Polkupyörä työsuhde-etuna lisää selvästi pyöräilyn määrää työmatkaliikenteessä. Tämä ilmenee työntekijöille Fintrafficissa tehdystä kyselystä. Kyselyn mukaan yli 80 prosenttia etua hyödyntävistä on lisännyt työmatkapyöräilyä hankinnan myötä. Selvä enemmistö etua hyödyntävistä kertoo työsuhdepolkupyörän vähentäneen auton käyttöä.

On ollut hienoa nähdä, miten terveellinen ja kestävä liikkumistapa on edistänyt yksilöiden terveyttä ja siten myös tukea työssä jaksamista. Työsuhdepyöräily edistää myös ympäristön hyvinvointia, kun autoliikennettä saadaan sen avulla vähennettyä. Työsuhdepyörää ei kuitenkaan ole tarkoitettu pelkästään työmatkoihin käytettäväksi vaan myös vapaa-ajalle. Pyöräily onkin mahdollistanut henkilöstölle uusia harrastuksia.

Fintrafficin työhyvinvointipäällikkö Heikki Silvennoinen

Viimeisen 12 kuukauden aikana sairauspoissaolojen määrä on vähentynyt Fintrafficissa, kun taas oma-arviointiin perustuva hyvinvointi-indeksi on parantunut entisestään. 

Työsuhdepyöräilyn suosio ylitti odotukset

Pyöräliiton mukaan Suomessa on arviolta jo yli 80 000 työsuhdepyörää, joista noin kolmasosa on sähköavusteisia.

Verovapaa pyöräetu on vauhdittanut sähköpyörien yleistymistä, mikä on erityisen positiivista, koska sähköavusteisten työsuhdepyörien tiedetään lisäävän pyöräilyä ja korvaavan auton käyttöä ympärivuotisesti.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Janne Paananen.

Fintrafficissa on tällä hetkellä 276 työsuhdepyörää, joista 180 on sähköavusteisia. Toisin sanoen kahdella kolmesta Fintrafficlaisella on työsuhdepyörä. Työsuhdepyöräetu on Fintrafficissa osa kokonaispalkkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kalliinkin sähköpyörän voi hankkia ilman merkittävää alkuinvestointia. Työntekijän maksettavaksi jää pyörän veroton leasing-maksu, joka vähennetään bruttopalkasta. Työntekijä saa mallissa hyväkseen veroedun, joka vastaa karkeasti oman veroprosentin suuruista alennusta leasing-maksusta.

Työsuhdepyöriä on tarjottu henkilöstölle toukokuusta 2022 lähtien. Niiden suosion kasvu on ylittänyt kaikki odotukset. Kyselyn mukaan lähestulkoon kaikki etua hyödyntävät ovat olleet tyytyväisiä työsuhde-etuun. Myös noin kolmannes kyselyyn vastanneista, joilla ei vielä ole työsuhdepyörää, kertovat harkitsevansa edun hyödyntämistä. Erityisen mukavaa oli huomata, kuinka paljon positiivista palautetta olemme saaneet työsuhdepyöristä.

Silvennoinen

Näin työntekijät kertovat työsuhdepyöristä

Todella hyvä etu, jonka myötä olen alkanut pyöräilemään. Kesä-elokuussa kilometrejä kertyi 400. Sitä edellisenä kesänä tasan nolla kilomeriä.

Hieno asia, tykkään! Tätä ennen en pyöräillyt 26 vuoteen.

Työsuhdepyörä on täysiverinen maastopyörä, jonka myötä aloitin maastopyöräilyharrastuksen. Eli ei korvannut tai muuttanut arkirutiineja vaan mahdollisti uuden harrastuksen.

Parhaimpia työsuhde-etuja tähän mennessä, kiitos! En omistanut pyörää pitkään aikaan ennen tämän hankintaa ja pyörä on lisännyt arkiliikuntani määrää huomattavasti.

Todella hyvä etu kaikin puolin. Auttaa myös työssä jaksamisessa, kun työpäivän jälkeen saa liikettä kroppaan ja tuulettaa päätä.

Olen ollut todella tyytyväinen, että tuli hankittua! Nyt on paljon matalampi kynnys lähteä pyöräilemään, kun se on niin mukavaa ja kunto kohoaa huomaamatta.

Kommentoi kirjoitusta