Tänään: 13.07.2024

Toimittaja

Uudesta kirjasta iloa ja onnistumisen riemua pienille pianisteille

soittaminen

Lohjalainen Sanni Kronqvist on julkaissut nimellä Sanni Krook pianonsoiton alkeisoppikirjan Koskettimet soimaan – Alkusoitto. Teos on suunnattu esikouluikäisistä noin 10-vuotiaille soittajille. Kronqvistilla on Virkkalassa yksityinen pianokoulu Pianoste, jossa hän on toiminut yrittäjänä jo 12 vuotta. Kirja sai alkunsa opetuksen pohjalta nousseista ajatuksista.

–Koin, että pianonsoiton alkuopetuksen voisi tehdä uudella tavalla ja että sille olisi tarvetta. Aloin tehdä aluksi materiaalia omille oppilailleni. Siitä idea sitten levisi, Kronqvist kertoo.

Hän onkin koonnut kirjaan reilun kymmenen vuoden aikana saamansa kokemuksen pianonsoiton alkeiden opettamisesta. Kronqvist testasi kirjan materiaaleja omilla oppilaillaan.

–Matkan varrella on ollut monta versiota. Olen kokeillut, mikä toimii ja mistä pidetään.

Kronqvist kuvailee kirjaansa monipuoliseksi, iloiseksi ja innostavaksi teokseksi, jonka johtoajatuksena on onnistumisen ilo. Kirjassa on sekä lapsille tuttuja ja mieleisiä kappaleita että hieman vieraampia. Kappaleiden aiheet on suunniteltu lapsia kiinnostaviksi ja niissä käsitellään esimerkiksi avaruutta, kilpa-autoja ja kummitustaloja. Teos sisältää myös uutta, ennen julkaisematonta oppimateriaalia, kuten Kronqvistin tekemiä pianokappaleita.

–Kirjassa on samoissa kansissa musiikin eri tyylilajeja, eikä esimerkiksi pelkästään klassista musiikkia tai jazzia. Olen hakenut myös selkeyttä, johdonmukaisuutta ja innostavuutta. Kirja etenee todella pienin askelin. Se on tärkeää, jotta pienet lapset saavat onnistumisen iloa.

Kirjassa on myös improvisaatiotehtäviä, joiden ohjeiden mukaan lapsi voi itse luoda musiikkia.

–Uuden opetussuunnitelman mukaan sitä pitäisi olla. Tässä kirjassa improvisaatiota on runsaastikin, Kronqvist kertoo.

Kirja on tällä hetkellä myynnissä sivuilla www.koskettimetsoimaan.com, Suomalaisessa kirjakaupassa sekä Booky.fi:ssä. Lisäksi Kronqvist on markkinoinut sitä suoraan pianonsoitonopettajille. Vastaanotto on ollut hyvä.

–Sekä pianonsoiton opettajat että opiskelijat ovat vaikuttaneet kiinnostuneilta, Kronqvist iloitsee.

Hän kertoo, että esimerkiksi Kotkan Seudun musiikkiopiston opettajat kertoivat innostuneensa kirjasta kovasti. Kronqvist on kutsuttu myös Centria-ammattikorkeakouluun esittelemään kirjaansa pianonsoitonopettajiksi opiskeleville.

Koskettimet soimaan – Alkusoitto on suunnattu esikouluikäisistä noin 10-vuotiaille soittajille. Kirjassa on mm. improvisaatiotehtäviä, joiden ohjeiden mukaan lapsi voi itse luoda musiikkia.

Kaikki alkoi rakkaudesta musiikkiin

Kronqvist on valmistunut Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta. Pianonsoiton hän aloitti 9-vuotiaana ja opiskeli itsenäisesti aina 18-vuotiaaksi saakka. Sisäinen palo musiikkia kohtaan ja oma motivaatio kannustivat pitkäjänteiseen harjoitteluun. Sama rakkaus musiikkiin ja intohimo soittamista kohtaan motivoivat häntä edelleen.

–Tykkään opettaa ihmisiä ja auttaa heitä kehittymään. Se on todella tyydyttävää.

Kronqvist on 12-vuotisen opettajan uransa aikana huomannut, että yhä vanhempi väki innostuu pianonsoitosta.

–Kun aloitin, oppilaita oli paljon lapsia, mutta jossain vaiheessa myös aikuiset ja eläkeläiset harrastajat lisääntyivät. Myös he haluavat nykyään kehittää itseään. Jotkut lähtevät liikkeelle nollasta ja joskus aiemmin soittaneet taas haluavat kehittää taitojaan, Kronqvist avaa.

Pianoste on tarkoitettu kaikille pianonsoiton harrastajille, jotka haluavat kehittää taitojaan.

–Kaikki, jotka haluavat oppia soittamaan, ovat tervetulleita iästä riippumatta. Haluan, että kaikilla on mahdollisuus soittaa.

SMS