Tytyrin Elämyskaivoksessa valmistaudutaan jo hyvää vauhtia halloweeniin. Koko perheen teemakierrosten lisäksi ohjelmassa on jälleen suosittu pimeä kierros.

Tytyrin Elämyskaivoksen uumenissa Lohjalla järjestetään jälleen jo perinteeksi muodostuneet halloweenin teemakierrokset. Kaivoksen hämärät ja koleat käytävät tarjoavat ainutlaatuisen ja teemaan sopivan tunnelman. Kun siihen lisätään ripaus oppaiden asiantuntemusta ja teatteria, on elämyksellinen kierros valmis. Halloween-kierroksia on kahdenlaisia. Koko perheen kierros järjestetään lauantaina 2.11. ja sunnuntaina 3.11. kello 11.00 ja 13.30. Aikuisemmalle yleisölle suunnattu pimeä kierros järjestetään lauantaina 2.11. kello 20.00.

Taivaalta pudonnut kissa

Koko perheen kierrosten Taivaalta pudonnut kissa -näytelmä on Lohjan Harrastajanäyttelijöiden käsialaa. Se kertoo taivaalta kaivokseen pudonneesta mustasta kissasta, joka etsii omistajaansa taikuria. Omistajastaan eksynyt kissa on aluksi kovin hämillään, koska monet tuntuvat pelkäävän sitä. Jokaisella tarinan hahmolla on nimittäin jokin taikauskoinen käsitys mustista kissoista.

–Teemana tässä on erilaisuuden pelko ja toisten kuunteleminen ja ymmärtäminen, näytelmän käsikirjoittanut Mikko Oksanen kertoo.

–Kun katselee ympärilleen ja kuuntelee uutisia, tulee tunne, että maailma voisi olla parempi paikka, jos ymmärtäisimme toisiamme vähän paremmin, Oksanen taustoittaa teemaa.

Näytelmä on rastimuotoinen eli yleisö kiertää kaivoksessa rastilta toiselle tapaamassa näytelmän eri hahmoja. Tarinan loppu on ennakkoluuloista huolimatta onnellinen ja taikurikin löytyy. Sekä oppaana että näyttelijänä toimiva Tuomo Laine kertoo, että lapset ovat pitäneet todella paljon kaivoskierroksista ja aiemmista näytelmistä.

–Kierrokset ovat olleet todella suosittuja ja ryhmät ovat tulleet täyteen. Kun olimme Omenakarnevaaleilla jakamassa esitteitämme, juttelemaan tuli monta perhettä, jotka olivat nähneet näytelmiämme. He sanoivat, että haluavat tulla aina uudelleen katsomaan, millainen tarina tänä vuonna esitetään, Laine sanoo.

Näytelmä on suunnattu 3–10-vuotiaille. Se kestää noin 45 minuuttia, mutta koko kierrokseen on hyvä varata aikaa 1,5 tuntia.

Mikko, Joel ja Leo Oksanen, Hertta-Maija Hirvonen ja Ella Nyman (oik) harjoittelemassa halloweenia varten.

Näyttelijät odottavat halloweenia jännittyneinä, mutta innoissaan

Oksasille näytelmistä on muodostunut koko perheen harrastus. He ovat mukana toteuttamassa Tytyrin Elämyskaivoksen näytelmää jo kolmatta kertaa.

–Tämä on kiva, mutta yksinkertainen juttu, joka ei sido valtavasti. Lapsille tekeminen on tärkeää, ja on kiva tarjota elämyksiä, Oksanen kertoo.

Mukana näytelmässä ovat myös mm. taikuria näyttelevä Ella Nyman ja höpsähtänyttä mummoa näyttelevä Hertta-Maija Hirvonen. He eivät ole ennen olleet mukana Tytyrin näytelmissä, mutta näytteleminen on tullut tutuksi Teatteri Aploodissa, jossa kumpikin on mukana jo neljättä vuotta.

–Teatterissa oppii paljon uutta ja pystyy olemaan mitä vain. Tykkään myös esiintyä, kertoo Nyman.

–Teatteri on kivaa. Kaikki otetaan mukaan ja vedetään huumorilla. Serkkujen kanssa esitimme pienempinä Putousta ja videoimme esityksemme, Hirvonen kertoo.

Halloween-kierrokset jännittävät heitä.

–Jännittää, mutta olen innoissani. Hauskaa on ollut ja oli mahtavaa päästä tähän mukaan, Nyman iloitsee.

–Jännittää, jos en muista repliikkejä. Sitten pitää improvisoida, toteaa Hirvonen.

Oksanen muistuttaa, että jos joltain pääsevät repliikit unohtumaan, muut kyllä tukevat ja tilanne hoidetaan yhdessä.

Pimeään kaivokseen taskulampun valossa

Pimeällä kierroksella sukelletaan kaivoksen uumeniin pelkän otsalampun valossa, jolloin kaivoksen pimeys voi yllättää kokeneemmatkin kävijät. Tytyrin Elämyskaivoksen pimeitä kierroksia on järjestetty jo useamman kerran eri tapahtumien yhteydessä, joten suuren suosion johdosta sellainen järjestään myös nyt syksyn pimeimpään aikaan. Pimeän kierroksen järjestää Lohjan Oppaat ry. Tällä kertaa pimeän kierroksen uutuutena nähdään Janne Käpylehdon suunnittelema drone-kummitus. Käpylehto on mm. jääkaruselleistaan tunnettu keksijä ja tietokirjailija. Pimeä kierros sopii yli 15-vuotiaille.

–Myös pimeät kierrokset ovat olleet usein täynnä, joten liput kannattaa hankkia ajoissa niin koko perheen kierroksille kuin pimeille kierroksillekin, Laine vinkkaa.

Kaikille kierroksille saa ja toivotaankin, että pukeudutaan teeman mukaisesti ja pilke silmäkulmassa sekä tietenkin lämpimästi. Elämyskaivoksessa on +8 astetta lämmintä sekä kypäräpakko. Kypärät kaivokseen tulevat Elämyskaivoksen puolesta. Liput halloween-kierroksille ovat myynnissä NetTicketistä. Tytyrin Elämyskaivoksen Halloween teemakierrokset toteuttavat: Lohjan Matkailupalvelukeskus, Tytyrin Elämyskaivos, Lohjan Harrastajanäyttelijät ry ja Lohjan Oppaat ry.

SMS