Sijoittaminen on kaikessa mielessä tulevaisuuteen panostamista. Voimme sijoittaa laittamalla osan palkastamme ja tuloistamme osakkeisiin, rahastoihin, tai vaikkapa kultaan, taiteeseen – tai johonkin muuhun, jota itse arvostamme. Miten sinä varaudut mahdollisiin tulevaisuuden taloudellisiin haasteisiin?

Osakkeet ja pörssisijoittaminen

Vielä joitakin vuosia sitten kansainvälinen pörssisijoittaminen oli mahdollistava vain, jos sinulla oli enemmän rahaa sijoitettavaksi, jolloin saatoit saada pankilta ”oman” sijoitusasiantuntijan.

Nykyään kuka tahansa meistä voi avata oman sijoitustilin pankeissa, tai Nordnetissa, joka mahdollistaa pörssisijoittamisen todella laajalla skaalalla.

Kokeile, lue, opi ja innostu

Nordnet tarjoaa jokaiselle aikuiselle mahdollisuuden lähteä kokeilemaan siipiään sijoitusmarkkinoilla. Aina voit tietenkin valita myös paljon varmemman reitin, ja mennä paikallisen pankin sijoitusneuvojan tai pankkivirkailijan pakeille sopimaan esimerkiksi kuukausittaisesta rahastosäästämisestä.

Rahastosäästäminen on siinä mielessä kuukausittain tehtynä hyvä, että sinulle kertyy koko ajan jotain sivuun, ja koska teet sijoituksen joka kuukausi, tarkoittaa se, että teet samalla myös ajallista hajautusta, etkä osta kaikkia sijoituksia samalla kertaa. Sijoitusmarkkinoilla nimittäin on tavallista, että kurssit sahaavat tai lainehtivat – mitä termiä sitten haluaakaan käyttää.

Rahastot tarjoavat helpon ja vaivattoman tavan säästää ja sijoittaa arvopapereihin. Rahastosijoittajana sinun ei tarvitse seurata markkinoiden ja yhtiöiden tapahtumia niin aktiivisesti kuin osakesijoittajan. Rahastojen salkunhoitajat tekevät omistamasi rahaston sijoituksiin tarvittaessa muutoksia ja tasapainottavat niitä rahaston strategian mukaisesti.

Nordnetin palvelut pitävät sisällään myös erilaisia oppaita, ja sijoituskouluja, joiden avulla halutessasi voit itsekin opiskella lisää ja pääset entistä paremmin sisään sijoitusmarkkinoille. Nordnetin materiaalit ovat maksutta kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä.

Isompi riski – isompi mahdollisuus

Entä sitten nämä uudet mahdollisuudet kuten kryptovaluutat? Niistä voit lukea kryptopankki.com sivustoltamme lisää. Kryptovaluutoissa on niiden koko olemassaoloajan esiintynyt todella isoja hinnanmuutoksia, ja välillä voi tuntua, että puolet sijoituksista ovat kadonneet parissa päivässä, mutta sitten kurssit taas nousevat – näillä markkinoilla pitää olla rohkea ja aktiivinen.

Nordnetin oppaat kertovat sinulle myös, mitä nämä osakkeisiin liittyvät termit tarkoittavat:

 • Osakesijoittamisen 101
 • Osakkeen ostaminen – näin jätät osto- ja myyntitoimeksiantoja pörssissä
 • Osinkosijoittaminen
 • P/E-luku eli osakkeen tuloskerroin
 • P/B-luku (tunnetaan myös nimellä P/BV)
 • P/S-luku
 • Oman pääoman tuotto eli ROE
 • DAX – mikä se on ja miten sillä treidataan?
 • S&P 500 -indeksi – mikä se on ja miten siihen voi sijoittaa?
 • Sijoitusstrategiat
 • Milloin myydä osakkeita?

Miten aktiivisesti haluat sijoittaa?

Oma sijoittamisen ja tiedon hakemisen aktiivisuus antaa osviittaa sille, mikä olisi sinulle paras sijoittamisen muoto. Jos esimerkiksi sinulla ei ole liiemmin mielenkiintoa tai aikaa sijoituksille, eikä välttämättä suurta summaa rahaakaan heti sijoitettavaksi, niin kuukausittaiset rahastot vaikka 50 eurolla kuukaudessa voi olla paras aloitustapa. Osakemarkkinat ja kryptomarkkinat vaativat yleisesti ottaen hieman enemmän seuraamista, aktiivisuutta, ja samalla tarjoavat isomman riskin, mutta myös isommat tuottomahdollisuudet.