Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Uutta ilmettä Saukkolaan – liikekeskuksen suunnittelu alkaa

Landen, rakentaminen, saukkola, yrittäminen

Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, Saukkolan taajaman ilme tulee muuttumaan parin vuoden sisällä. M. Landen Oy aikoo nimittäin rakentaa Saukkolan keskustaan uuden liikekeskuksen, joka sisältää tilat modernille ruokakaupalle sekä 1–3 liiketilaa vuokrattavaksi ulkopuolisille toimijoille.

Liikekeskuksen tieltä puretaan vanha Siwan rakennus ja Euronicsin rakennus, joten niissä toimiville yrityksille tarvitaan uudet liiketilat. Asia nytkähti eteenpäin Lohjan kaupunginhallituksen kokouksessa 15.3., kun hallitus päätti myydä Kiinteistö Oy Nummi-Pusulan Jokirannan liikekeskuksen osakkeita M. Landen Oy:lle. Kaupan myötä purettavien rakennusten yritykset siirtyvät entisen Osuuspankin tiloihin Jokirannan liikekeskukseen. Kirjaston tilojen oston myötä Landen pääsee myös kiinni liikekeskuksen ongelmakohtiin, jotka ovat pitäneet liikekiinteistön tilat tyhjinä vuosikausia ja kirjaston jatkon uhan alla. Kaupunki jää liiketiloihin vähintään viideksi vuodeksi vuokralle, mutta pääsee kiinteistön huoltokuluista ja on oikeutettu jatkamaan vuokrasopimusta sen jälkeenkin samoilla ehdoilla ilman hinnankorotuksia vuosikymmeneksi. Suunnitelmat ovat herättäneet huolta Saukkolan palvelujen säilymisen suhteen. Kauppias Miikka Landen vakuuttaa kuitenkin, että mikään palvelu ei lähde Saukkolasta liikekeskussuunnitelmien vuoksi. Apteekki ja kirjasto jatkavat tutuilla paikoillaan ja LiikuntaPiste La Vida siirtyy entisen Osuuspankin tiloihin. Ruokakauppa siirtyy uuteen rakennukseen ja rautakauppa ruokakaupan nykyisiin tiloihin. Muutoksen myötä rautakaupalle ja puutarhapuolellekin saadaan lisää tilaa ja myymälä pääsee katukuvaan.

Landen kertoo, että ajatus liikekeskuksesta syntyi pitkän harkinnan tuloksena.

–Ruokakauppa toimii nyt kiinteistössä, jota on alettu rakentaa ennen sotia. Olemme välillä laajentaneet sitä, mutta nyt ollaan siinä pisteessä, että tilat ovat liian pienet, eivätkä ne enää toimi modernina ruokakauppana. Vanhaa rakennusta on mahdotonta enää muokata toimivaksi kokonaisuudeksi ruokakauppaa ajatellen. Tämä on jatkumo, jossa yrityksen pitää katsoa eteenpäin ja miettiä, miten selviämme seuraavatkin 80 vuotta. Siksi tarvitsemme kokonaan uudet tilat, Landen avaa.

Investoinnin voisi toki tehdä jonnekin muuallekin kuin Saukkolaan. Se ei kuitenkaan ole käynyt Landenin mielessä.

–On päivänselvää, että haluaisimme pysyä täällä, hän toteaa.

Liikekeskuksen tieltä puretaan vanha Siwan rakennus ja Euronicsin rakennus. Tavoitteena on kuitenkin, ettei yksikään yritys tai palvelu lähde Saukkolasta liikekeskuksen tuomien muutosten myötä, vaan kaikille löytyy uudet tilat.

Pidetään kylä eloisana ja säilytetään palvelut

Landen painottaa, että koko hankkeen ajatuksena on ollut alusta saakka säilyttää palvelut Saukkolassa.

–Meillä on koko ajan ollut hankkeen edellytyksenä se, että kirjasto ja muut palvelut pysyvät Saukkolassa. Haluamme tukea palvelujen säilymistä täällä. Kokonaisuus on tärkeä. Jotta palvelut pysyvät, Saukkolan tulee olla eloisa ja muuttorikas, jotta kaupunkikin näkee tämän alueen keskuksena.

Eloisuutta tuo jo se, että Osuuspankin tyhjillään oleviin liiketiloihin saadaan toimija, kun kodinkoneliike ja LiikuntaPiste La Vida siirtyvät siihen.

–Tyhjillään oleviin liikerakennuksiin tulee toimintaa ja lisäksi saamme uuden liikekeskuksen, jossa on tilaa myös yrittäjille, Landen tiivistää.

Paikalliset mukaan suunnitteluun

Landen kertoo, että kun valitusajat ovat umpeutuneet, päästään jatkamaan hankkeen suunnittelua. Suunnitteluvaiheessa aiotaan kuulla myös paikallisia asukkaita.

–Kysymme oman kylän asukkailta toivomuksia siitä, mitä kirjaston ja liikekeskuksen välisellä alueella olisi hyvä olla. Halutaanko esimerkiksi puisto, leikkipaikka tai nuorisolle suunnattu tila? Me olemme tärkeitä paikallisille ja he meille, joten haluamme ottaa heidät mukaan ideoimaan. Tavoitteena on tehdä eloisa ja vilkas Saukkolan keskusta.

Suunnitelmat tarkentuvat entisestään, kun hankkeelle saadaan rakennuslupa.

–Ensin odotellaan luvat kuntoon, sitten suunnitellaan, siirretään nykyiset toiminnot ja puretaan vanhat rakennukset. Vasta sitten päästään rakentamaan uutta. Kaikki vie oman aikansa, Landen toteaa.

Hän ei osaa vielä sanoa, kuinka nopeasti hanke etenee, mutta liikekeskuksen avajaiset on tarkoitus järjestää viiden vuoden sisällä.

Saukkola on hyvä paikka asua ja yrittää”

Perheyritys M. Landen Oy on toiminut vuodesta 1936 ja Saukkolassakin jo vuodesta 1979.

–Näemme, että Saukkola on erittäin hyvä paikka asua ja yrittää. Olemme vahva, paikallinen toimija, joka on sitoutunut tähän alueeseen. Verkkokauppa on rautakaupan osalta kasvavin liiketoimintamme, mutta haluamme silti pysyä täällä, mistä kaikki hyvä on lähtenyt ja tuottaa hyvää paikallisille tulevaisuudessakin, Landen sanoo.

Aivan ytimessä ei Saukkolassa olla, vaikka Lohjan keskustaan ja pääkaupunkiseudullekin hurauttaa autolla nopeasti. Se voi kuitenkin olla vain hyvä asia.

–Tänä päivänä ihmiset ovat alkaneet entistä enemmän miettiä, onko kaikkien hyvä pakkautua samaan paikkaan. Saukkolassa on hyvät liikenneyhteydet. Saukkolassa on myös paljon kesäasukkaita. Haluamme, että tästä tulee heillekin viihtyisä liikekeskus ja että saamme paikalliset palvelut pidettyä täällä.

Kirjasto ja apteekki jatkavat vastaisuudessakin nykyisissä tiloissaan.

Tulevaisuus näyttää valoisalta koronasta huolimatta

Landen kertoo, että koronasta huolimatta Saukkolaan kuuluu hyvää ja tulevaa kohti katsotaan valoisin mielin.

–Koronan vuoksi on ollut synkkiä vaiheita, mutta niistä on päästy yli ja näkymät ovat valoisat.

Jotain korona on lisännytkin nimittäin ruoan verkkokauppa ovat kasvanut voimakkaasti. Tilauksen voi tehdä netissä ja hakea valmiiksi kerätyt ostokset kaupalta.

–Ikäihmisetkin ovat ottaneet verkkokaupan hyvin käyttöön, Landen iloitsee.

Käyttöön on otettu myös ostosten kotiinkuljetus.

–Kuljetamme ostoksia Pusulan pohjoisnurkasta aina Karjalohjan eteläosiin saakka, Landen kertoo.

Landenilla on kokeiltu myös palvelua, jossa asiakkaat kuljetetaan kauppaan ostoksille.

–Järjestin bussikuljetuksen syrjäkylille, mutta se kaatui, kun osa yrittäjistä mietti jatkoaan taksilainuudistuksen myötä.

Martin tupa kerää kyläläiset yhteen

Landen pitää Saukkolaa hyvin yhteisöllisenä paikkana, jossa kyläläiset, yrittäjät ja kylän aktiivit tekevät yhteistyötä. Yksi esimerkiksi yhteistyöstä on suosittu Martin tupa -toiminta, jota M. Landen Oy ja Lohjan seurakunta järjestävät. Toiminta on nimetty Miikka Landenin isoisän, Landenin kaupan perustajan mukaan.

–Martin tupa -toiminta aloitettiin pari vuotta sitten, kun sain idean kylän yhteisestä olohuoneesta. Soitin seurakuntaan, koska heillä on täällä tilat ja yhteistyö tuntui luonnolliselta. Seurakunta tarjoaa tilan ja minä kauppiaana kahvit ja pullat. Haluan vahvistaa yhteisöllisyyttä omalla toiminnallani, Landen kertoo.

Martin tuvassa saukkolalaiset istahtavat kerran viikossa yhdessä kahvikupin ääreen juttelemaan. Puheenaiheet vaihtelevat kylän asioista päivän kuulumisiin ja politiikkaan. Hiljaakin saa toki olla ja vain viihtyä toisten seurassa. Landen kertoo, että toiminta on ollut todella suosittua. Hän arvioi, että keskimäärin paikalla on käynyt kerralla 25–30 henkeä.

–Vanhemmat ihmiset tulevat vaihtamaan kuulumisia ja moikkaamaan tuttuja. Nuoretkin ovat tulleet syömään munkit koulun jälkeen, Landen iloitsee.

Tällä hetkellä Martin tupa -toiminta on koronan vuoksi tauolla, mutta sitä jatketaan heti, kun koronatilanne vain sallii.

–Sitten kahvipannu lämpiää taas. Palaute on ollut niin hyvää, että olen valmis jatkamaan, jos ihmiset vain tulevat taas, Landen sanoo.

Martin tupaan (seurakuntatalo vanhan Säästöpankin tiloissa) kokoonnutaan jälleen perjantaisin kello 13.30–15.00, kun rajoitukset sen sallivat.

SMS