Voimistelun ja etenkin akrobatian ystäville on luvassa hyviä uutisia, sillä Lohjalle on keväällä perustettu uusi akrobatiaan keskittyvä seura Akroteam Lohja ry. Seuran valmennusvastaava Pauliina Vastamäki kertoo, että akrobatiavoimistelu on yksi voimistelun alalajeista joukkue- ja telinevoimistelun sekä rytmisen voimistelun rinnalla.

–Teemme erilaisia akrobaattisia nostoja, heittoja ja yksilöliikkeitä. Akrobatiavoimistelua voi tehdä parin kanssa, kolmen hengen ryhmässä tai isossa ryhmässä. Ryhmässä yhdessä tekeminen houkuttelee, kun voi olla isossa porukassa kavereiden kanssa. Kilpailuissa on parit, triot ja nelikot, tytöille ja pojille omat sarjat. Meillä ei ole vielä paljon poikia mukana, mutta yritämme saada heitäkin. Pari- ja trioliikkeitä voi tehdä harrastajanakin ilman kilpailutavoitteita. Moni liike näyttää haastavammalta kuin oikeasti onkaan, joten tässä lajissa oppii nopeasti ja pääsee eteenpäin. Se on palkitsevaa, Vastamäki kertoo.

Tilat seura saa käyttöönsä Kisakalliosta.

–Harjoitusolosuhteiden osalta seuran kotipaikka on Kisakallion Urheiluopisto. Se toimii seuran harjoituspaikkana ja tarjoaa loistavat puitteet monipuoliselle harjoittelulle, kertoo seuran puheenjohtaja Jukka-Pekka Knuutinen.

Pyramidissa
Elsa Hokkanen (ylhäällä), Lotta Hokkanen ja Ellen Wirlander.

Akrobatiaa kokeilemaan

Toistaiseksi seurassa on lähinnä kilpaurheiluun tähtääviä voimistelijoita, mutta myös harrastajapuolta pistetään kasaan kovaa vauhtia. Tällä viikolla aloitti kesän ajan tiistaisin pyörivä kokeiluryhmä, johon 6–15-vuotiaat voivat tulla kokeilemaan lajia. Syksylle on suunnitteilla enemmänkin uusia harrastusryhmiä kilparyhmien lisäksi. Tuolloin alkavat 4–6-

vuotiaiden ryhmä, 6–8-vuotiaille suunnattu esivalmennusryhmä, perheryhmä, johon voi tulla vähintään 1-vuotiaan lapsen kanssa sekä omat showryhmät 7–10-vuotiaille ja yli 10-vuotiaille. Aiempaa voimistelukokemusta ei tarvita, joten mukaan voi tulla kuka tahansa. Vastamäki kertoo, että vaikka showryhmät eivät ole kilpailuryhmiä, niidenkin kautta on mahdollisuus päästä esiintymään ja kilpailemaan oman taitotasonsa mukaan. Taitojen karttuessa voi siirtyä haastavampiin ryhmiin. Mietinnässä on myös oma ryhmä aikuisille. Uusia ryhmiä perustetaan kysynnän mukaan. Vastamäki kannustaa tutustumaan rohkeasti lajiin.

–Tämä voi olla hyvin matalankin kynnyksen laji, vaikka taitolajeista on usein sellainen mielikuva, että niitä ei voi harrastaa, jos ei ole aloittanut 3-vuotiaana. Kuka tahansa pystyy kehittämään omaa kehonhallintaansa ja oppimaan nopeastikin asioita, hän sanoo.

Voimistelu kehittää yleisiä liikunnallisia taitoja, joista on hyötyä myöhemmin, vaikka tavoitteena ei olisikaan voittoisa kilpaura voimistelijana.

–Kehonhallinta ja taitoharjoittelu tukevat myös muiden lajien harrastamista, Vastamäki tiivistää.

Kilparyhmien päävalmentaja Maksim Chulkov, seuran puheenjohtaja Jukka-Pekka Knuutinen ja valmennusvastaava Pauliina Vastamäki.

Hyvät tilat takaavat monipuoliset harrastusmahdollisuudet

Knuutinen kertoo, että ajatus seurasta sai alkunsa Portugalissa pidetyissä kansainvälisissä kilpailuissa, joihin osallistui Lohjalta voimistelijoita ja heidän vanhempiaan.

–Keskustelimme siellä erilaisista vaihtoehdoista kilpailutoiminnan kannalta ja mietimme, miten viemme toimintaa eteenpäin. Kilpailupuolella sekä kulut että harrastemäärät ovat suuremmat kuin harrastuspuolella. Haluamme tarjota laadukasta valmennusta ja hyvät harjoitusolosuhteet, Knuutinen sanoo.

Tuolloin ei vielä ollut koronasta kuultu kuin kaukaisia puheita maapallon toiselta puolelta, mutta pian heidän palattuaan Suomeen, tilanne alkoi eskaloitua täälläkin.

–Seurojen harrastustoiminta loppui kuin seinään. Meillä oli myös haasteita valmentajien rekrytoinnissa. Tämä laji ei ole vielä kovin iso. Lähdimme soittelemaan ja kyselemään ihmisten mielipiteitä siitä, jos akrobatiavoimistelu eriytyisi omaksi seurakseen Voimisteluklubi Lohjasta. Idea sai vihreää valoa, Knuutinen avaa.

Samalla tuli todistettua, että uuden seuran perustaminenkin sujuu hienosti etäyhteyksiä hyödyntämällä, sillä tuoreen seuran hallitus istahti saman pöydän ääreen vasta pari viikkoa sitten. Sitä ennen seuraa oli pistetty kasaan jo parin kuukauden ajan. Voimistelijoiden perheet saavat Knuutiselta ison kiitoksen.

–Parikymmentä perhettä on ollut mukana tässä. Ilman heitä ja heidän tukeaan seuraa ei olisi saatu perustettua. Niin haasteelliset ajat nyt ovat meneillään, Knuutinen kiittää.

Sekä Knuutinen että Vastamäki näkevät uuden seuran perustamisen hyvänä asiana mm. siksi, että nyt akrobatiavoimistelulla on omat tilat, joissa voidaan treenata rauhassa ja aiempaa monipuolisemmin. Toiminta kehittyy vähitellen.

–Toiminta muotoutuu vielä ensi talven aikana. Etenemme maltillisesti ja pienin askelin. Puuhaa riittää, Knuutinen toteaa.

Uusia harrastajia ja sen myötä myös ohjaajia tarvitaan tulevaisuudessa, mutta ainakin tällä hetkellä tulevaisuus näyttää valoisalta.

–Puitteet Kisakalliossa sekä Pauliinan, Maksimin (Chulkov) ja Iinan (Erolahti) valmennusosaaminen ovat huippuluokkaa. Joten näistä asioista ei toiminnan laatu ainakaan jää kiinni, Knuutinen iloitsee.

SMS