Työttömyys ei tee juuri kenellekään hyvää, varsinkaan jos se on pitkäaikaista ja omalle alalle on vaikea työllistyä. Työpaikkoja etsitään, lukuisia hakemuksia lähetetään ja ammattitaitoa kehitetään, mutta edelleen päivät kuluvat neljän seinän sisällä, aikataulu ammottaa tyhjyyttään, unirytmi elää omaa elämäänsä ja tulot tulevat työttömyyskassasta ja Kelasta. Tuntuu, että elämä junnaa paikallaan. On syyllinen olo, kun joutuu olemaan yhteiskunnan taakkana eikä pysty antamaan mitään takaisin. On palava tarve olla hyödyllinen osa jotakin yhteisöä.

Olen Jan Tukiainen ja äskeinen tiivistää aika hyvin kokemukseni pitkäaikaistyöttömänä. Kaiken tämän jälkeen on helppo passivoitua ja lannistua. Valehtelisin, jos sanoisin, ettei sitä itselleni ole jonkin verran tapahtunut, mutta olen kuitenkin ollut sen verran onnekas, etten ole menettänyt optimismiani ja toiveikkuuttani. Vuoden työttömyyden jälkeen heräsin kuitenkin siihen todellisuuteen, että olen edelleen samassa pisteessä kuin vuosi sitten ja CV:ni työttömyysaukko on kasvanut hälyttävän suureksi. Halusin elämääni taas työrutiinin ja paikata CV:heni syöpynyttä tyhjyyttä. Etsin työkokeilumahdollisuuksia, minkä ansiosta tieni kohtasi Lohjan Nuorisokeskuksen kanssa ja pääsin työkokeiluun.

Työkokeilun tavoitteena on tukea ammatillista osaamistani ja kehittymistäni media-alan osaajana, varsinkin käyttäjäkokemussuunnittelijana. Olen koulutukseltani media-assistentti ja minulta löytyy taidot lähes kaikenlaisen median tuottamiseen, mutta olen erikoistunut graafiseen suunnitteluun ja UX/UI-suunnitteluun. Tavoitteenani on löytää työ UX/UI-suunnittelijana.

Nuorisokeskuksella on paljon projekteja, joiden tavoitteena on parantaa ja tuoda esille heidän palveluitaan, ja joihin minun ammattitaitoani voidaan käyttää. Työnkuvaani kuuluu mm. Nuori Lohja -sivuston käyttäjäkokemuksen parantaminen, graafisen materiaalinen tuottaminen sekä videotuotanto. Käyttäjäkokemuksen parantaminen perustuu todella vahvasti testaukseen, käytettävyyteen ja palautteeseen. Sivuston käyttäjäkokemuksesta tullaan keräämään paljon palautetta ja testaamaan testiryhmällä mm. tiedon löydettävyyttä. Myös yhteystietolomake uudistetaan. Asiasta on pidetty suunnittelupalaveri ja tavoitteena on saada lomakkeesta käyttäjälle helposti lähestyttävä ja henkilökunnalle mahdollisimman helposti ylläpidettävä.

Pitkän toimettomuuden jälkeen työ ja rutiinit ovat tuntuneet todella hyvältä. Tunnen, että voin olla hyödyksi. Haluan osoittaa työnantajille, että olen aktiivinen ja motivoitunut työskentelemään. Olen käytännössä vielä työtön, mutta koen työkokeilun Nuorisokeskuksessa olevan tärkeä askel takaisin työelämään pääsemiseksi.

Jan Tukiainen

Pitkäaikaistyöttömästä voi tuntua, että elämä junnaa paikoillaan. Työkokeilu voi olla tärkeä askel kohti työllistymistä. (Kuva: Jan Tukiainen)