Tytyrin elämyskaivos on petrannut tänä vuonna hurjasti suosiotaan. Myynnin kasvu tammi-marraskuussa on ollut 190 prosenttia. Heinäkuusta lähtien myyntiä on ollut joka kuukausi yli 200 prosenttia edellisvuotta enemmän.
– Jonkin verran siinä on Lohjan 700-vuotisjuhlavuoden vaikutusta, mutta kaikkea ei mitenkään voida panna juhlavuoden piikkiin. Kyllä tässä on selviä viitteitä pysyvämmästä vetovoiman kasvusta, matkailupäällikkö Jarkko Koskenmäki sanoo.
Elämyskaivos ei ole koskaan yltänyt positiiviseen tulosvuoteen.
– Jos joulukuu sujuu kutakuinkin samassa linjassa kuin vuoden jälkipuolisko tähän asti, Tytyri pääsee nyt plussalle, Koskenmäki lupailee.

Matkailupäällikkö Jarkko Koskenmäki ja matkailukoordinaattori Jenna Härmä ovat tyytyväisiä Lohjan matkailuvuoteen ja eritoten Tytyrin elämyskaivoksen vetovoimaan.
Matkailupäällikkö Jarkko Koskenmäki ja matkailukoordinaattori Jenna Härmä ovat tyytyväisiä Lohjan matkailuvuoteen ja eritoten Tytyrin elämyskaivoksen vetovoimaan.

Lapset tuntevat Rönni-peikon

Jarkko Koskenmäki iloitsee erityisesti siitä, että asiakaskokemus on ollut Tytyrissä erinomainen.
– Jos 95 prosenttia kävijöistä on kyselyjen mukaan erittäin tyytyväisiä, se kertoo, että olemme oikealla polulla.
Tytyri on houkutellut varsinkin lapsiperheitä, sekä matkailijoita että lohjalaisia. Vetonaulana on ollut Rönni-peikko, jonka nimen ja hahmon monet jo tunnistavat.
– Vielä ollaan kaukana siitä, että Rönni kannattelisi Lohjan taloutta, mutta se sopii niin hyvin kaivosmiljööseen, että jotakin sen varaan voi jo laskea, Koskenmäki myhäilee.
Peikkoluolan lisäksi Tytyrin uutuutena on pakohuone, jota pyörittää paikallinen yritys Runaway Plan. Koskenmäen mukaan Tytyri on myös karsinut kulujaan. Opaspalvelut ovat olleet tänä vuonna kävijöille vapaaehtoisia.
– Jotkut matkailijat haluavat liikkua omin päin, mutta aika monet ostavat opaspalvelun, joten olemme pystyneet tarjoamaan oppaille lisätyötä.

Järvimatkailun suuri potentiaali

Lohjan matkailu on muutenkin nosteessa. Tämän vuoden tilastoja on vasta Tytyrin osalta, mutta oletettavasti tavoitellaan vähintään viime vuoden lukemia, johon 2021 asuntomessut antoivat potkua. Välitön matkailutulo 2022 tammi-syyskuussa oli 66,11 miljoonaa euroa, missä oli lisäystä edelliseen vuoteen 17 prosenttia.
Matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta 2022 oli Lohjalla 2,97 ja työllisyydestä 4,02 prosenttia. Molemmilla suhdeluvuilla Lohja sijoittuu Uudenmaan kuntien joukossa Vantaan jälkeen toiseksi. Absoluuttisissa lukemissa Helsinki on tietysti omassa kastissaan.
Vastaisuudessa Lohja aikoo satsata kesäisin myös järvikaupungin imagoon. Koskenmäki näkee siinä valtaisat mahdollisuudet.
– Yleensä pääkaupunkiseudun väki on reissannut Järvi-Suomeen, kauas Itä-Suomeen hakemaan elämyksiä järvimaisemista. Mutta maantiede on meidän puolellamme. Lohjalle voi tehdä päivämatkan, jos aikoo nauttia vaikkapa järvikalastuksesta tai -risteilyistä. Ehkä voimme hiukan varastaa Järvi-Suomelta kävijöitä meille.

Joulupukki tuuraa Rönni-peikkoa

Vuotta on vielä kuukausi jäljellä. Tytyriin on tulossa yli 60 hengen koululaisseurue Lontoosta, muttei se riitä kuin alkuun. Kaivoskäytäville kaivattaisiin vaeltelijoita sankoin joukoin.
– Viikonloput ovat olleet hyviä. Arkisin koetetaan houkutella ryhmiä. Yritykset voisivat mieluusti järjestää Tytyri-salissa tilaisuuksiaan – vaikka pikkujouluja, ellei niiden pitopaikkaa ole vielä sovittu, Koskenmäki kertoo.
Rönni-peikko uinuu luolassaan talviunta, mutta hänen tuuraajakseen on palkattu hahmo, jonka henkilöbrändi tunnetaan likimain kaikkialla maailmassa. Se on tietysti joulupukki.
– Kuka tahansa voi tulla moikkaamaan joulupukkia myös keskellä viikkoa, Koskenmäki mainitsee.
Rovaniemeläiset ehtivät jo konahtaa, miksi pukki tekee sivutöitä Lohjalla, vaikka hänen pitäisi pysytellä sesonkiaikoina napapiirillä. Mutta pukki on ehtiväistä sorttia.
Kolmivuotias Vanessa oli isoisänsä kanssa saapunut tutustumaan pukkiin etukäteen.
– Miksi sinulla on noin pitkä parta, Vanessa ihmettelee.
– Kun on näin vanha, parta ehtii kasvaa pitkäksi, pukki vastaa.
Vanessa toivoo joululahjaksi kitaraa. Pukki ei vielä lupaa mitään. Jännityksen pitää säilyä aattoon asti.

Kolmivuotias Vanessa tutustui joulupukkiin jo etukäteen,
jottei aattona tarvitsisi jännittää.

JP