Otsikko saattaa olla hieman raflaava, mutta totta siinä mielessä, että Suomi on sitoutunut tavoitteisiin tupakanpolton loppumisesta Suomessa. Suomessa ja muualla maailmassa on tehtykin viimeiset parikymmentä vuotta hyvää työtä sekä mainonnan rajoittamisen, myynnin rajoittamisen, että terveydellisen koulutuksen kautta, mutta tupakanpoltto itsessään ei ole tullut rangaistavaksi teoksi missään. Yksi iso tekijä on tietenkin satoja vuosia itseään kasvattanut tupakkateollisuus, joka on kerännyt vuosien varrella taakseen isot omaisuudet ja huomattavan hyvät verkostot vallanpitäjiin. Muutos on vaikeata.

Suomessa tupakanpoltto väheni hyvin aina vuoteen 2018 saakka, jolloin kehitys pysähtyi. Tupakkaa poltetaan yhä, mutta sen määrät ovat nyt sillä tasolla, että vähentäminen ilman totaalista tupakointikieltoa alkaa olla ison työn takana. Kaikkea mahdollista ei tietenkään ole vielä tehty, mutta pitkälle ollaan tultu. Suomessa kannattaa miettiä, sitä että nykyään tupakointi on todella iso ongelma Aasian köyhissä osissa, jossa on maita missä miehistä jopa 75 % polttaa päivittäin!

Nykyään tupakoitsijoille on tullut vaihtoehdoiksi esimerkiksi edulliset nikotiinipussit, joita voit tilata netistä suoraan kotiisi. Euroopassa esimerkiksi nuuskaa voi ostaa vain Ruotsista, mutta vastaavanlainen tuote on nikotiinipussi, jossa on selkeästi Euroopassa rajattu määrä nikotiinia, joka tekee siitä itseasiassa 2020-luvun trendituotteen niiden piirissä, jotka etsivät korvaavaa tuotetta tupakoinnille. Tupakoinnin lopettamisessa nimittäin ovat hidastavia tekijöitä tupakoinnista tullut tapa sekä itse nikotiiniriippuvuus. Toiset tupakoitsijat pääsevät helpommin eroon tupakasta kuin toiset – mutta tupakointi on jokaisen henkilökohtainen valinta.

Savuton työpaikka – rahaa muuhun toimintaan

Suomessa on edistytty paljon myös savuttomien työpaikkojen suhteen. Jos sinun oma työpaikkasi ei ole vielä savuton, tee ehdotus työnantajalle ja suunnitelkaa yhdessä tavat, jolla voisitte edetä ja kehittyä sellaisiksi. Laskennallisesti on eri tilastoista laskettu, että yksi tupakoitsija tuottaa yritykselle jopa 2500-3000 euron lisäkulut vuodessa – mitä jos yritys, tai työnantaja sijoittaisi tämän rahan yhteisesti yrityksen toimintaan esimerkiksi luomalla entistä viihtyisämmän tai aktivoivan väliaikatilan? Savuton työpaikka kannattaa toteuttaa yhteistyössä nimenomaan niiden yhä polttavien kanssa, eikä vain heitä sivuuttamatta.

Yksi tupakanpolton lopettamisen syistä työpaikoilla, liikkeissä ja julkisissa tiloissa on ollut tupakansavu, stumpit ja tupakasta aiheutuvat muut haitat kuten värivirheet ja hajut.

Nettimarkkinat kehittyvät

Markkinoilla olevat tupakan sijaistuotteet kuten nimenomaan nikotiinipussit ovat aloittaneet omat markkinointinsa digitaalisessa maailmassa ja on vain ajan kysymys missä vaiheessa huomaamme, että Euroopassa on entistä vaikeampaa enää löytää tupakanostopaikkoja, no nyt 2021 tupakointi on epätrendikästä. Miten on tilanne 2025?

Saatavilla on myös täysin tupakatonta nuuskaa suoraan kotiin toimitettuna, joten varsinkin näin erilaisten matkustusrajoitusten aikana erilaiset nettikaupat ovat aktivoituneet, ja samalla tuotevalikoimia on kehitetty vastaamaan nykyisiä eurooppalaisia ohjeistuksia, lakeja ja normeja.

Tupakanpoltto on siis oikeasti loppumassa Suomesta ja muualta Euroopasta, mutta ei sentään vielä tänä vuonna eikä välttämättä tällä vuosikymmenellä.  Aasiassa on yhä satoja miljoonia tupakoitsijoita ja ongelma on oikeasti suuri Intiassa Ja Kiinassa.

Oma suhtautuminen

Poltatko itse? Oletko miettinyt lopettamista, tai mikä on syy, miksi et lopettaisi? Tosiasia on kuitenkin, että tupakassa ei ole mitään terveellistä, ei polttajalla eikä hänen lähipiirilleen. Tai polttaako joku kavereistasi? Oletko koskaan ajatellut hienovaraisesti kysyä, miksi hän polttaa?

Totta kai monet meistä tekee paljon muutakin, mikä ei välttämättä ole terveellistä, mutta eikö olisi jo hyvän ystävän merkki nostaa kissa pöydälle ja kysyä suoraan kaverilta, miksi hän tietyn tahtoen pilaa omaa terveyttään ja altistaa itsensä mahdollista eri taudeille?