Oletko sinä trendien orja, vai pystytkö kulkemaan omia teitäsi? Yhteiskuntamme on nimittäin muodostunut sellaiseksi, missä sosiaalinen paine monessa elämäntilanteessa painostaa meitä seuraamaan trendejä. Mikäli emme niissä tilanteissa tee kuten sosiaaliset verkostot ympärillämme odottavat, meissä on jotain vikaa.

Näin ei siis oikeasti todellakaan ole, mutta nämä paineet aiheuttavat vuosittain oikeasti ongelmia monenkin nuoren ja aikuisenkin elämään.

Mitä trendit ovat?

Woman with sexy legs holding shopping bags

Trendit ovat monesti kaupallisia ideoita, joiden tarkoituksena on saada ihmiset ostamaan lisää tuotteita, joita heillä jo on. Meistä on tullut kuluttamisen orjia, koska meillä on periaatteessa rahaa tai velkarahaa ostaa koko ajan lisää, ja markkinoille tulee koko ajan lisää ostettavaa.

Eikä vain tuotteita, vaan kehokuvamme saa koko ajan viiteitä oikeasta tyylistä eri medioiden kautta. Siinä ei ole mitään uutta, trendsettereitä on ollut satoja vuosia, nykyään vain muodin trendit vaihtuvat entistä nopeammin, josta onkin syntynyt mielenkiintoisia ilmiöitä.

Otetaan esimerkiksi tämä tilaa – ota kuva – lähetä takaisin -trendi, mikä oli tuossa jonkin aikaa sitten vaatemyynnissä. Se tarkoitti sitä, että nuoret tilasivat vaatteita verkkokaupoista, ottivat ne päällä yhden tai pari kuvaa sosiaalisen median kanaviin ja lähettivät vaatteet takaisin(!). Verkkokaupat mahdollistivat tämän, koska kuitenkin suurin osa tilaajista osti vaatteita ja nämä sosiaalisen median suunnannäyttäjät saivat aikaan tarvittavan sosiaalisen paineen, jotta heidän seuraajistaan osa tilasi näitä tuotteita – markkinoiden voimaa ei pidä aliarvioida.

Ajattele itseäsi, kuinka monta kertaa olet vaihtanut puhelimesi, televisiosi tai jopa autosi vain koska trendit muuttuvat, tai markkinoille tulee uusi versio?

Tiedostamme – miksi emme siis käytäydy?

Me kyllä tiedostamme, että kulutamme koko ajan liikaa, mutta siirtyykö tieto käytäntöön?

Miten vastuullinen kuluttaminen voisi tulla oikeaksi trendiksi, kun samalla markkinoiden voimien ainoa tavoite on saada meidät ostamaan entistä enemmän?

Esimerkiksi vaatteidemme kohdalla olennaista olisi käyttää ja huoltaa oikein vaatteita. Näin saisimme vähennettyä tekstiilien valmistuksen ja käytönaikaiset ympäristöhaitat minimiin, mutta kuinka voisit tehdä sen sosiaalisesti hyväksytysti, jos sosiaalinen paine on käyttää koko ajan uutta vaatetta päällä?

Ympäristön kannalta meillä ei pitäisi olla varaa ilmastonmuutoksen aikoina toiselta puolelta maapalloa rahdattuihin vaatteisiin, joita käytetään pahimmassa tapauksessa vain muutaman kerran. Mutta vaikka me tiedämme tämän, emme välitä siitä päivittäisessä toiminnassamme, miksi?

Vuosi 2020 tulee jäämään historiaan koronan vuoksi, ei trendeistään. Mutta trendit ovat kaiken myllerryksen ohessa menneet eteenpäin ja vaikka maailma on osittain sekaisin, me kuitenkin pitkälti jatkamme elämäämme aivan kuten aiemminkin. Olemme ehkä muuttaneet joitain asioita arjestamme, ehkä huolehdimme omasta hygieniastamme paremmin ja otamme toiset huomioon enemmän, mutta kulutustottumuksemme ovat yhä markkinavoimien asetettavissa.

Voitko sinä katsoa omaa kulutustasi, ja listata ne asiat, jotka olet ostanut, koska sosiaalinen paine on ollut olemassa.

Kokeile!

KO