Nummelassa sijaitseva Tilipalvelu Joustava Oy täytti tänä vuonna 25 vuotta. Raija Joutseno perusti yrityksen vuonna 1993 toisten varoittelusta huolimatta.

–Olin jo aiemmin ollut töissä tilitoimistossa ja sen jälkeen talouspäällikkönä eräässä yrityksessä. Se yritys kaatui ja päällä oli lama. Kaikkien varoittelusta huolimatta uskalsin kuitenkin perustaa oman tilitoimiston. Aloitin kevyesti ja olin alkuun pitkään yksin, Joutseno kertoo.

Ensimmäisen työntekijän hän palkkasi vuonna 2001 ja siitä alkoivat vähitellen kasvaa niin asiakaspiiri kuin henkilökunnan määräkin. Joutseno on viihtynyt alalla hyvin.

–En olisi tässä enää, jos en olisi viihtynyt. Tässä ollaan sopivasti tekemisissä ihmisten kanssa. Myös luvut ovat kivoja ja niitä tässä työssä riittää, Joutseno sanoo.

Nykyään työntekijöitä on seitsemän ja toimitusjohtajaksi on vaihtunut Vilja Kerola.

–Ostin pikkuisen alle puolet tästä yrityksestä ja sitten sinä vielä heitit minut toimitusjohtajaksi, Kerola naurahtaa Joutsenolle.

–Pitihän sinulle titteli saada, kuittaa Joutseno hyväntahtoisesti.

Myös Kerola pitää luvuista ja viihtyy muutenkin.

–Tässä työssä saa olla välillä salapoliisi ja välillä psykologi, hän naurahtaa.

Kerola tutustui Tilipalvelu Joutsenoon vuonna 2000.

–Ensimmäiset vuodet olin asiakkaana. Minulla oli puusepän yritys, mutta sitten käteni eivät enää kestäneet sitä työtä. Opiskelin oppisopimuksella merkonomiksi ja olen ollut täällä nyt töissä 12 vuotta. KLT-tutkinnon suoritin vuonna 2017, Kerola sanoo.

Vuosien varrella moni harjoittelija on siirtynyt työelämään Tilipalvelu Joustava Oy:ssä saatujen oppien turvin.

–Raija on aina antanut harjoittelijoille mahdollisuuden. Moni muu ei luota harjoittelijoiden tekemiseen, toteaa Kerola.

Moni harjoittelija on jäänyt Tilipalvelu Joustavaan myös töihin. Tällä hetkelläkin harjoittelijoita on kaksi.

–Joudumme ehkä pitämään molemmat. He ovat niin mukavia, Kerola naurahtaa.

Raija Joutseno ja Vilja Kerola sanovat, että kun asiakasyritystensä asiat tuntee, yrittäjiä on helpompi auttaa.

 

Kun tuntee asiakkaansa, pystyy auttamaan

Kerola sanoo, että asiakkaiden tunteminen on tärkeää Tilipalvelu Joustavassa.

–On iso ja tärkeä asia, että tuntee asiakasyritysten toiminnan. Silloin heitä pystyy auttamaan paremmin.

–Asiakkaamme arvostavat sitä, että heillä on yksi henkilö, joka tietää heidän asiansa, sanoo myös Joutseno.

Toisaalta Tilipalvelu Joustavassa kaikki tietävät toistensa asiakkaat, joten he pystyvät myös tuuraamaan toisiaan esimerkiksi sairastapauksissa.

He muistuttavat, että tilitoimistosta saa paljon muitakin palveluja kuin peruskirjanpidon. Saatavilla on esimerkiksi yritysneuvontaa sekä yhteistyökumppanien kautta lakiapua. Yhdessä voidaan miettiä mm. yrityksen perustamista ja sopivaa yritysmuotoa sekä sitä kannattaako toiminimeä muuttaa osakeyhtiöksi. Joutseno kertoo, että asiakkailta tuleekin mukavasti kysymyksiä.

–Pohdimme yhdessä, miten kannattaa tehdä, ja asiakas on tyytyväinen, kun hän on saanut keskustella jonkun kanssa, joka tietää näistä asioista, Joutseno sanoo.

Kinkkisempiin kysymyksiin haetaan vastauksia Tilipalvelu Joustavan henkilökunnan kesken.

–Mietimme ratkaisuja kiperiin kysymyksiin yhteisellä kahvitunnilla, Joutseno sanoo.

Palvelu on siinäkin mielessä monipuolista, että tarjolla on sekä mahdollisuus siirtyä sähköiseen kirjanpitoon tai pysyä vanhassa, tutussa systeemissä, jos se tuntuu paremmalta.

–Meillä on kaksi kirjanpito-ohjelmaa, joista toinen on täysin sähköinen. Testaamme sitä vielä, Joutseno sanoo.

 

Erilaiset ihmiset, sama päämäärä

Kerola ja Joutseno kertovat, että yrityksessä on hyvä yhteishenki.

–Täällä on niin erilaisia ihmisiä, jotka ovat kuitenkin toisaalta niin samanlaisia ja kaikilla on yhteinen päämäärä, Joutseno muotoilee.

Koko henkilökunta palkittiin Rooman matkalla Tilipalvelu Joustavan merkkivuoden kunniaksi.

-Eläkkeellä olevat entiset työntekijätkin olivat mukana. Meillä oli todella mukavaa, iloitsee Kerola.

Kun osa yrityksen pyörittämisen vastuusta on nyt siirtynyt Kerolalle, Joutseno suunnittelee pystyttävänsä pop up -toimiston etelän lämpöön.

–Sellaisesta haaveilen nyt, kun kirjanpito toimii sähköisesti. Ajattelin kokeilla sitä jo ensi talvena, hän suunnittelee.

 

Tulorekisteri ei saa lämmintä vastaanottoa

Joutseno kertoo, että ala on pysynyt pitkälti samanlaisena vuosikymmenten ajan. Sähköistyminen on suurin muutos, muttei sekään itse perustyötä ole muuttanut.

-Ennen laskut tehtiin kirjoituskoneella, mutta työ on samaa. Verottaja pitää meidät kyllä hereillä pienillä lakimuutoksilla, hän naurahtaa.

Nyt edessä on kuitenkin yksi huolta herättävä muutos nimittäin 1.1.2019 voimaan tuleva tulorekisteri. Sen on tarkoitus helpottaa yritysten hallinnollista taakkaa yksinkertaistamalla palkan maksamiseen liittyviä ilmoitusmenettelyjä. Tällä hetkellä työnantajat ilmoittavat tiedot maksamistaan palkoista monelle eri taholle, eri aikataulujen mukaan, mutta tulorekisterin myötä tiedot ilmoitetaan vain yhteen paikkaan eli tulorekisteriin palkanmaksun yhteydessä. Palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin heti maksutapahtuman yhteydessä, ja tulorekisteri korvaa esimerkiksi työeläkelaitoksille, verohallinnolle ja työttömyysvakuutusrahastolle tehtäviä vuosi-ilmoituksia. Eläke- ja etuustietojen osalta tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2020.

Vaikka tulorekisteriä mainostetaan kaikkia osapuolia helpottavana järjestelynä, sellaiseksi sitä ei Tilipalvelu Joustavassa koeta, eikä se saa Joutsenolta ja Kerolalta kovin lämmintä vastaanottoa. He vakuuttavat, että kyse ei ole muutosvastarinnasta, vaan aidosta huolesta. He sanovat, että tulorekisteriä on suunniteltu kymmeniä vuosia, mutta ohjelmat eivät ole vieläkään valmiita.

Pikkuisen yrittäjän kannalta pelottaa, toteaa Kerola.

–Esimerkiksi 20 euron nostosta automaatilta yrittäjän pitäisi ensin soittaa meille, että teemme ilmoituksen. Tähän asti ilmoitukset on pystynyt hoitamaan kerran kuussa, mutta nyt jokainen pitäisi alkaa ilmoittaa erikseen, Joutseno päivittelee.

–En ole keksinyt, miten se helpottaisi. Ehkä saan sen tiedon joskus, kun rekisteri alkaa toimia. Vain vuosi-ilmoitus jää pois, mutta se on 15 minuutin homma. Nyt samoja ilmoituksia pitää alkaa tehdä joka kuussa, hän jatkaa.

–Ehkä tässä on ajateltu isoja yrityksiä. Niiden palkat lasketaan silloin, kun lasketaan. Jos palkat laskee vain yhdelle isolle yritykselle, asetukset voidaan laittaa kerralla kuntoon, Kerola pohtii.

Lähde: vero.fi

SMS