Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Tyhjät liiketilat katoavat kaupunkikuvasta, jos kauppa käy

kauppakeskus Lohi, lohja

Jos ostajia riittäisi, moni kivijalkaliike pysyisi pystyssä eikä kaupunkikuva näyttäisi alakuloiselta tyhjine liiketiloineen. Paljon on siis kiinni kuluttajien asenteista ja valinnoista eli siitä, käydäänkö kaupassa omalla kylällä vai jossain muualla. Näin asian tiivistää toimitiloja välittävän Tilanan Päivi Kuitunen.

–Ravintoloita ja kahviloita Lohjalla on paljon ja niitä käytetään, mutta kivijalkaliikkeet ovat helisemässä niin Lohjalla kuin muuallakin. Eivät kahvilat ja ravintolatkaan säilyisi, jos niitä ei käytettäisi, Kuitunen sanoo.

–Kaikki kaupanalan toimijat seuraavat tilastoja. Jos näyttää siltä, että kauppa ei käy Lohjalla, niin ei tänne tule liikkeitä. Tilastot saataisiin näyttämään paremmilta, kun paikallisia palveluja käytettäisiin enemmän, hän jatkaa.

Asenteet näyttelevät tärkeää roolia.

–Tarvittaisiinkin asennemuutos, jotta Lohjan keskustassa ryhdyttäisiin näkemään ne asiat, jotka ovat näyttävät hyviltä ainaisen mollaamisen sijaan. Esimerkiksi Kauppakeskus Lohi paransi kaupunkinäkymää Lohjalle tullessa. Kun tänne tulee ihmisiä, jotka eivät ole ennen käyneet Lohjalla, he sanovat, että teillähän on täällä oikea kaupunkikeskusta. Itse me unohdamme sen, Kuitunen pohtii.

Lohen myötä liiketilat ovat tyhjentyneet muualla Lohjan keskustassa. Päivi Kuitunen toteaa, että se on tavanomaista, kun uusia liiketiloja valmistuu.

Tynninharjulla menee hyvin, Virkkalassa ei

Lohjalla on tällä hetkellä paljon tyhjillään olevia liiketiloja. Välillä vedotaan korkeisiin vuokriin, mutta Kuitunen toteaa, ettei asia ole niistä kiinni, sillä jos ei ole myyntiä, ei ole varaa maksaa yhtään minkäänlaista vuokraa.

–Tilanne on nyt Lohjan keskustassa huono, koska tyhjiä tiloja on paljon ja kysyntää vähän, hän tiivistää.

Liiketilaa on ollut tyhjillään aiemminkin, mutta Kauppakeskus Lohen myötä etenkin Lohjantähti on kärsinyt. Myös Sampotalossa on Anttilan jäljiltä paljon tyhjää tilaa. Tilanne voi kuitenkin kohentua.

–Nyt ollaan uuden kauppakeskuksen perustamisen jälkeisessä tilassa, joten ei vielä pidä masentua. Tällainen tilanne syntyy aina, kun tulee uusia tiloja, Kuitunen rauhoittelee.

Virkkalanssa menee vielä huonommin.

–Virkkalan tilanne on murheellinen. Eläinklinikan tila on ollut jo pitkään tyhjillään ja R-kioski ja Ravintola Petteri lopettavat. Westerholmin pyöräliikekin siirtyy Tynninharjulle.

Vaikka liikkeet lähtevät nyt karkuun, Kuitunen näkee Virkkalassa kuitenkin potentiaalia.

–Virkkala on ihanan idyllinen paikka, jossa kaikki on lähekkäin. Siinä on vähän samaa kuin Porvoossa.

Virkkalan sijainti on kuitenkin pääkaupunkiseudulla töissä käyviä ajatellen huonompi kuin esimerkiksi Mäntynummen. Kuitunen arvelee, että sillä voi olla vaikusta alueen vetovoimalle.

Tynninharjulla sen sijaan tilanne on hyvä eikä tyhjiä liiketiloja juuri ole. Kuitunen toteaa kuitenkin, ettei Lohjalle saisi päästä kehittymään enempää liikekeskittymiä nykyisten Lohjan keskustan, Lempolan ja Tynninharjun lisäksi, ettei pakka hajoa. Keskustaakin pitäisi kehittää, etteivät liikkeet pakene sieltä.

–Mahdollisuuksia on. Tarvittaisiin vain yhteinen päätös, että keskustaa halutaan kehittää. Lohjan keskustasta voisi tehdä tavallaan yhden suuren kauppakeskuksen, kun kaikki on kilometrin säteellä toisistaan. Yksi iso kauppakeskus mahtuisi Lohjan keskustan alueelle.

Kivijalkaliikkeestä kauppakeskukseen tai verkkoon

Lohjalla näyttää hieman apealta, mutta ei suuremmissakaan kaupungeissa aina hyvin mene.

–Kävin joulun välipäivinä Mall of Triplassa. Aikamoinen rättikauppa se oli ja liikkeissä hiljaista. Kun sitä Lohjaan vertaisin, niin kyllä meiltä Lohjaltakin vaatteita saa, Kuitunen toteaa.

Apea kaupunkinäkymä ei ole vain Lohjan ongelma, vaan monen muunkin Suomen kunnan. Verkkokauppa vie osansa asiakkaista ja liikkeet keskittyvät kauppakeskuksiin.

–En tiedä, onko tämä pysyvä ilmiö, mutta sama kehitys on nähtävissä myös esimerkiksi muualla Euroopassa, Kuitunen toteaa.

Nähtävissä on siis laajempikin muutos.

–Suunta muuttuu ajan kuluessa ja jotain uuttakin tulee, mutta emme vielä tiedä, mitä se on. Toimistoja on jo siirtynyt katutasoon. Vakuutusyhtiöt ovat jo lähteneet katukuvasta. Lähtevätkö pankkikonttorit seuraavaksi, Kuitunen kysyy.

Hän toteaa, että uusien kauppakeskusten aloittaminen on hankalaa, kun vanhoissakin on tyhjiä tiloja. Lohjalle saatiin Lohi, mutta Nahkurintorille suunnitellun kauppakeskuksen kohtalo näyttää huonolta. Aihetta liikaan masenteluun ei kuitenkaan ole, sillä ainahan asiat ovat muuttuneet ja kehittyneet ajan kuluessa. Kuitunen toteaa, että kauppakeskuksetkin kehittyvät ja niihin tulee yhä enemmän esimerkiksi terveydenhuolto- ja viihdepalveluja. Hyvä esimerkki on Kauppakeskus Lohessa toimiva Laurea-ammattikorkeakoulu. Sitä paitsi jokainenhan voi omilla valinnoillaan vaikuttaa asioihin, kuten jutun alussa todettiin.

SMS