Lohjan kaupungin Nuorisotyöpaja Tuuman Tuumateatteri esittää ainutlaatuisia esityksiä lapsille. Näytelmät ja oheismateriaalit ovat suurilta osin Tuuman sekä Kanneljärven opiston nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajien aikaansaannosta, ja käsikirjoituksia on syvennetty nuorten omilla kokemuksilla. Näytelmissä hahmot joutuvat ajoittain vaikeiden valintojen eteen, joissa heidän pitää pohtia, mikä on oikea tapa toimia. Nämä tilanteet luovat sopivan määrän jännitystä ja antavat lapsille uusia työkaluja toimia eri tilanteissa.
Kahden vuoden aikana nukketeatteria on käynyt katsomassa nuorilohjabussissa noin 2 000 henkilöä. Tänä aikana on esitetty kolmea eri näytelmää. Vaikka näytelmien perusrungot ovat erilaiset, niitä yhdistävät elämänmakuiset tarinat ja tärkeät opetukset, unohtamatta mukaansatempaavia juonia ja sydänjuuria myöten ihastuttavia hahmoja. Lapset pääsevät tarinaan mukaan vielä näytelmän jälkeenkin oheismateriaalin kautta sekä tehtävävihkosten tarinassa että tehtävissä.
Sekaisin-näytelmä keskittyy paitsi yhdessä tekemiseen myös olemiseen. Näytelmä kertoo, kuinka tärkeätä perheen yhdessä vietetty aika on, erityisesti silloin, kun sitä ei tunnu riittävän. Siinä korostetaan aikuisen läsnäoloa, vaikka lapset olisivatkin itsenäisiä.
Sienimuhennosta vie katsojan seikkailulle, jossa kaverukset etsivät koriinsa metsän antimia. He oppivat erottamaan, mikä on heidän omaansa, mikä jonkun toisen ja mitä kannattaa suuhunsa laittaa. Tarinan käänteet lujittavat seikkailijoiden ystävyyttä, ja he kulkevat viisaampina kohti uusia polkuja.
Päiväperho opettaa, että kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa – vaikka matka ei aina kuljekaan ilman töyssyjä. Näytelmä rohkaisee lapsia kurottamaan kohti taivasta, vaikka he olisivatkin vielä pieniä. Lasten on helpompaa uskoa itseensä, kun aikuiset uskovat heihin.
Näytelmiä kannattaa tulla katsomaan, koska se tarjoaa lapselle ruuduttoman elämyksen. Näytelmä esitetään bussissa, ja seikkailut kuljettavat lapsen mielikuvituksen värittämiin maailmoihin. Nukketeatterissa otetaan huomioon lasten uteliaisuus ja rohkaistaan sitä, mutta myös varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta. Veikeiden hahmojen rooleissa ovat tuumapajan nuoret, jotka ovat laatineet kulisseista, käsikirjoituksista ja lauluista kokonaisuuden – nukketeatterin. Viimeistelty esitys on tarkan suunnittelun ja saumattoman yhteistyön lopputulos.
Nukketeatteri on myös otollinen ympäristö siinä mielessä, että lapsi sulattaa tietoa todennäköisemmin, kuin jos se tulisi pelkästään aikuisen suusta. Lapsilla on hyvin aikaa käsitellä kuulemaansa ja näkemäänsä. Hauskassa näytelmässä opetukset jäävät paremmin mieleen ja siten antavat lapsille eväitä tehdä parempia päätöksiä elämässään. Muistettavan näytöksistä tekee myös se, kuinka ne vetoavat lasten omiin kokemuksiin. Esimerkiksi kiusaamista avoimesti käsittelevä näytelmä saattaa tarjota voimaannuttavan kokemuksen lapselle ja rohkaista häntä puhumaan asiasta. Lapsi voi huomata, ettei ole ainoa, jolla on samanlaisia kokemuksia. Nukketeatterin keskiössä onkin lapsen kannustaminen ja sillä valetaan uskoa hänen kykyihinsä.
Nukketeatteria voi tilata päiväkodeille, kouluille ja lastentapahtumiin. Yhteydenotot osoitteeseen samuel.suokko@lohja.fi, puh. 044 3744371.
Osaan heittää
Pitkää kärrynpyörää
Sun hymy saa
mun pään pyörälle
Otetaan fillarit
Mennään yhdessä pyöräilee
Sun kaa
Ei ole huolen häivää
Tuuli puhaltaa
Kauniiseen päivään
Kaipaan
Sun tähän jäävän
Päiväperho on sininen
Niin kuin taivas
Virkistynyt
Kuin aamukaste
Teksti ja runo: Nuorisotyöpaja Tuuman nuori