Viime keskiviikkona alkoi jälleen uusi valtuustokausi Lohjalla. Lehtemme ilmestymisaikataulun sanelema pääsemme kirjoittamaan illasta vasta nyt, vaikka muuten illan tapahtumat ovat käyty sosiaalisessa mediassa läpi jo moneen kertaan. Mitä sitten viime viikolla tapahtui?

Valtuustokausi aloitettiin perinteiseen tapaan vanhimman valtuutetun toimiessa kokouksen puheenjohtajana eli SDP:n Pirjo-Leena Forsström sai kunnian toimia tämän valtuustokauden ensimmäisenä puheenjohtajana, kunnes puheenjohtajan nuijan otti jälleen käsiinsä saman puolueen jo tutuksi tullut Joona Räsänen.

Tänä vuonna valtuuston puheenjohtajana jatkaa Joona Räsänen, ensimmäisenä varapuheenjohtajan toimii Riikka Slunga-Poutsalo ja toisena varapuheenjohtajana Jussi Patinen. Myös kaupunginhallitus nimettiin ensimmäisessä kokouksessa ja 13 jäsenisen hallituksen puheenjohtajaksi tuli seuraavaksi kahdeksi vuodeksi Kokoomuksen Pekka Luoma, ensimmäinen varapuheenjohtaja on Hannele Maittila ja toinen varapuheenjohtaja Taina Lackman.

Valtuustokauden ensimmäinen kokous pitää sisällään lähinnä edustajien nimeämistä eri instansseihin eli henkilöt valittiin valtuuston vaalilautakuntaan, kaupunginhallituksen konserni- ja omaisuusjaostoon, kaupunginhallitukset henkilöstöjaostoon, sosiaali- ja terveyslautakuntaan, lasten, nuorten ja perheiden lautakuntaan, kaupunkisuunnittelulautakuntaan, tekniseen lautakuntaan, kaupunkisuunnittelulautakunnan lupajaostoon, kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakuntaan, ympäristöterveyslautakuntaan, tarkastuslautakuntaan, keskusvaalilautakuntaan, Hiiden Opiston johtokuntaan, HUS:n kuntayhtymän valtuuston, Uudenmaan jätelautakuntaan, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtokuntaan, Kårkulla samkommunin yhtymävaltuustoon, poliisin neuvottelukuntaan, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden lautamiehiksi ja vielä valittiin kiinteistötoimitusten uskotut miehet – eli näin saivat eri lautakunnat poliittiset jäsennimitykset seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Liessaaren ranta-asemakaava sai aikaan värikästä keskustelua

Suomalaista politiikkaan sanotaan värittömäksi ja tylsäksi, ehkä siksi keskiviikon valtuuston kokousta seurasi netissä vain noin 60 katselijaa, mutta Liessaaren ranta-asemakaavan hinnoittelu keskustelu herätti jo hieman tunteitakin. Varsinkin Vasemmistoliiton Matti Pajuoja otti kärkevän kannan hänen mielestään turhiin kustannuksiin. Kustannusten tiukasti valvonnasta puhui kokouksessa myös läsnä ollut kaupunginjohtaja Mika Sivula. Pajuojan kiihtymisen aiheutti Vihreiden Laura Skaffarin ponsialoite, jolla olisi aloitettu Liessaaren alueen kehittämisen tutkiminen – ponsi kuitenkin kaatui lopulta äänestyksessä 29-22.

Keskustelu ajautui jopa sellaisella ääni- ja nimittelytasolle, että puheenvuoroissa pyydeltiin jo rauhallisempaa ja asiallisempaa keskustelua. Menikö keskustelu asiattomaksi, sen jokainen voi käydä jälkikäteenkin tarkistamassa Lohjan kaupungin nettisivuilta löytyvien videolinkkien kautta.

Kauden ensimmäiset aloitteet

Kuten edustukselliseen demokratiaan kuuluu, jokainen valtuutettu voi tehdä kokouksissa valtuustoaloitteita. Useimmiten aloitteet ovat eri valtuustoryhmien tekemiä, mutta myös yksittäiset valtuutetut voivat tehdä aloitteita. Näin ensimmäisessä kokouksessaan Perussuomalaisten valtuutettu Ossi Tiihonen esitti oman aloitteensa, mutta valitettavasti hänen aloitetekstiään koronarokotusten keskeyttämisestä ei ole saatu toimitukseen. Keskusten valtuustoryhmä esitti omassa aloitteessaan, että Lohjalla selvitetään vajaaravitsemuksen seulontaa ja ravitsemushoidon sisällyttämistä osaksi ikääntyneiden terveydenhuollon hoitopolkuja.

Epäsuomalaiseen poliittiseen tapaan varsinkin Tiihosen aloite herätti keskustelua niin paikallisissa poliittisissa piireissä kuin muutenkin lohjalaisessa sosiaalisessa mediassa. On sitten mitä tahansa itse aloitteesta mieltä, eikö olisi kuitenkin hyvä, jos kokoukset ja niiden aiheet oikeasti herättäisivät enemmän keskustelua kaupunkilaisten parissa?

Kaupunginjohtajan terveiset

Kaupunginjohtaja Mika Sivula sai oman vuoronsa toivottaa uudet ja vanhat valtuutetut tervetulleiksi uudelle valtuustokaudella tilanteessa, missä Lohja on saanut paljon positiivista mediahuomiota, mutta tilanteessa, missä talouteen tulee kohdistumaan entistä enemmän säästötarpeita. Tulevan kauden haasteisiin kuuluu myös organisaation jatkuvat muutokset sekä SOTE-alueen aiheuttavat muutokset.