Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii kahta tuoretta tapausta, joissa iäkkäitä henkilöitä on lähestytty puhelimitse poliisina esiintyen.

Toinen tapaus sattui Espoossa, jossa epäilty henkilö soitti iäkkäälle naiselle ja kertoi työskentelevänsä Espoon poliisissa. Soittaja oli selvittänyt naisen auton tiedot ja kysyi myös tämän aiemmin tekemästä kauppareissusta. Soittaja väitti, että poliisi olisi saanut kaupan kautta tietoonsa naisen tili- ja korttitietoja, ja että naisen tililtä olisi jo lähtenyt lähes 3000 euroa. Naista oli ohjeistettu soittamaan puhelinnumeroon, jonka kautta hän voisi antaa pankkitunnuksensa sekä kielletty menemästä verkkopankkiin.

Naisen epäilykset tapahtuneesta kuitenkin heräsivät ja hän otti yhteyttä poikaansa. Valepoliisi ei näin saanut naisen tili- ja verkkopankin tietoja. Tapausta tutkitaan virkavallan anastuksena sekä petoksen yrityksenä.

Toinen vastaavanlainen tapaus sattui Lohjalla. Illalla yhdeksän jälkeen vanhempi nainen oli saanut puhelun, jonka soittaja oli jälleen esittäytynyt poliisiksi. Myös lohjalaisnaiselta oli kysytty tämän liikkeistä omalla autollaan, ja hänelle oli väitetty, että hänen tilinumeronsa oli joutunut vääriin käsiin huoltoasemalla olleen skimmauslaitteen vuoksi.

Poliisina esiintynyt henkilö oli väittänyt, että naisen tililtä olisi viety rahaa noin tuhannen euron arvosta. Myös häntä oli kielletty käyttämästä tiliään. Tässäkään tapauksesta pankkitiedot eivät onneksi ennättäneet päätyä vääriin käsiin, sillä nainen muisti käyttäneensä huoltoasemalla käteistä rahaa. Tapahtunutta tutkitaan virkavallan anastuksena.

Poliisi painottaa, että se ei virkatehtävissä koskaan kysy pankkikorttia, pin-koodia tai tunnuksia verkkopankkiin. Jos epäilet pankkikorttisi ja tunnuksien joutuneen vääriin käsiin, sulje kortti heti pankin sulkupalvelussa ja tee rikosrikosilmoitus.