Suomella on tavoitteena olla tupakasta savuton vuoteen 2030 mennessä. Käytännössä se tarkoittaa tupakoinnin saamista alle 5% tasolle, ja vaikka jo nyt ollaan kohtuullisen lähellä – ei vielä olla maalissa. Mistä ollaan sitten lähdetty, ja missä ollaan näin 2020-luvulla?

Suomessa poltettiin sota-aikana ja sen jälkeen paljon tupakkaa. Miehistä yli 70% poltti tupakkaa, mutta siihen aikaan jopa mainoksissa kerrottiin tupakan terveysvaikutuksista positiivisesti. Sittemmin tupakan todellisuus on noussut kovastikin esille ja nykyään tupakointi on monissa paikoissa kiellettyä ja itseasiassa ympäri maailmaa ovat tupakkalait koventuneet. Syynä tähän kaikkeen on tupakan haitalliset ominaisuudet ihmisen terveydelle, eikä vain tupakoitsijan vaan myös passiivisen tupakoinnin kautta tupakoitsijan lähipiiri. Mutta tupakoinnin täyskielto ei ole edennyt, koska kyseessä on miljardien dollareiden liiketoimintaan ja isot maat kuten Kiina, Intia ja Brasilia ovat tuottajien ja käyttäjien kärjessä. Nykyään Aasiassa on yhä maita, joissa tupakoivien miesten osuus vastaa sitä määrää, mikä Suomessa oli 40-luvulla.

Rahan valta

Rahan valta on tullut esille tupakan suhteen jo vuosikymmenten aikana. Maailman johtavat tupakkayhtiöt ovat valloittaneet markkinat yli sadan vuoden toimintansa aikana ja miljardien dollarien voitollaan ovat varmistaneet paikkansa niin yhteiskunnassa kuin talouselämässä, ja siksi tupakkaa ei varmaan koskaan tulla täysin kieltämään, vaikka tupakasta on selvästi haittaa niin ihmiselle kuin luonnolle. Mutta onneksi liiketoiminta on vapaata myös tupakoinnin reunalla, eli tupakan korvaustuotteissa. Tuotteet kuten Zonnic ja erilaiset nikotiinipussit ovat tulleet saataville tilanteisiin, missä tupakoitsija haluaa lopettaa tupakoinnin, mutta tarvitsee vielä apua nikotiinin kanssa. Kysymys sitten kumpi on esimerkiksi parempi, Zonnic vai uudet nikotiinipussit, onkin sitten käyttäjäkohtainen, mutta esimeriksi nikotiinipussit voi tilata suoraan kotiin kolmen kuukauden omaa käyttöä vastaavalla määrällä.

Korvaavat tupakkatuotteet ja lisääntynyt valistut ovat vähitellen pudottaneet tupakoinnin Euroopassa ja muissa kehittyneissä valtioissa. Esimerkiksi Suomessa naiset polttavat nykyään noin 9% naisista, ja miehistä reilut 11% ja muuallakin Euroopassa on päästy hyviin lukemiin. Tupakka on kuitenkin sellainen nautintoaine, joka vetoaa heikommassa tuloluokassa oleviin, ja vähemmin koulua käyneisiin – ja siksi tupakointi on monissa kehitysmaissa yhä korkealla tasolla, vaikka valtioilla olisi jo olemassa kohtuullisen tiukat tupakkalait.

Tupakka ja työpaikat

Suomalainen Naava toteuttaa vihreyttä taukotiloihin, jotta niistä tulee entistä viihtyisämpiä

Miksi sitten työpaikoilla kannattaisi suosia tupakoimattomuutta? Jos kerta me aikuiset suomalaiset tiedämme tupakoinnin olevat haitaksi, miksi kuitenkin poltamme? Monille siitä on tullut arkinen tapa, ja lopettaminen onnistuu vain omalla päätöksellä ja siinä pysymällä, mutta työpaikoilla kyse on myös rahasta.

Tupakkalaki sanelee:

Tupakkalain keskeinen lähtökohta on, että kukaan ei altistu tupakan savulle työpaikalla. Tämä koskee kaikkia työpaikkoja. Lisäksi tupakointi on kielletty julkisissa tiloissa, kaupoissa ja kulkuneuvoissa. Tupakointikiellot koskevat myös sähkösavukkeiden käyttöä. Työpaikkojen sisätiloissa olevien tupakointitilojen pitää täyttää samat vaatimukset kuin ravintoloiden tupakointitilojen.

https://suomenash.fi/tupakkapolitiikka/tupakkalaki/tyopaikat-ja-oppilaitokset/

Yksikin tupakoitsija työpaikalla:

  • aiheuttaa keskimäärin laskenallisesti 2500 euron lisäkulut vuodessa verrattuna ei tupakoiva työntekijä
  • kulut tulevat tupakkatauoista, mutta myös tupakan aiheuttamista poissaoloista sekä passiivisesta tupakoinnista
  • joissain tapauksissa tupakoija voi myös olla negatiivinen vaikuttaja myynnin kehitykselle, jos asiakaskuntaa alkaa häiritä tupakan haju

Yhtenä keinona tupakoinnin poistamisessa voi työpaikalla yhteisesti kehittää entistä parempia taukotiloja. On tutkittu, että henkilökunnan pitämät taukotilat eivät vain nosta tuottavuutta, mutta myös kehittävät positiivisesti yrityksen yhteisöllisyyttä. Yritysten, joilla on useampia tupakoitsijoita kannattaa oikeasti miettiä mahdollisuutta investoida sekä yrityksen että työntekijöiden tulevaisuuteen tupakoinnin lopettamiseksi ensin työpaikalla, ja sitten työntekijöiden kanssa kokonaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa.

Tupakoinnin lopettamisen päätös

Tupakoitsijalle voidaan kertoa, vaikka kuinka paljon tilastotietoja ja lääketieteellistä totuutta, mutta päätös on kuitenkin loppujen lopuksi tupakoitsijan oma. Ja kun tupakoitsija päättää lopettaa, kannattaa:

  • tehdä päätös kerralla lopettamisesta ja kertoa päätöksestä myös ystäville, jotta nämä voivat tukea
  • poistaa kotoa, autosta ja työpaikalta kaikki tupakointiin liittyvä
  • ymmärtää, että tupakointi on myös vähentänyt ruokahalua ja vienyt osan makuaistista, näiden palautuessa kannattaa olla tarkkana kuinka paljon syö, koska syö ja mitä syö
  • keho alkaa nopeasti palautua, ja samalla kunto paranee- kannattaa lisätä liikuntaa ja ulkona olemista vähitellen

Jos poltat, mieti, mitä kaikkea hyvää lopettamisesta seuraa, ja ymmärrä, että ne ”hermosauhut” eivät oikesti ole hermosauhuja, se on vain tapa. Tupakointi itseasiassa aiheuttaa ja lisää kehon stressiä tupakan sisältämien haitta-aineiden vaikutusten kautta.