Siuntiossa, Lappersin kylässä, sijaitsee uudistavaan maatalouteen keskittynyt Tuiskula Farm. Tilaa pyörittävät Pieter-Jan Van Damme ja Essi Ruuskanen. Tuiskulan tila onkin nimetty tuulisen sijaintinsa mukaan. Idyllinen maatila sijaitsee vain kymmenen kilometriä Lohjan keskustasta, kuitenkin tarjoten maatilan rauhaa.

Van Damme ja Ruuskanen etsivät sopivaa tilaa pitkään.

-Pieter seurasi myynti-ilmoituksia verkossa noin vuoden verran ennen kuin löysimme tämän paikan, kertoo Ruuskanen.

He muuttivat Helsingistä Vuonna 2019 Tuiskulaan, tavoitteena toteuttaa uusiutuvaa maataloutta. Pariskunta näkee biodiversiteetin lisääntymisen vahvistavan maaseudun ekosysteemiä.

Tuiskula Farmin toiminta käsittää vihannestilaukset sekä liikkuvan kanalan, jonka kanat tunnetaankin nimellä ”Tuiskulan tytöt”.

Pariskunta kasvattaa vihanneksia uudistuvan maatalouden periaatteiden mukaisesti: maata ei kaiveta eikä kynnetä, eikä sitä myöskään jätetä paljaaksi. Tässä viljelymuodossa ei myöskään käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita.

-Kasvimme joutuvat taistelemaan ravinteistaan kemiallisten lannoitteiden sijaan, sanoo Van Damme.

Tuiskulan tytöt ja Uudistava viljely

Tuiskula Farmin viljelymaa onkin lähestulkoon aina kompostikerroksen peitossa.

-Maaperässä on paljon mikrobeja, jotka auttavat kasveja. Kun kaivaa tai kyntää, kaikki maaperässä oleva kuolee helposti. Sen sijaan käytämme kompostia suojana auringolta, tuulelta ja sateelta, Van Damme kertoo.

”Tuiskulan tytöt” ovat laidunkanoja, jotka syövät maasta lähes mitä vain, munivat ja muuttavat.

Van Damme esittelee liikkuvaa vaunua, joka toimii kanojen asumuksena kesäisin. Sinne ne myös munivat, joten munia ei tarvitse keräillä laidunmaalta.

Kanat ovat merkittävä osa Tuiskulan uudistuvaa maatilaa. Ne auttavat hoitamaan maaperää, joka tuottaa sitten terveitä kasveja. Kesäisin liikkuvaa kanalaa siirretään joka toinen päivä, jotta kanat saavat syödä tuoretta ruohoa ja maaperä voi toipua. Ruuskanen ja Van Damme kertovat, että he ovat harkinneet tilalle myös hanhia pitämään kanat turvassa.

Kanoja on yhteensä noin 350 kappaletta. Viime vuoden ruskean kanalauman ovatkin korvanneet tänä vuonna valkoiset kanat.

-Nämä ovat paljon arempia kuin ruskeat kanat, Van Damme kertoo.

Kaikki tilan toiminnot on suunniteltu mahdollisimman monikäyttöisiksi. Tilalla on kasvihuone, jossa kasvatetaan kesällä vihanneksia, ja joka toimii talvella kanojen kotina. Kasvihuoneessa kanojen tehtävät eivät rajoitu munimiseen, sillä niiden uloste toimii luonnollisena lannoitteena ja lämmittää talviasumuksena toimivaa kasvihuonetta.

Tilan maaperä on terve ja hedelmällinen sekä kykenevä pidättämään vettä ja varastoimaan hiilidioksidia. Tämän vuoksi pariskunnan viljelytapaa voidaan kutsua hiiliviljelyksi tai holistiseksi laiduntamiseksi.

Tuiskula Farmilla on yksi hehtaari omaa maata ja lisäksi vuokrattuna kolme hehtaaria lähimaastosta laidunmaaksi kanoille.

Van Damme rakentaa myös tilalle pakkaamoa, jossa vihannesten ja kananmunien käsittely sujuu tulevaisuudessa entistä jouhevammin. Kananmunat ovatkin tilan suosituin tuote.

-Myymme yksityishenkilöille tilausten ja REKO-jakelun kautta. Kananmunia voi myös tulla noutamaan suoraan tilalta, Ruuskanen ja Van Damme kertovat.

Kumppanuustalous on osa lähituotantoa

Vihannekset myydään kumppanuustalousperiaatteen mukaisesti, jolloin asiakkaat ostavat etukäteen osuuden seuraavan kauden sadosta. Näin viljelijä saa osan vuoden budjetista etukäteen ja voi keskittyä tuotantoon myynnin ja markkinoinnin sijaan.

Tuiskula ohittaa välikädet myymällä tuotteet suoraan kausijäsenilleen, jotka saavat viikoittaisen ruokakassin tilalta. Tuotteita myydään myös REKO-toreilla Länsi-Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla, ja jäsenet voivat tilata viikoittaisen vihannes- ja/tai kananmunakassin toimitettuna lähimpään REKO-noutopisteeseen. Tuotteita voi toki ostaa suoraan myös tilalta. Tällä hetkellä jäsenyyksiä on 35 kappaletta, jotka ovat tosin jo varattu tälle vuodelle. Kysyntää olisikin tällä hetkellä reilusti enemmän kuin mitä jäsenyyksiä on tarjolla.

Ruuskanen ja Van Damme iloitsevat nähdessään kasvua ja toiminnan monimuotoisuutta tilallaan.

-Parasta on nähdä asioiden kasvu, sanoo Ruuskanen.

-Jokainen päivä on erilainen, Van Damme lisää.