Maailmamme muuttuu ja kehittyy – yksi ilmentymä siitä on torikulttuurin jatkuva muutostila. Ennen torit olivat paikkoja, missä ihmiset tapasivat toisiaan ja keskusteltiin päivän polttavista aiheista. Politiikkaa käytiin toreilla ja tärkeistä asioista keskusteltiin yhdessä. Vähitellen toreista muokkautui kauppapaikkoja, jonne matkustelevat kauppamiehet tulivat myymään tuotteitaan matkalla kaupungista toiseen ja torien merkitys ja tehtävä muuttuivat sellaiseksi, millaisena se on ollut pitkälle näihin aikoihin asti.
Nykyään monet ihmiset muistelevat haikeasti, miten torit keräsivät paljon ihmisiä yhteen toripäivinä = niinä päivinä kun matkustavat torimyyjät tulivat myymään tuotteitaan. Nämä tuotteet olivat yleensä sellaisia, mitä ei kaupungissa ollut muualla myynnissä tai sitten niiden hakemiseen kului liikaa energiaa.
Nykyaikana torikauppiaiden tuotteet ovat pitkälti erilaisia maatalojen ja puutarhojen ja pienten lihaliikkeiden erikoistuotteita – tuotteita, joiden kaltaisia löytyy jo lähimarketeistakin, jos ei ole niin tarkkaa mitä haluaa. Torikauppiaiden tuotteet eivät ole enää niin erikoisia kuin ennen – osittain myös siksi on kauppiaiden määrä vähentynyt.
Nykyaikaiset torit houkuttelevat ihmisiä jo muilla tavoilla kuin kauppiailla. Toreista on tullut tapahtumapaikkoja, joissa on tekemistä koko perheelle ja siinä sivussa on yhä jonkin verran kauppiaita. Ja mitä enemmän oita tapahtumia on, sitä helpommin myös torikauppiaat saapuvat paikalle. Järjestys vain on muuttunut – nyt pitää ensiksi olla tapahtumia, joiden menestys kantautuu myyjien korviin ja sitä kautta sitten myös myyjät tulevat paikalle – seuraavalla kerralla.
Olen itse ollut tavalla tai toisella mukana Lohjan torin toiminnassa viimeisten kymmenen vuoden aikana ja nähnyt painopisteen muutoksen torista rantaan – sinne mahtuu isompia tapahtumia ja enemmän ihmisiä. Kaupungilla on iso rooli Lohjankin torin tulevaisuudessa aivan kuten sillä on kaikkien kaupunkien torien tulevaisuudessa. Toreille mennään nykyään, koska siellä tapahtuu. Pelkkä torikauppiaiden torilla oleminen on vain parin ison ja kuuluisan torin nykytilanne. Muualla (myös Lohjalla) torit tarvitsevat koko yhteisön ja aktiivisten tekijöiden tuen, jotta kaupunkien keskusta ei hiljene entisestään.
Tosiasia on, jos torilla järjestetään tapahtuma kunnolla, on torilla ihmisiä – tämä on nähty ja todistettu. Tapahtumia vain pitää järjestää tasaisella sykkeellä ja niistä pitää kertoa monikanavaisesti ja jatkuvasti. Valitettavasti Lohjan tori on tipahtanut pienoiseen väliin, jossa toisaalla pitäisi tehdä jotain, mutta toisaalla on huomattu, että Lohjan Aurlahti on myös hyvä paikka järjestää tapahtumia ja tarjota ihmisille viihdettä – aivan kuten Rooman aikaan tarjottiin viihdettä, ruokaa ja juomaa gladiaattoriareenoilla- mikään ei ole siis muuttunut.
Lohjalla on kymmeniä aktiivisia yhdistyksiä, mutta yhdelläkään ei ole riittävästi resursseja ottaa tori haltuunsa ja tehdä siitä tapahtumapaikka, ei varsinkaan tässä tilanteessa, kun kaikki isot tapahtumat viedään torilta rantaan. Lohja on järvikaupunki, se on hienoa, että se on nyt havaittu ja alettu tehdä tapahtumia rantaan – mutta samalla on sitten unohdettu keskustan kehittäminen ja sen elävöittäminen.
Jotta Lohja kasvaisi, pitäisi löytää tasapaino, joka ottaisi huomioon niin rannan, torin kuin muutkin Lohjan keskustat – joita on useita, ja se onnistuu vain kaikkien yhteistyöllä.
KO