Nummelan tori on tärkeä paikka paikallisille ja alueen yrittäjille. Toripäivät ovat vilkkaita ja eloisia, ja torilla on tarjolla monipuolinen valikoima paikallisia tuotteita. Nummelan tori on ollut vilkas kohtaamispaikka yli 30 vuoden ajan. Tori on edelleen tärkeä osa paikallisten perinteitä, ja toripäivä järjestetäänkin kahdesti viikossa – keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Nummelan torilla on sekä vakituisia asiakkaita että myyjiä, joista yksi on Kalaliike Asp. Yrittäjä Petri Asp on toiminut myyjänä Nummelan torilla sen alkuajoista lähtien, ja kalaliike palvelee Nummelan torilla ympäri vuoden.

Asp mainitsee, että he ovat paikalla molempina toripäivinä ja että torilla riittää asiakkaita molemmille päiville, mutta viikonloppuna asiakkaita on torilla reilusti enemmän. Torimyynti perustuu pitkälti vakioasiakkaisiin, joista monet tulevat usein juuri viikonloppuisin tekemään ostoksiaan torille.

-Keskiviikko on suhteellisen tasainen, ja lauantai on se suositumpi kauppapäivä täällä, Asp kertoo.

Toripäivinä Nummelan torilla on elämää ja vilskettä, ja se onkin suosittu paikka paikallisille ja vierailijoille. Torin ympäriltä löytyy erilaisia kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, joissa on hyvä poiketa, nauttia herkullista ruokaa ja viettää aikaa ystävien kanssa. Torilla myynnissä on laaja valikoima tuotteita, kuten tuoreita vihanneksia, kalaa, leivonnaisia, kukkia ja käsitöitä.

Korona toi lisää myyntiä torikauppiaille

Koronapandemian aikana torimyynti vilkastui entisestään, sillä ihmiset olivat enemmän kotona ja heillä oli aikaa käydä ostoksilla torilla. Moni teki etätöitä kotona ja käytti arkipäivänkin hetket torikäynnille. Tämä näkyi myös Nummelassa keskiviikon myynnin kasvuna pandemia-aikana.

Torimyyjät ovat myös huomanneet poikkeuksen Nummelan torin asiakaskunnassa verrattuna esimerkiksi lähialueen toreihin.

– Asiakaskunta on täällä nuorempaa kuin muualla, Asp kertoo.

Myös muut torimyyjät, jotka kiertävät useammilla toreilla ovat huomanneet saman ilmiön ja toivovat, että torin suosio säilyy jatkossakin.

Ihmisten palatessa etätöistä takaisin toimistoille on toreillakin myynti palannut normaalimmaksi. Vaikka viime aikoina yleisen hintatason nousu on tuonut haasteita myös torikauppiaille, on torilla silti vakiintunut asiakaskunta, joka arvostaa lähiruoan helppoutta ja laatua.

Erityisesti polttoaineen hintojen nousu on ollut merkittävä tekijä, joka on vaikuttanut myös torikauppiaiden kuluihin. Tämä heijastuu myös asiakkaisiin, jotka ovat aiempaa tarkempia esimerkiksi tuotteiden hintojen suhteen.

Torille ohjaavia kylttejä kaivataan

Nummelan torille ohjaavia kylttejä kaivattaisiin alueen lähettyville. Tämä on ollut monen torimyyjän mielestä ongelma, sillä monet uudet paikalliset tai kaupungissa vierailevat eivät välttämättä edes tiedä koko torista, sillä sen sijainti jää helposti piiloon ohikulkevilta.

– Joku tilauksen tehnyt ihminen on jopa joskus kysynyt, että missä on Nummelan tori, Asp kertoo.

Tällä hetkellä ainoa kyltti löytyy itse torilta, mutta lisää kylttejä ympäri aluetta voisi houkutella uusia asiakkaita ja lisätä kävijämäärää.

Torialue saa käyttäjiltä ja myyjiltä yleisesti ottaen kiitosta, mutta alueelle kaivattaisiin lisää palveluita. Vesipiste ja vessa olisivat erittäin tervetulleita, sillä ne helpottaisivat myyjien arkea ja lisäisivät viihtyvyyttä torilla. Paikkana torialue on muuten hyvä, sillä alueen läpi kulkee ihmisiä tasaiseen tahtiin. Kesää kohti torin kävijämäärätkin vilkastuvat. Huhtikuusta lokakuun puoleen väliin onkin toreilla vilkasta.

Ihmisiä odotetaan alueelle kesällä entistä enemmän, kun kaupunki aloittaa alueella kesäkatukokeilun, joka johtaa aina Veikko Hellen torille saakka. Alueelle rakennetaan myyntikojuja, istuskelualueita ja streetfood-henkisiä ruokailupaikkoja, joissa voi nauttia kesäisestä tunnelmasta.