Tanssikoulu ToeStarin kevään lukujärjestys näyttää vauhdikkaalta ja liikunnan täyteiseltä. Uusia tanssitunteja löytyy useita ja niitä varten on palkattu kolme uutta ohjaajaa. Muutos on suuri, sillä viime vuosina yrittäjä Laura Hannus on pitänyt kaikki tunnit itse. Mistä moinen laajennus tähän aikaan, kun moni muu yritys kamppailee koronapandemian vaikutusten kanssa?

–Lohjalla on nyt tarvetta tanssitunneille ja haluan vastata siihen tarpeeseen. Olen jo pitkään haaveillut laajemmasta tarjonnasta erilaisia ja eritasoisia tunteja. Ajatus on muhinut pitkään ja nyt piti sitten laittaa hösseliksi, Hannus kertoo.

Taustalta löytyy kahden muun lohjalaisen tanssikoulun toiminnan lakkaaminen. Sen myötä tanssitarjonta Lohjalla vähenee. Tanssikoulu Un Dos Tresin toiminta loppui tässä kuussa syyskauden päätökseen.

–Un Dos Tres lopettaa taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Korona oli liikaa, toteaa koulun johtaja Eveliina Luoma.

Tanssi ei silti lakkaa, vaan hän aikoo jatkaa edelleen työskentelyä sen parissa. Tanssistudio Funka puolestaan lopettaa tulevan kevätkauden jälkeen, koska koulun johtaja Tiina Lietzén vaihtaa alaa.

Tanssitunteja tankotanssista satutanssiin

ToeStarin kevään lukujärjestyksestä löytyy monta syksyltä tuttua tuntia, kuten katutanssia, kehonpainoharjoittelua ja käsilläseisontaa. Myös moni joskus aikoinaan tanssikoulun tarjontaa kuulunut laji on tehnyt paluun, kuten showtanssi. Aivan uusia tulokkaita puolestaan ovat disco ja lasten satutanssi. Tarjonnasta löytyy myös nykytanssia. Modern tarjoaa klassiseen tanssitekniikkaan perustuvia tunteja ja contemporary enemmän improvisaatiota, lattiatyöskentelyä ja akrobatiaa. Jumps & turns -tunneilla taas harjoitellaan hyppy- ja piruettitekniikkaa. Commercial yhdistelee eri tanssilajeja ja ottaa vaikutteita musiikkivideoista ja artistien live-esityksistä. Tankotanssista aloitetaan uusi starttikurssi. Erikoiskoulutusryhmät on tarjolla katutanssista ja performing artsista.

–Erikoiskoulutusryhmät on tarkoitettu sellaisille, jotka haluavat harrastaa enemmän ja tavoitteellisemmin motivoituneen ryhmän kanssa. Opetus on syvempää ja laajempaa. Näille ryhmille pyritään tarjoamaan esiintymismahdollisuuksia tanssitapahtumissa ja -kilpailuissa. He pääsevät myös luomaan itse enemmän ja työstämään omia ideoitaan, Hannus avaa.

Erikoiskoulutusryhmiin tulee hakea ja niihin järjestetään koetanssit. Myös videohaku on mahdollinen.

Laura Hannus (vas) ja uudet ohjaajat Riikka Valo ja Christa Ropponen uudessa salissa.

Kehonhallintaa, liikkuvuutta ja voimaa

Tanssituntien lisäksi tarjolla on kehonhuoltoa. Rauhallisempia tunteja tarjoavat kehonhuolto ja venyttely -tunti sekä spagaattikurssi.

–Tunnit ovat rauhallisia ja sopivat kaikille. Kehonhuollossa koko kroppa käydään läpi tasapuolisesti. Spagaattikurssilla keskitytään jalkojen ja lantion alueen venytyksiin, Hannus kertoo.

Hieman vauhdikkaampaa menoa tarjoavat kehonpainoharjoittelu ja käsilläseisonta-tunnit.

–Nämä tunnit ovat superkivoja ja niissä on tekemisen meininki. Kokovartalojumppaa, jossa haetaan voimaa ja kiinteyttä. Tuntien sivuvaikutuksena voikin tulla lihasta. Kehonhallintaa ja koordinaatiota vahvistetaan monipuolisesti ja parannetaan kehon liikkuvuutta. Koko vartaloa monipuolisesti vahvistavia liikkeitä tehdään oman kehon painoa vastuksena käyttäen.

Lisätilaa uudesta salista

Kun tunteja tulee enemmän, tarvitaan tilaakin lisää. Pintaremontin alla on parhaillaan toinen sali Puu-Anttilassa. Molemmat ToeStarin käytössä olevat salit sijaitsevat rakennuksen alakerrassa.

–Laitamme uutta lattiaa ja peilit seinälle. Uuteen saliin tulee kattokruunu ja värivalot. Nykyiseen saliin laitetaan maalia seinälle, kun sieltä lähtee osa peileistä pois. Samalla vapautuu lisää seinätilaa esimerkiksi käsilläseisontaa varten, Hannus esittelee.

Entä koronaturvallisuus, uskaltaako tunneille ilmoittautua?

–Tunneille otetaan sen verran osallistujia, että turvavälit pystytään pitämään. Jos tunteja ei voida jossain vaiheessa pitää, järjestetään mahdollisuuksien mukaan online-tunteja tai korvaavia tunteja kesällä, Hannus sanoo.

Laura (vas) ja Noora Hannus remontoimassa uutta salia.

Uusia ohjaajia

Uudet ohjaajat ovat Christa Ropponen, Riikka Valo ja Salla Suomus. Suomus pitää lasten tunteja.

–Salla on todella innoissaan. Hän on toiminut aiemminkin paljon lasten kanssa ja ohjannut mm. liikunnallista iltapäiväkerhoa, kertoo Hannus.

Suomus on ennen käynyt itse ToeStarin tanssitunneilla. Ropponen puolestaan on ohjannut ToeStarin tunteja aiemminkin.

–Hän piti joitain tunteja vanhalla salilla. Christa kävi tunneillani, jo silloin kun pistin koulun pystyyn, Hannus muistelee.

Valo taas on harrastanut tanssia 13-vuotiaasta saakka. Sekä hän että Ropponen ovat käyneet Tampereen konservatotion tanssijan ammatillisen koulutuksen.

SMS