Galleria Lutsin uusi taidenäyttely koostuu sammattilaisen taidemaalarin Mika Törösen akvarellimaalauksista. Törösen näyttely päätyi Galleria Lutsiin Länsi-Uudenmaan taiteilijaseuran kutsusta. –Olen asunut Sammatissa jo lähes kymmenen vuotta, mutta en ole aiemmin juurikaan esitellyt teoksiani Lohjan seudulla, joten vastasin kutsuun myöntävästi todella mielelläni, Törönen kertoo. Monet Törösen teokset esittävät tunnelmallisia näkymiä Helsingistä, mutta hänet tunnetaan myös muotokuvamaalarina. Galleria Lutsissakin nähdään mm. kaupunkiaiheita. –Näyttelyyn tulee kokoelma viimeisen vuoden aikana maalaamiani akvarelleja. Aiheet ovat maisemia kaupungista, mutta joukossa on myös muutama maisema Itämeren rannoilta ja maaseudulta, Törönen kertoo.

–Työni ovat pääosin akvarelleja ja ne useimmiten kuvaavat Helsinkiä. Tärkeintä niissä ei itselleni kuitenkaan ole kaupungin arkkitehtuuri, vaan se valo ja tunnelma, jota ihailen eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Teokseni ovat melko realistisia, mutta ne eivät kuitenkaan ole koskaan tarkkoja jäljitelmiä aiheesta, vaan niissä on paljonkin mukana myös omia tuntemuksiani. Maalaan myös jonkin verran öljyväritöitä, mutta ne ovat pääosin tilausmuotokuvia, Törönen jatkaa.

Helsinki on hänelle läheinen aihe jo lapsuudesta.

–En ole syntyperäinen sammattilainen. Helsinki on tullut teoksiini jo 2000-luvun alkupuolella ja se on edelleen aihe, josta tunnen löytäväni jatkuvasti jotakin uutta. Huomaan teoksia maalatessani usein maalaavani omia muistikuviani ja tunnelmia itselleni tutuista paikoista. Monesti mieleeni tulee myös tunteita, joita olen kokenut, kun lapsena vierailtiin sukulaisten luona Helsingissä. Lapsuuteni olen asunut Tampereella, mutta varhaisimmat muistikuvani kaupungin vilinästä ja tunnelmasta ovat kuitenkin Helsingistä.

Pikkupaikkakunta on kuitenkin voittanut Törösen puolelleen.

–Sammatti on minulle nykyinen kotipaikka ja viihdyn täällä niin hyvin, että en ei ole pientäkään kaipuuta isompiin kaupunkeihin, vaikka edelleen se omien teosten aiheena kiinnostaakin.

Lohjankin maisemat ovat päässeet taidemaalarin tauluihin.

–Näyttelyyn tulee muutama teos, joiden lähtökohdat ovat Lohjalta, Sammatista. Ne eivät kuitenkaan ole erityisen tunnistettavia maisemia. Esimerkiksi yhden teoksen lähtökohta on pihallamme kasvava nuori koivu, jonka olen kuitenkin maalannut pääosin oman muistin ja mielikuvituksen varassa, Törönen kertoo.

Mika Törösen teos Sumuisen päivän valoa.

Pitkä ura taidemaalarina

Törönen on toiminut kokopäiväisenä taidemaalarina jo yli 25 vuotta.

–Maalaamisen ohella myös opetan paljon ja olen tehnyt pitkään töitä opistoille/oppilaitoksille, matkatoimistoille ja järjestänyt kursseja myös itse erilaisissa paikoissa Suomessa ja muualla Euroopassa. Opetustyön koen tärkeäksi osaksi ammattiani, koska muita opettaessa olen oppinut myös itse paljon uusia asioita työstäni. Opettaminen on aina ollut minulle myös hyvä vastapaino muuten melko yksinäiselle ammatille.

Hänen pääasiallinen maalaustekniikkansa on akvarelli.

–Siinä olen käytännössä itseoppinut, mutta muuten olen opiskellut Julian Ashton Art Schoolissa Sydneyssä, Australiassa. JAAS:ssa opiskelin etupäässä henkilö- ja muotokuvan maalausta/-piirtämistä, mutta koulussa saamastani hyvästä opetuksesta on ollut paljonkin hyötyä myös muiden aiheiden ja maalaustekniikoiden kannalta. Tärkein oppi koulussa oli kuitenkin opettajiltani Frank Giaccolta ja Andrew Paviourilta oppimani nöyrä asenne omaa taiteellista työtä kohtaan.

Näyttely on esillä 19.10. asti. Galleria Luts on avoinna ti-pe 14.00–18.00 ja la 10.00–14.00.

SMS