Tänään: 25.07.2024

Toimittaja

Tulisijat kuntoon talvea varten

asuminen, koti, lämmitys, paloturvallisuus

Talven lähestyminen tietää sitä, että yhä useammasta savupiipusta alkaa kohota savukiehkuroita taivasta kohti. Jotta takan lämmittämisestä voi nauttia hyvillä mielin, kannattaa huolehtia takan kunnosta säännöllisellä nuohouksella. Vakituisissa asunnoissa nuohous tulee suorittaa kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein tai useammankin, jos tulisijaa käytetään ahkerasti.

Nuohoojamestari Mika Vuorela Nuohouspalvelu Vuorelasta kertoo, että hänen kokemuksensa mukaan ihmiset huolehtivat hyvin nuohouksista ja kutsuvat nuohoojan ajallaan. Jos nuohouksen sen sijaan laiminlyö, se voi heikentää paloturvallisuutta. Nuohooja tarkastaa esimerkiksi hormin kunnon.

–Jos piipusta irtoaa pala tai siihen tulee halkeamia, piipun suojaetäisyydet pettävät ja kuumia savukaasuja pääsee halkeamasta talon rakenteisiin. Lämpölaajeneminen muuttaa piipun rakennetta ja voi saada esimerkiksi saumat laajenemaan. Sitä kautta asukas voi itsekin havaita ongelmia piipussa. Silloin tulee kutsua nuohooja paikalle.

Vuorela muistuttaa, että nuohooja tarkastelee kiinteistön paloturvallisuutta laajemminkin kuin vain tulisijan käytön osalta.

–Kiinnitämme huomiota samoihin asioihin kuin palotarkastaja, kuten suojaetäisyyksiin, palovaroittimien toimintaan ja yleiseen paloturvallisuuteen.

Paloturvallisuuden lisäksi nuohous parantaa polttotulosta ja pienentää pienhiukkasten määrää. On hyvä muistaa myös sellainen pikkujuttu, että jos nuohouksesta ei ole huolehtinut ja torppa kärähtää, voi tulla ongelmia vakuutusten kanssa.

Puhdasta puuta takkaan

Piirinuohousjärjestelmä lakkautettiin Suomessa vajaa vuosi sitten ja siirryttiin vapaaseen nuohoukseen, jossa nuohoojilla ei ole enää tiettyjä alueita, joilla he hoitavat nuohoukset.

–Asiakassuhteet on pitänyt hakea uudelleen ja niin tekijäporras kuin asiakkaatkin opettelevat vielä uutta systeemiä, mutta ei muutoksella ole muuten suuria vaikutuksia ollut. Töitä riittää kaikille niin paljon kuin ehtii tehdä, Vuorela kertoo.

Hän on toiminut nuohoojana 12 vuotta ja viihtyy työssään.

–Tämä on mukavaa hommaa, jossa jokainen päivä on erilainen ja saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Asiakkaiden kiitoksista tulee hyvä mieli, kun olen onnistunut ratkaisemaan jonkin heitä ehkä pitkäänkin vaivanneen ongelman.

Hän arvioi, että öljyn ja sähkön hintojen nousu on lisännyt hieman tulisijojen käyttöä.

–Lisäksi sellaisia tulisijoja on otettu käyttöön, jotka ovat olleet pitkään käyttämättöminä. Vanhoihin taloihin on myös rakennettu uusia tulisijoja purettujen tilalle.

Vuorela neuvoo keskustelemaan oman nuohooja kanssa siitä, mikä on paras tapa käyttää omaa tulisijassa, sillä tulisijoja on paljon erilaisia. Sekä ympäristö että hengitysilma pysyvät parempina, kun muistaa pari asiaa.

–Takassa ei saa polttaa mitään muuta kuin puhdasta puuta. Paras on polttaa sekapuuta, koska jokaisella puulla on hyvät ja huonot puolensa ja sekapuuta poltettaessa ne kompensoivat toisinaan.

–Pienhiukkasmäärät saadaan mahdollisimman pieniksi, kun takan sytyttää päältä pienillä puilla. Silloin palamattomat savukaasut saadaan palamaan mahdollisimman hyvin, hän ohjeistaa.

SMS