Vihdin Teatterissa pyörii kuluvan talven ajan Reko Lundanin tragikomedia Aina joku eksyy. Ensi-iltansa Eero Järvisen ohjaama näytelmä sai Vihdissä 26.1.

–Näytelmässä seurataan yhden suvun ja perheen matkaa 1950-luvulta 1990-luvulle. Tuon matkan aikana nähdään Hanna Rinteen elämänkaari pienen maaseutukaupungin tytöstä omat lapsensa hylänneeksi vakavasti sairaaksi äidiksi sekä miten hänen lapsensa lapsuutensa kokivat. Mukana on siis ikävämpiäkin asioita, kuten alkoholismi ja se miten vanhempi eksyy pois perheestään. Asioita käsitellään niin huumorin kuin voimakkaiden kohtaustenkin kautta, Järvinen avaa.

Hän kuvaa näytelmää suureksi peiliksi, joka näyttää tietyn aikakauden ja sen, millaisia me ihmiset olemme.

–Tämä kertoo myös anteeksiannosta ja asioiden syistä ja seurauksista. Itse olen miettinyt paljon anteeksiantoa näytelmää ohjatessani. Näytelmää katsotaan aina omien kokemusten kautta, joten eri ihmiset kokevat saman näytelmän eri tavalla, Järvinen sanoo.

–Reko Lundanilla oli taito tuoda isoja asioita esille yksinkertaisilla, mutta tarkoilla jutuilla. Tässäkin on isoja teemoja niin ihmissuhteista kuin yhteiskunnastakin. Välillä kannattaa pysähtyä hetkeksi katsomaan, miten asiat ovat itsellä ja kavereilla ja pysähtyä kiireen keskellä olemaan yhdessä, Järvinen tiivistää.

–Tässä näytelmässä on paljon samaistuttavaa kaikille, jotka ovat eläneet 1950 – 1990-luvuilla. Eri elämänvaiheita kuvataan hienosti ja sitä, miten helposti voi antaa junan mennä ohi. Saako sitä sitten enää kiinni? hän pohtii.

Taru Väätäinen (vas), Anna Rikman ja Tommi Muhli näytelmän harjoituksissa. (Kuva: Sakari Kovasiipi)

Ajateltavaa ja oivalluksia teatterin tarjoamasta peilistä

Järvinen on itse valmistunut näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005. Tällä hetkellä hän opettaa Laajasalon Opistossa tulevia näyttelijöitä. Lisäksi hän toimii mm. teatteriklovneriaryhmä Red Nose Companyssa. Aina joku eksyy on Järvisen ensimmäinen ohjaus Vihdin Teatterille.

–Minua kysyttiin Vihtiin ohjaamaan näytelmä. Täällä on hieno meininki ja upeita tyyppejä. Tämä on ollut hieno, yhteinen matka heidän kanssaan, hän kehuu.

Aina joku eksyy valikoitui esitettäväksi, kun Järvinen kysyi teatterin väeltä, millaisia näytelmiä ohjelmistossa on aiemmin ollut.

–Täällä on esitetty sekä komediaa että voimakkaampia näytelmiä. Tässä on molempia, joten ajattelin, että se olisi kova juttu. Olen itse nähnyt KOM teatterin alkuperäisen esityksen nuorena ja se jätti suuren jäljen. Olen myös ohjannut tämän kerran aiemmin ja aina miettinyt, että haluaisin tämän ainakin kerran vielä ohjata. Nyt siihen tuli täydellinen tilaisuus, Järvinen toteaa.

Katsojille Järvinen haluaa antaa vahvasti ajateltavaa teatterin keinoin.

–Näytelmä on kuin peili, josta näkee, että tällaisia me ihmiset olemme ja miten me käyttäydymme niin hyvässä kuin pahassakin. On voitto, jos yksikin katsoja kokee oivalluksen ja saa ajateltavaa, Järvinen tiivistää.

SMS

Toni Oksanen (Kuva: Sakari Kovasiipi)