Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Unkan baarissa markkinoidaan huumorilla ja odotetaan asiakkaita

koronavirus, Unkan baari, yrittäminen

Unkan baarissa Karjalohjalla ollaan hieman surullisissa tunnelmissa, mutta ei luovutusmielialalla. Baarista kerrotaan, että viime viikko ja viikonloppu sujuivat vielä ihan hyvin ruokamenekin osalta, mutta tämä viikko alkoi erittäin hiljaisena. Yrittäjä Harri Teperi arvelee, että taustalla voi vaikuttaa väärinkäsitys, sillä ravintolat ja kahvilat ovat kyllä joutuneet sulkemaan ruokasalinsa koronavirusepidemian vuoksi, mutta kotiinkuljetukset ja mukaan ostaminen onnistuvat edelleen.

–Olen jutellut muidenkin Neste-kauppiaiden kanssa. Ihmisille on tainnut tulla väärinymmärrys siitä, ettei take away -ruokaa voisi hakea, Teperi toteaa.

Unkan baari pysyy näillä näkymin normaalisti auki, mutta jos asiakkaita ei riitä, täytyy aukioloaikojakin miettiä uudelleen. Tällä hetkellä Unkan baari on avoinna ma-to kello 9.00–14.00, pe 9.00–18.00, la 10.00–12.00 ja su 12.00–16.00. Vaikka ravintolan asiakastilat ovat poissa käytöstä, kauppa palvelee edelleen normaalisti ja Unkan baarin tiloissa toimivasta Ellan kukasta voi hakea myös piristystä päivään.

–Olemme yrittäneet infota ihmisiä hyvin ja sosiaalisessa mediassa markkinoineet ja yrittäneet herättää huomiota piristävilläkin mainoksilla. Teimme myös ytimekkään take out -listan. En tiedä, mitä muuta voisi enää tehdä ja turhauttaa, kun on ideoinut jotain, mutta se ei näy missään. On mystistä, mikä tässä tökkii. En tiedä, missä ihmiset ovat, Teperi huokaa.

Toisaalta hän ymmärtää ihmisiä hyvin.

–Ihmisillä on iso pelko.

Sen hälventämiseen on panostettu.

–Olemme kiinnittäneet turvallisuuteen huomiota molemmin puolin. Kassalla on pleksi ja turvavälit, käsiä on tullut pestyä ja hanskoja vaihdettua paljon. Myös asiakkaille on käsidesiä.

Harri (vas) ja Janne Teperi haluavat säilyttää positiivisen asenteen vaikeanakin aikana. Ideointi, huumori ja juoniminen siis jatkuvat.

Toivotaan, että selvitään”

Yrittäjäveljesten Harri ja Janne Teperin pyörittämä Unkan baari on muodostunut Karjalohjan kylällä eloisaksi kohtaamispaikaksi, josta löytyvät niin ravintola- ja kahvilapalvelut kuin kauppakin. Kesäasukkaat presidenttejä myöten ovat viihtyneet siellä, mutta nyt Unkan baarinkin tulevaisuus voi olla vaakalaudalla, jos asiakkaita ei ole.

–Ei tämä tällä tahdilla toimi, äärimmäisen huolestuttavalta vaikuttaa. Ihmisten pitäisi käyttää palveluitamme nyt niin paljon kuin he pystyvät, koska tällä menolla matka tilanteen normalisoitumiseen tulee olemaan erittäin raskas. Toivotaan, että selvitään. Talvi on muutenkin aina raskain aika liiketoiminnan kannalta. Vaikka tekisimme lomautuksia, rahaa tarvitaan silti mm. sähkölaskuun ja polttoaineen ostoon. Millä tässä pysytään pystyssä, kun juomapuolenkin tuotot jää saamatta.

–Meillä on hyviä, koko kylää koskevia ideoita. Lähdemme niitä toteuttamaan, jos pystyssä pysytään. Kukaan tästä ei kuivin jaloin selviä, mutta jos me selviämme, on tämä ainakin opettanut paljon, Teperi kertoo.

Ajat ovat ankeat, mutta ainakaan vielä Teperit eivät ole luovuttamassa, vaan kieli poskella -tyylillä jatketaan tuttuun tapaan.

–Ideoita on kehitteillä, emmekä suostu jäämään paikoillemme, Teperi tiivistää.

Tuoreinta ideaansa he eivät pysty vielä julkistamaan, mutta jotain siitä voi sentään sanoa.

–Pyrimme laajentamaan reviiriämme ja tarjoamaan palveluitamme Lohjan keskustaan asti. Tuotteitamme on tulossa myyntiin ainakin yhteen kauppaan. Muutkin kaupat voivat ottaa yhteyttä, hän vinkkaa.

Luovuutta markkinointiin

Unkan baari on tullut jo aiemmin tunnetuksi luovista markkinointiratkaisuistaan. Teperi kertoo, että nyt luovuutta on saanut tai ehkä enemmänkin joutunut käyttämään vielä tavallistakin enemmän. Hulvattomin suoritus on tähän mennessä ollut Unkan baarin Facebook-sivulla julkaistu video kotiinkuljetuksen aloittelusta. Aivan putkeenhan se ei mene, sillä harjaantumaton polkupyörälähetti kaatuu jo ensimmäisten ajometrien jälkeen. Sellaisessa kyydissä tuskin pysyvät ruoat tarakalla. Videon yhteydessä todetaankin, että muutamia kotiinkuljetukseen liittyviä osa-alueita hiotaan vielä.

–Tein sen videon pari vuotta sitten, kun hain yhden mainoksen koekuvauksiin. Nyt katselin vanhoja juttuja, jos löytyisi jotain piristävää Facebook-seinälle ja video tuli vastaan. Ajattelin, että ei jessus, video ei enää paremmin voisi tähän tilanteeseen sopia, kun kehittelimme juuri kotiinkuljetusta. Toivottavasti se vie ihmisten ajatukset hetkeksi pois koronakurjuudesta, Teperi kertoo.

Piristävä vaikutus videolla toden totta olikin, sillä se naurattaa useammankin katsomiskerran jälkeen ja keräsi paljon tykkäyksiä. Montaa tuntia ei mennyt siihenkään, kun Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja soitti ja halusi tehdä jutun videosta. Jos makeat naurut maistuisivat, video löytyy Unkan baarin Facebook-sivulta.

Entä, miten on asian laita nyt, joko pyörä pysyy pystyssä ja kotiinkuljetus on saatu sujumaan?

–Hylkäsimme pyörän ja otimme käyttöön Sammatin taksipalvelun. Heillä on asianmukaiset laatikot ruoille ja hygienia kohdallaan. Ne kotiinkuljetukset, jotka on päästy tekemään, ovat sujuneet hyvin, Teperi iloitsee.

Kotiin voi tilata kaikkia Unkan baarin tuotteita. Ne tulee tilata arkisin kello 11.00 mennessä puhelimitse Unkan baarista. Toistaiseksi tilauksen voi maksaa vain käteisellä, mutta korttimaksumahdollisuus pyritään saamaan pian käyttöön.

Teperi kertoo, että kotiinkuljetukselle on ollut jonkin verran kysyntää, mutta ei kuitenkaan riittävästi. Se hieman ihmetyttää, sillä palvelu olisi hyvä niin ikäihmisille kuin muillekin. Jos ruoka saapuu helposti kotiovelle, ei kaupassa tarvitse käydä niin usein ja riski koronaviruksen saamisesta pienenee sitä kautta. Unkan baarissa pidetään silti toivoa yllä.

–Pyrimme koko ajan juonimaan jotain, että ihmiset jaksaisivat hymyillä. Toivomme, että tulisi myös myyntiä ja voisimme itsekin hymyillä, Teperi tiivistää.

SMS