinenkin ravintola oli ”vain” italialaisvaikutteinen lounasravintola, eikä varsinainen italialainen ravintola-  sen Hannu oli päättänyt heti alussa.

Aika pian aloittamisen jälkeen myös Hannun poika, Matti Harva tuli mukaan ravintolan toimintaan (1997) ja siitä lähtien ravintola Hannes on ollut isän ja pojan yhteynen työpaikka ja ura aina näihin päiviin saakka.

Lohjalle ravintola tuli uusien, isompien elin- ja ravintolatilojen etsimisen kautta. Matti oli esittänyt isälleen idean mahdollisen koulun löytämisestä tilausravintolakäyttöön. Tuolloin ravintola Hanneksen lounaat olivat jo vaihtuneet iltaravintola-toiminnaksi, ja nyt oli aika ottaa seuraava kehitysaskel. Harvat etsivät sopivaa tilaa mm. Valkeakoskelta ja Salosta, ja lopulta sopiva tila löytyi Lohjalta.

– Päätös oli selvä heti koulun nähtyämme. Vappulan koulu oli hyvässä kunnossa, siinä oli keittiö, sali, ja asuintilat valmiina. Se tarjoaa asuintilat kahdelle perheelle, mahdollisuuden pitää tilausravintolaa ja sen ohessa myös catering-palvelua, ja niin olemmekin toimineet nämä 16 vuotta Lohjalla.

30 vuotta ravintolatoimintaa

Mikä on sitten mahdollistanut isän ja pojan pitkän yhteisen matkan ravintolan parissa? Haastattelussamme ainakin käy selväksi se, että molemmat suhtautuvat ruoanlaittoon ja ihmisten palveluun ammattitaidolla, ja tuovat vuosien kokemuksensa esille myös asiakkaiden kanssa keskustellessaan.

– On tilanteita, kun meille ollaan tulossa pitämään juhlia, ja mietitään asiakkaan kanssa tarjoilupuolta. Harvemminhan asiakkaallamme on kokemusta isoista juhlista, joten keskustelemme niin tarjoiluista kuin aikatauluista. Monesti esimerkiksi useamman ruokalajin tarjoaminen isolle ruokailijajoukolle voi olla turhaa, ja yhdessä suunnittelemalla päädytään lopputulemaan, josta sekä asiakas että heidän vieraansa pitävät. Näissä auttaa vuosien kokemus ja sadat erilaiset tapahtumat, joissa olemme olleet tuottamassa ruoan ja tarjoilut, kertoo Hannu.

– Vuosien kokemuksemme tulee esille myös esimerkiksi muistojuhlissa, joista niistäkään ei monella asiakkaalla ole paljon kokemusta. Voi käydä esimerkiksi niin, että asiakas on ajatellut tarjoilla kakkua ja kahvit, mutta lopulta tarjoiluna saattaakin olla esimerkiksi lohikeittoa, jonka jälkeen on sitten kakkukahvit – tämä yksinkertaisesti siksi, että useimmiten tällaiset tapahtumat ovat keskellä päivää, eivätkä vieraat ole ehtineet syödä mitään ennen tilaisuutta. Kevyt ruokailu, ja sen päälle kakkukahvit sen sijaan toimivat hyvin tällaisessa tapauksessa, kertoo esimerkin omaisesti Matti.

Juuri tätä ammattitaitoa ja asiakkaan huomioimista ravintola Hanneksen asiakkaat arvostavat.

– Tilausravintolassamme on vuosittain paljon erilaisia yksityistapahtumia, isoja ja pieniä. Ravintola on avoinna vain tilauksesta, mutta se tarkoittaa sitä, että kahdenkin hengen pöytävaraus illalliselle on tilaus, jonka ansiosta voimme avata ravintolan, vihjaa Hannu

Ei hinkua kasvuun

Ravintola Hannes on Matin yritys. Hannu on jo eläkkeellä, mutta on monissa tapahtumissa mukana eräänlaisena seremoniamestarina, ja muutenkin mukana toiminnassa. Heidän apunaan on myös keittiössä Kai Aalto ja muutaman luotetun apulaisen joukko, joiden kanssa tilaisuus kuin tilaisuus onnistuvat vuosien kokemuksen tuomalla ammattitaidolla.

– Meille riittää aivan loistavasti toimintamme tällä nykytasolla. Itse tekemällä voimme luottaa, että palvelumme taso on aina tasalaatuista ja yhtä hyvää – sen vuoksi myös yhteistyökumppanimme ja monet asiakkaamme luottavat meihin vuodesta toiseen.

Matti ja Hannu ovat ammattilaisia. Se näkyy heidän toimessaan monessa suhteessa: asiakkaita kuunnellaan, ja asiakkaita neuvotaan. Ruoka on pääasia, ja omien resurssien ymmärtäminen on tärkeätä.

– Parasta työssä on yrittäjän vapaus, ja se, että jokainen päivä ja jokainen tilaisuus on erilainen. Saa tavata erilaisia ihmisiä, tehdä työtä, jota rakastaa. Ravintoloitsijan työ on osa elämää, joka vaatii välillä paljon, mutta myös antaa paljon.

Vuosien kokemus ovat tuoneet Hannulle ja Matille myös tietotaitoa tarjota hyvää ruokaa. Tänäkin vuonna eri tapahtumat sisältävät varmasti jälleen ruokia laidasta laitaan, ja mukana saattaa olla yksi ruokalaji, jonka Hannu oppi jo vuonna 1971 ollessaan töissä hotelli Klaus Kurjessa.

– Teemme sellaista ruokaa, mitä asiakkaamme toivovat. Teemme sen omalla kokemuksellamme ja ammattitaidolla, ja aina tavoitteena tyytyväinen asiakas ja onnistunut tapahtuma. Tämä vuoden 1971 kaalisalaatti on säilynyt mukana kaikki nämä vuosikymmenet vain koska sen on yksinkertaisesti niin hyvää, ja me toivomme, että ravintola Hanneskin kestää vielä vuosia, koska teemme kaiken niin hyvin kuin osaamme asiakkaitamme ajatellen.

Juhlavuodella tapahtumia

Juhlavuosi tuo tullessaan asiakkaiden toivomuksesta esimerkiksi keväälle pop-up lounaat 15.4.–24.5. väliselle ajalle.

– Meiltä on tasaisesti näiden vuosien varrella kysytty lounaita, ja nyt tuomme ne saataville reilun kuukauden ajaksi. Lounaamme noudattavat ravintolamme tyyliä, ja lounaillakin on pöytiintarjoilu, sillä haluamme, että asiakkaamme nauttivat lounaansa ilman ”juoksemista” ympäriinsä. Näin olemme palvelleet lounasasiakkaitamme alusta alkaen, ja niin teemme nyt keväälläkin, kertovat Hannu ja Matti.

Pop-up lounaissa on kaksi menua, 15 euron ja 30 euron vaihtoehdot.

Juhlavuonna muistetaan myös äitejä, kuten muinakin vuosina. Tänä vuonna äitienpäivälounas katetaan kahteen kertaan, kello 12 sekä kello 14. Äitienpäiväksi kannattaa varata pöytä ajoissa.

Varsinainen juhlavuoden juhlapäivä on sunnuntaina 18.8. ja juhlat alkavat kello 14. Tapahtuma on kaikille avoin ja juhlalounaan sisältö kerrotaan lähempänä juhlapäivää. Juhlalounaan lisäksi luvassa on myös ohjelmaa.

Näiden lisäksi on myös syksyksi luvassa ohjelmaa sunnuntai matineoiden merkeissä, joista kerrotaan lisää lähempänä syksyä. Hannu ja Matti toivovat, että asiakkaat löytävät tämän juhlavuoden tapahtumien avulla mahdollisuuden tutustua tilausravintola Hanneksen tarjontaan uudella tavalla.