Ulkokuntosalien suosio kasvaa jatkuvasti Suomessa, tarjoten erinomaisen vaihtoehdon perinteisille sisäkuntosaleille. Ulkosalit ovatkin matalan kynnyksen liikuntapaikkoja kunnon kohotukseen.

Ulkokuntosalit houkuttelevat monenlaisia käyttäjiä, sillä ne ovat ilmaisia, helppokäyttöisiä ja tarjoavat terveysvaikutuksia raikkaassa ulkoilmassa liikkumisen myötä. Ulkosalit ovatkin yhä useammin osa suomalaisten liikkujien arkea. Viime vuosina myös Lohjan alueelle on rakennettu lisää monipuolisempia ulkoliikuntapaikkoja.

Monipuolista harjoittelua ulkona

Lenkkipolkujen läheisyydessä on toki jo aiemmin ollut esimerkiksi vatsalihaspenkkejä ja leuanvetotankoja useiden vuosikymmenten ajan, mutta viime vuosina ulkokuntoilupaikat ovatkin kehittyneet entistä laadukkaammiksi ja monipuolisemmiksi.

Ulkokuntosalit tarjoavatkin nykyisin monipuolisia laitteita, jotka mahdollistavat erilaisten voima- ja kestävyysharjoitusten tekemisen. Tarjonnasta löytyy pitkälti samoja laitteita kuin perinteisiltä kuntosaleilta, jotka mahdollistavat liikkeet, kuten penkkipunnerruksen, jalkaprässin, leuanvedon ja kyykyn sekä esimerkiksi vatsa- ja selkälihasten treenaamiseen.

Ulkokuntosalit soveltuvat monen ikäisille liikkujille. Alle 15-vuotiaiden on kuitenkin suositeltavaa käyttää laitteita aikuisen valvonnassa tai keskittyä heille sopivampiin laitteisiin. Myös vanhemmille ihmisille ja niille, jotka eivät halua tai voi käyttää rahaa kuntosalin jäsenyyteen, ulkokuntosalit tarjoavatkin erinomaisen mahdollisuuden liikkumiseen ja kuntoiluun.

Ulkokuntosalien yleistyminen Suomessa etenee kasvavassa määrin, ja tällä hetkellä hyvin varustellut salit löytyvät lähinnä suuremmista kaupungeista. Vaikka ulkokuntosalilla ei ehkä tule mieleen treenata talvella, leutojen talvien myötä ulkokuntosalien käyttö on mahdollista lähes ympäri vuoden eteläisessä Suomessa. Monet ulkona sijaitsevat kuntosalit eivät ole valaistuja, joten syys- ja talvi-iltojen aikana treenaaminen voi olla hankalampaa.

Lohjalainen Aliisa Drozd kertoo käyttävänsä ulkokuntosaleja esimerkiksi lenkkeilyn yhteydessä.

Hyödyt ulkona liikkumisesta

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ulkona liikkuminen vähentää stressiä ja ahdistusta, parantaa mielialaa ja lisää energisyyttä. Ulkoliikunta tarjoaakin mahdollisuuden nauttia luonnon kauneudesta ja raittiista ilmasta. Ulkokuntosalilla treenaaminen on helppo tapa aloittaa ulkoliikunta ja kokea sen terveyttä edistävät vaikutukset.

Kun suuntaat ulkokuntosalille, varmista, että sinulla on sopiva vaatetus säälle. Käsipyyhe on hyvä ottaa mukaan, jotta voit pyyhkiä sateen tai kosteuden laitteista. Oikea tekniikka ja intensiteetti takaa sen, että saat lihaksissa treenin tuntumaan.

Ulkokuntosalit ovat erinomainen vaihtoehto niille treenaajille, jotka haluavat liikkua ulkona ja aloittaa kuntoilun ilmaiseksi ja helposti saatavilla olevilla laitteilla. Ne tarjoavat monipuolisen ympäristön erilaisten lihasryhmien harjoittamiseen ja mahdollistavat monen ikäisten ja tasoisien liikkujien osallistumisen. Kokeile itse ja huomaa, miten ulkokuntosalit voivat rikastuttaa liikuntakokemustasi ja parantaa hyvinvointiasi.