Tänään: 12.07.2024

Päätoimittaja

Tuore selvitys: sopiva häälahjan arvo on 50–100 euroa – nämä ovat tämän hetken suosikkilahjat

häälahja, häät

Kesän häävieraat pohtivat nyt kuumeisesti, minkä arvoinen häälahja on sopiva, ja mitä häälahjaksi tulisi hankkia. K-ryhmän uudesta kyselytutkimuksesta selviää, että valtaosa suosii 50–100 euron budjettia. Suoraa tilisiirtoa ja lahjakortteja pidetään toimivimpina häälahjoina. 

Kesä on hääsesonkia parhaimmillaan, mutta etenkin jos samalle kesälle osuvat useammat häät, moni miettii, mikä on sopiva budjetti häälahjalle. K-ryhmän kyselytutkimus kertoo, että puolet (49 %) suomalaisista kannattaa 50–100 euron budjettia. Neljännes vastaajista käyttäisi lahjaan 20–50 euroa, ja joka kymmenes 100–150 euroa. 

Yli 200 euron arvoisen lahjan hankkisi vain 3 prosenttia vastaajista, ja kokonaan ilman lahjaa juhliin olisi valmis osallistumaan 2 prosenttia vastaajista. 

“Sopiva häälahjasumma tai lahjan arvo riippuu siitäkin, miten läheinen suhde vieraalla on juhlapariin, ja mikä on vieraan sen hetkinen elämäntilanne. Monesti ajatellaan, että lahja voisi olla ainakin sen arvoinen, mitä vieraan juhla-ateria suunnilleen kustantaa. Valtaosa kyselymme vastaajista koki sopivimman lahjan arvon olevan 50–100 euroa, joka on oikein toimiva summa ja vastaa myös suunnilleen tätä nyrkkisääntöä”, sanoo Keskon käyttötavaran osto- ja myyntijohtaja Hannele Åberg

Raha ja lahjakortit ylitse muiden – astiat ja kodintarvikkeet pitävät pintansa 

Suosituimmaksi lahjaksi nousi suora rahansiirto juhlaparin pankkitilille (52 prosenttia vastaajista).  Lahjakortti tavaroihin on toiseksi suosituin lahja (45 %) ja lahjakortin palveluihin hankkisi 37 prosenttia vastaajista. 

Myös erilaiset kodin käyttötavarat ovat edelleen suosittuja lahjoja, ja ennen kaikkea kyselyn vastaajat pyrkivät huomioimaan valinnoissa hääparin erityistoiveet. Astioiden tai muiden käyttötavaroiden kannalla on 13 prosenttia kyselyyn vastanneista, ja kodin tekstiilejä ostaisi 9 prosenttia. Myös koriste-esineille (5 %), elektroniikalle (4 %) ja koruille (3 %) on omat faninsa. 

“20–50 euron lahjabudjetilla saa hääparille esimerkiksi viinilasit, tarjoiluvälinesetin, astioita tai muita kattaustarvikkeita. 50–100 euron summalla hyviä lahjaideoita ovat esimerkiksi laadukkaat salaattiottimet tai kapselikahvinkeitin, ja jos haluaa panostaa enemmän ja käyttää lahjaan 100–150 euroa, saa sillä jo vaikkapa kauniin pussilakanasetin tai Airfyerin”, Åberg vinkkaa. 

Mikä seuraavista on mielestäsi paras häälahjan arvo? 

50–100 euroa 49 % 
20–50 euroa 25 % 
100–150 euroa 10 % 
150–200 euroa 3 % 
Enemmän kuin 200 euroa 3 % 
1–20 euroa 2 % 
Lahja ei ole pakollinen 2 % 
En osaa sanoa 8 % 

Mikä seuraavista on mielestäsi paras häälahja? (Valitse mieluisimmat) 

Rahansiirto pankkitilille 52 % 
Lahjakortti tavaroihin 45 % 
Lahjakortti palveluihin 37 % 
Elämyslahjat 27 % 
Käteinen raha 26 % 
Astiat tai muut käyttötarvikkeet 13 % 
Kodin tekstiilit 9 % 
Taide 6 % 
Koriste-esineet 5 % 
Ruoka tai juoma 4 % 
Elektroniikka 4 % 
Korut 3 % 
Joku muu 3 % 
En osaa sanoa 9 % 

*Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä K-Kylä-asiakasyhteisössä toukokuussa 2024. Kohderyhmänä oli suomalainen aikuisväestö. Kyselyyn vastasi 739 vastaajaa, ja aineisto painotettiin väestöä vastaavaksi iän ja sukupuolen mukaan. 

K-ryhmän noin 45 000 hengen poikkeuksellisen mukava porukka työskentelee päivittäin, jotta asiakkaiden olisi kiva käydä kaupoissamme Pohjoismaissa, Baltiassa ja Puolassa. Autamme noin 1 800 kauppaamme palvelemaan asiakkaitaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Teemme työtämme suurella sydämellä huomioiden samalla yhteiskuntaa ja ympäristöä. Uudistuaksemme kokeilemme innolla uutta. Teemme tämän, koska haluamme tarjota hyviä valintoja niin lähimarketin hyllyillä kuin verkossakin. kesko.fi

Miten valita täydellinen häälahja eri budjeteilla

Häälahjan valitseminen voi olla haastavaa, sillä lahjan tulisi olla henkilökohtainen ja merkityksellinen, mutta samalla budjettiin sopiva. Tässä artikkelissa tarjoamme kattavia vinkkejä ja ideoita, joiden avulla voit löytää täydellisen häälahjan eri budjeteilla.

Ymmärrä parin tarpeet ja toiveet

Ensimmäinen askel: On tärkeää ymmärtää, mitä hääpari arvostaa ja tarvitsee. Tämä voi olla haastavaa, jos et tunne paria hyvin, mutta voit aina kysyä heiltä suoraan tai kääntyä läheisten ystävien ja perheenjäsenten puoleen.

Käytännöllisyys vs. henkilökohtaisuus: Mieti, haluatko antaa käytännöllisen lahjan, kuten kodinkoneen, vai henkilökohtaisemman lahjan, kuten räätälöidyn taideteoksen. Kumpikin vaihtoehto voi olla arvostettu, kunhan se heijastaa parin makua ja elämäntyyliä.

Lahjat pienellä budjetilla (alle 50 €)

DIY-lahjat: Tee-se-itse-lahjat voivat olla erittäin merkityksellisiä ja edullisia. Voit esimerkiksi tehdä käsin neulotun peiton, itse tehdyn valokuvakehyksen tai kotitekoisia hilloja ja leivonnaisia.

Personoidut esineet: Pienellä budjetilla voit hankkia myös persoonoituja esineitä, kuten kaiverrettuja avaimenperiä, mukeja tai magneetteja. Nämä lahjat ovat usein edullisia mutta silti henkilökohtaisia ja merkityksellisiä.

Lahjat keskisuurella budjetilla (50 € – 150 €)

Kokemukset: Yhteiset kokemukset, kuten illallinen hienossa ravintolassa, viininmaistajaiset tai viikonloppumatka, voivat olla erinomainen lahja. Nämä elämykset jäävät mieleen pitkäksi aikaa ja tarjoavat parille mahdollisuuden viettää aikaa yhdessä.

Laadukkaat kodin esineet: Keskisuurella budjetilla voit hankkia laadukkaita kodin esineitä, kuten ylellisiä vuodevaatteita, design-astioita tai tyylikkäitä sisustusesineitä. Nämä lahjat yhdistävät käytännöllisyyden ja tyylin.

Lahjat suurella budjetilla (yli 150 €)

Teknologia ja viihde: Suurella budjetilla voit harkita teknologialahjoja, kuten älytelevisiota, äänijärjestelmää tai keittiön pienlaitteita. Tällaiset lahjat voivat tuoda arjen luksusta ja mukavuutta.

Koruja ja kellot: Korut ja kellot ovat aina tyylikäs ja ajaton valinta. Voit valita kauniin kaulakorun, rannekorun tai laadukkaan kellon, joka muistuttaa paria heidän erityisestä päivästään joka kerta, kun he käyttävät sitä.

Personoidut häälahjat

Kaiverrukset ja painatukset: Personoidut lahjat, joissa on parin nimet ja hääpäivämäärä, ovat erittäin suosittuja. Voit valita esimerkiksi kaiverretun leikkuulaudan, painatetun tyynynpäällisen tai kaiverretut viinilasit.

Räätälöidyt taideteokset: Harkitse tilata paikalliselta taiteilijalta taideteos, joka kuvaa parin yhteistä tarinaa tai tärkeitä paikkoja heidän elämässään. Tällainen lahja on uniikki ja henkilökohtainen.

Muista lahjan paketointi

Kaunis paketointi: Lahjan paketointi on tärkeä osa lahjan antamista. Käytä kauniita lahjapapereita, nauhoja ja kortteja, jotka tekevät lahjasta erityisen ja huolitellun. Voit myös harkita ekologisia paketointivaihtoehtoja, kuten kangaspusseja tai kierrätettyjä materiaaleja.

Kortti ja henkilökohtainen viesti: Lisää lahjaan aina kortti, jossa on henkilökohtainen viesti. Tämä tekee lahjasta vielä merkityksellisemmän ja osoittaa, että olet ajatellut paria lahjaa valitessasi.

Vältettävät häälahjat

Älä anna liian yleisiä lahjoja: Vältä lahjoja, jotka eivät ole henkilökohtaisia tai vaikuta harkituilta, kuten lahjakortteja ilman erityistä tarkoitusta tai geneerisiä koriste-esineitä.

Huomioi parin tyyli ja tarpeet: Vältä myös lahjoja, jotka eivät sovi parin tyyliin tai elämäntyyliin. Esimerkiksi, jos pari ei harrasta ruoanlaittoa, keittiövälineet eivät ehkä ole paras valinta.

Erityisvinkit häälahjan valintaan

Häärekisterit: Jos pari on laatinut häärekisterin, se voi olla loistava paikka aloittaa lahjan etsiminen. Näin voit olla varma, että lahja on jotain, mitä he todella haluavat ja tarvitsevat.

Yhteisölahjat: Harkitse yhteisölahjan keräämistä muiden häävieraiden kanssa. Näin voitte yhdessä hankkia jotain suurempaa ja merkityksellisempää, kuten huonekalun tai matkan.

Lopuksi

Häälahjan valinta voi tuntua haastavalta, mutta oikean lahjan löytäminen on erittäin palkitsevaa. Tärkeintä on ottaa huomioon parin persoonallisuus ja tarpeet sekä budjettisi. Toivomme, että nämä vinkit auttavat sinua löytämään täydellisen häälahjan, joka tekee hääparin päivästä vieläkin erityisemmän.

Kommentoi kirjoitusta