Siirrymme tällä viikolla jo joulukuulle, mutta viimeisten vuosien aikana olemme saaneet tottua täällä Etelä-Suomessa lumettomiin ja lämpimiin talviin, eikä tuleva talvi tuo siihen mitään muutosta. Ennusteet kertovat, ettei jouluna olisi valkoinen maa, muttei se tarkoita sitä, etteikö hyvällä tuurilla saataisi juuri sen verran jouluaattona lunta, että meillä olisi edes päivän lumi maassa.

Halvemmat lämmityskulut

Omassa talossa asuvalle lauhat talvet ovat hyvä asia, sillä lämmitykseen ei kulu energiaa, eikä pihan auki pitäminenkään vaadi hirveästi rehkimistä aamuisin. Toisaalta kuitenkin jotkut meistä muistelevat kaiholla vielä muutama vuosi sitten olleita lumikinoksia ja niiden myötä tehtyjä lumitöitä. Samoin niitä 20 asteen pakkasia muistelee jo mielellään, varsinkin jos tänäkin talvena jäädään sinne muutaman pakkasasteen tienoille.

Talviliikunta murroksessa

Kaikki tämä tarkoittaa myös sitä, että liikunta- ja vapaa-ajanviettotavat ovat viime vuosina muuttuneet, kun ulkojäät eivät ole olleet käyttökunnossa, eikä hiihtämäänkään ole kovin pitkän aikaa päässyt. Tulevana talvena ja jo nyt ollaan saatu myös huomioida olemassa oleva virustilanne, joka on lisännyt entisestään haasteita omaan liikkumiseen ja harrastamiseen.

Vielä vuoden alussa päästiin sentään liikkumaan sisäliikuntahalleihin ja matkustamaan lumen perässä Lappiin, mutta miten käy tänä talvena?

Siinä missä perusliikkumisemmekin vähenee vuosi vuodelta, siirrämme harrastuksemme ja ostoksemmekin entistä enemmän internetin ihmeelliseen maailmaan, siellä talvella tai sen olemattomuudella ei ole mitään merkitystä. Voimme vaikka katsella menneiden vuosien tai toisten maiden talvisia maisemakuvia, kun itsellämme on vain lumetonta pimeyttä.

Lumettomuus vaikuttaa myös osaan meistä lisäämällä kaamosväsymystämme. Kaamosväsymys tulee siitä, että valon määrä varsinkin aamuisin on vähäisempää kuin kesäkuukausina, ja siksi monella meistä on vaikeampi nousta virkeänä sängystä.

Tuosta liikkumisesta voidaan ottaa esimerkkinä se, että e-urheilu eli tavoitteellinen pelaaminen tietokonepeleillä on noussut harrastusmäärissä perinteisten urheilulajien ohi jopa siinä määrin, että tietyillä alueilla on vaikeuksia saada joukkueita kasaan.

Lumeton talvi

Miten lumeton talvi muuttaa, vai muuttaako sinun ja teidän omaa arkeanne? Toivoisitko kuitenkin kunnon talvea lumen ja pakkasen kanssa, vai onko sittenkin lauha ja lyhyt talvi parempi?

Viime maaliskuussa kirjoiteltiin paljon siitä, kuinka Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomessa on näin lämmintä harvemmin kuin kerran 30 vuodessa, ja saman tien tämä 2020/21 talvi näyttää etenevän yhtä lämpöisenä.

Mutta siinä missä kaupungit ja kunnat säästävät lumenajossa, säästetyt rahat kyllä uppoavat muuten heikossa kunnossa olevien teiden kunnostamiseen.

Talvi on kuitenkin tulossa, millainen se lopulta on, sen koemme tulevien kuukausien aikana.

KO