Kirkkonummelta löytyy perinteinen torikahvila sekä kyläkauppa, joka haluaa tarjota asiakkailleen kaiken tarvittavan niin, ettei muualle tarvitse kylältä lähteäkään.

Sami Kurikka ja Marika Lähde ostivat Långvikin kyläkaupan vuonna 2013. Kyläkaupan rakennuksessa oli toiminut elintarvikekioski jo vuodesta 1995, mutta Kurikka ja Lähde päättivät nostaa kyläkaupan toiminnan astetta korkeammalle. He laajensivat kauppaa ja päättivät kokeilla sen avoinna pitoa ympäri vuoden. Päätökset osoittautuivat hyviksi.

–Laajennuksia on tehty jo kolme. On rakennettu ulkoterassi ja lämmitettävä ja lasitettu sisäterassi sekä laajennettu myymälää. Edellinen yrittäjä ei pitänyt kauppa auki ympäri vuoden, mutta ajattelin kokeilla, miten se toimii, koska täällä asuu reippaasti paikallista väkeä ja työmiehiäkin käy lounaalla, Kurikka kertoo.

–Tämä on kyläkauppa, josta saa pitkälti kaikkea ja jos meiltä ei jotain löydy, tuomme valikoimaan tuotteita asiakkaiden toiveiden mukaan. On tärkeää, että täältä saa kaikkea, jotta asiakkaiden ei tarvitse lähteä ostoksille 15 kilometrin päähän, hän jatkaa.

Valikoimasta löytyy myös lähiruokaa, kuten inkoolaisia mansikoita.

–Ja perunoita totta kai, kun pottukausi alkaa, Kurikka sanoo.

Kyläkaupalla on myös anniskeluoikeudet.

–Tuon maahan espanjalaisia viinejä, joita voi nauttia täällä, Kurikka esittelee.

Kyläkaupalla voi herkutella myös isäntäparin itse leipomilla suolaisilla ja makeilla piirakoilla. Arkisin tarjolla on lounaskeitto ja perjantaisin ja lauantaisin asiakkaita hemmotellaan Kurikan savustamalla kalalla. Yllätyksiäkin löytyy.

–Meillä on teemoja, joiden mukaan voimme tehdä esimerkiksi hampurilaisia tai pizzoja jonain perjantaina. Ilmoitamme näistä Facebookissa.

Sami Kurikka päätti ryhtyä kyläkauppiaaksi vuonna 2013. (Kuva: Marika Lähde)

Paikalliset tulevat kyläkauppiaalle tutuiksi

Monia yrityksiä korona on kiusannut, mutta Långvikin kyläkaupalle pandemialla on ollut jopa positiivisia vaikutuksia. Ihmisillä on ollut enemmän etätöitä, joita on voinut tehdä vaikka mökillä, joten myös läheiseen kyläkauppaan on ehditty poiketa useammin.

Aiemmin Kurikka lenteli helikopterin kyydissä ja kuvasi valtioille ja kunnille tie- ja ratahankkeita. Hyppy kyläkauppiaaksi vaikuttaa suurelta, vaikka hän kuvaakin edelleen satunnaisesti. Hän viihtyy kyläkauppiaana.

–Ihan kivalta tuntuu olla kyläkauppias. Hyvän päätöksen tein, kun ostin tämän kaupan. Olen sosiaalinen ihminen, joten kyläläiset ovat tulleet tutuiksi.

Kun koronarajoitukset sallivat, luvassa on lisää sosiaalisuutta.

–Olemme järjestäneet 3–4 kertaa kesässä tapahtumia ja live-musiikkia. Täällä on ollut esimerkiksi trubaduuri esiintymässä. Lisäksi heinäkuun viimeisenä sunnuntaina on ollut tapana järjestää moottoripyörätapahtuma.

Långvikin kyläkauppa palvelee Kirkkonummella ympäri vuoden. (Kuva: Sami Kurikka)

Kahville Kirkkonummen torille

Kirkkonummen tori tunnetaan kahvilastaan, joka on palvellut asiakkaita jo 1980-luvulta lähtien. Timo Kalliomäki piti torikahvilaa melkein 30 vuotta, kunnes myi sen Ernst ”Ässä” Lindforsille vuonna 2018. Torikahvila Ässä sai nimen omistajansa mukaan.

–Joskus nuoruudessani menestyin yleisurheilussa Kirkkonummella. Siitä se nimi kai lähti. Lisäksi oma nimeni on ehkä vaikea lausua, mutta Ässä on helppo, Lindfors avaa lempinimensä taustaa.

Lindfors piti aiemmin lounasravintolaa Kirkkonummella poliisitalossa, joten ravintola-ala oli hänelle ennestään tuttu, kuten myös torikahvila.

–Torikahvila oli hyvää jatkoa ravintolalle. Kun Timo piti tätä kahvilaa, sanoin, että voisin olla kiinnostunut jatkamaan, kun hän jää eläkkeelle. Olen itse käynyt asiakkaana tässä torikahvilassa ensimmäisen kerran 1980-luvun alussa.

Torikahvilassa on tarjolla paljon Lindforsin vaimon valmistamia tuotteita, kuten pullia ja piirakoita.

–Moni pitää siitä, että meillä on omia tuotteita. Voisilmäpulla on hittituotteemme, Lindfors toteaa.

Ässä eli Ernst Lindfors torikahvilassaan. (Kuva: Tarja Lindfors)

Viime vuonna korona koetteli torikahvilaa, mutta tähän kesään lähdetään positiivisin ajatuksin. Kirkkonummen torilta saa kahvit kesällä keskiviikkoisin ja lauantaisin. Pullakahvien lomassa voi jutella tuttujen kanssa. Lindfors näkeekin torikahvilan tärkeäksi myös sosiaalisen ulottuvuuden vuoksi. Kaikki eivät kuitenkaan pääse torille juttelemaan, mutta Lindfors voi mennä heidän luokseen.

–Hoitajat soittavat välillä palvelutalosta, tulenko sinne vaunun kanssa tarjoilemaan kahvit palvelutalon asukkaille.

Nyt palvelukotivierailut ovat olleet koronan vuoksi tauolla, mutta Lindfors aikoo jatkaa niitä, kun tilanne sen sallii, jos vierailuja vielä toivotaan.

SMS

Torikahvila palvelee kesällä keskiviikkoisin ja lauantaisin. (Kuva: Tarja Lindfors)