Teatteri Tuntematon on jokioislainen teatteri, joka on aloittanut toimintansa vuonna 2014. Esityspaikkana toimii vanha, idyllinen Höyläämörakennus Loimijoen rannalla eli katsomo on suojassa sateelta ja tuulelta. Höyläämöllä on tarjolla myös kahviopalvelut.

Kesän 2022 näytelmänä Teatteri Tuntemattomalla on Väinö Linnan rakastettu klassikko Tuntematon sotilas, joka teoksena on osa suomalaista kivijalkaa. Tuntemattoman sotilaan me kaikki tunnemme ja sen kuuluisia sitaatteja toistellaan yhä vieläkin mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Teatteri Tuntemattoman kunnianhimoinen versio Tuntemattomasta sotilaasta kertoo konekiväärikomppanian tarinan läpi jatkosodan eri vaiheiden. Se on kertomus rohkeudesta, uskollisuudesta, yhteenkuuluvuudesta ja rakkaudesta isänmaata kohtaan. Tarina katselee sotaa yksilöiden silmin niin rintamalla kuin kotijoukoissakin. Rankkaa rintamaelämää valaisee miehistön keskinäinen huumori, jolla Väinö Linna mestarillisesti väritti tarinaansa. Se on kertomus kaiken voittavasta ystävyydestä, uskosta ja toivosta. Pienestä kansakunnasta, joka ei antanut periksi vaan selviytyi.

Sotamies Riitaoja (Matias Warnicki).

Väinö Linna kuvaa Tuntematon sotilas romaanissa koko sodan kirjon yksittäisten sotilaiden kautta. Pääosissa on konekiväärikomppania eri yksilöineen ja rikkaine murteineen. Sodan synkässä maailmassa on tilaa myös huumorille ja hauskuudelle, ja ennen kaikkea suurelle yhteenkuuluvuuden tunteelle, joka kantaa läpi vaarojen ja menetysten. Näytelmä on kunnianosoitus sotaveteraaneille ja lotille, jotka uhrasivat oman nuoruutensa, jopa elämänsä, meidän kaikkien tulevaisuudelle.

Konekiväärikomppania muodostui miehistä eri puolelta Suomea, ja eri alueiden murteet ja tapojen eroavaisuudet luovat herkullista komiikkaa sodan tapahtumien keskelle. Oman tärkeän panoksensa esitykseen tuovat lotat, jotka palvelivat sodan aikana erilaisissa tehtävissä rintamalla. Näytelmämme korostaa myös kotijoukkojen osuutta tapahtumissa. Sodan jäljet heijastuivat pitkälle yli rintamalinjojen, jopa sukupolvien taakse.

Rokka (Petri Känkänen) ja Susi (Pekka Viljanen).

Oman värinsä Teatteri Tuntemattoman näyttämöversioon tuovat karjalaiset, joiden vaiheita käydään esityksessä läpi musiikin ja Antero Rokan ja hänen vaimonsa Lyytin kokemusten kautta. Karjalaisuus on suurta kotiseuturakkautta, sinnikkyyttä ja haikeaa musiikkia, itkun ja naurun vuorottelua. Evakkoon lähtö ja Karjalan menettäminen luovat oman tärkeän sävynsä esitykseen.

Esityksessä on mukana live-orkesteri, jota johtaa kapellimestari/pianisti/kitaristi Tuomo Sorri, sello/koskettimet Teemu Mastovaara ja klarinetti/saksofoni Kasper Sundqvist. Valo- ja äänitehosteista vastaavat Jouni Alho ja Veijo Heinonen. Näytelmän on Väinö Linnan kirjan pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Sari Ojala. Esitykset pidetään 28.5.–19.6.

Luutnantti Lammio (Sami Myllyoja).