Sirkka Knuutilan Valoni – La mia luce -näyttely Cafe Laurissa tuo kirjaimellisesti valoa marraskuun pimeyteen.

-Olen kesän ja valon lapsi. Valoa pitää olla, Knuutila sanoo.

Knuutilan teokset on valmistettu yhteen kudotusta paperinarusta, jonka päälle on laitettu kipsi. Lopputuloksena syntyi erilaisia kulhoja, jotka ovat saaneet vaikutteita Italian kaupungeista.

-Olen Italia-fani. Kun käyn Italiassa, ihailen mm. valkoisia kaupunkeja, hiekkarantoja, esineitä ja arkkitehtuuria, Knuutila sanoo.

Hän on harkinnut miehensä kanssa jopa muuttoa Italiaan, mutta lapsenlapset pitävät Suomessa, sillä Knuutilat haluavat olla lähellä heitä.

Teoksissa Italian kaupungeista ovat edustettuina mm. 7 000 vuotta vanha luolakaupunki Matera, pyöreistä taloistaan kuuluisa Albarobello sekä kolmelle kukkulalle rakennettu Ostuni. Kotimaisiakin elementtejä mahtuu silti mukaan.

-Ei näitä olisi syntynyt ilman Suomen kesää ja valoa, Knuutila tiivistää.

Kulhojen lisäksi esillä on munankuori-installaatio.

-Se kertoo näyttelyn synnystä. Munat tehdään ilmapallon sisälle. Se on ihan oma taiteenlajinsa. Välillä olen ollut täynnä kipsimössöä, kun pallo on hajonnut, Knuutila kertoo.

Valo herättää Sirkka Knuutilan kipsiteokset henkiin.

 

Oma tapa mielenmaisemien kuvaamiseen

Materiaalina kipsi on kiehtonut Knuutila aina.

-Esimerkiksi valkoinen, kipsinen seimi on rakkain joulukoristeeni.

Silti meni neljä vuotta ennen kuin Knuutila keksi, mikä on hänen materiaalinsa ja tapansa kuvata mielenmaisemiaan. Nyt, kun vauhtiin on päästy, mielessä on jo seuraavakin idea.

-Mietin öisin näitä juttuja ja joskus on pitänyt heti kokeilla uutta ideaa, Knuutila naurahtaa.

Näyttely päätyi Cafe Lauriin, kun Knuutila oli siellä ystävänsä kanssa kahvilla italiantunnin jälkeen. Ystävä totesi, että Knuutilan näyttely sopisi kahvilaan hienosti ja veti kahvilaan toista omistajaa Jukka Turusta hihasta.

-Tämä on ihana paikka olla esillä tavallisten ihmisten ja elämän keskellä, eikä pönöttää juhlallisessa näyttelytilassa, vaikka onhan sekin hienoa. Knuutila sanoo.

Jos jotain teosta haluaa ihailla pidempäänkin, sen voi ostaa omakseen.

-Niiden sisälle voi laittaa valoja ja kynttilöitä tai vaikka kukkia lasimaljakossa, Knuutila vinkkaa.

Näyttely on esillä Café Laurissa 30.11. asti.

Unelmien koti löytyi Lohjalta

Knuutila on asunut suurimman osan elämästään Kauniaisissa sekä muutaman vuoden Espoossa. Lohjalle hän muutti vuosi sitten.

-Meillä oli perhetalo Kauniaisissa. Se oli turhan iso, joten lähdimme katsomaan jotain muuta. Espoosta löytyi ihana arkkitehdin itselleen suunnittelema talo, mutta siellä oli hirveä meteli. Lentokoneet lensivät yli ja kehätie pauhasi. Piirsimme sadan kilometrin säteen Helsingin ympärille ja kävimme kaikissa paikoissa Porvoosta Inkooseen, Knuutila kertoo.

-Lohjan taloon jäimme kiinni ensisilmäyksellä. Kun astuin ensimmäisen kerran ovesta sisään ja katsoimme järvelle, se oli siinä. Kyseessä on moderni puutalo. Katto on seitsemässä metrissä ja koko seinä järvelle päin on ikkunoita lattiasta kattoon, Knuutila iloitsee.

Lohjasta kaupunkina Knuutilalla ei kuitenkaan ollut aluksi mitään käsitystä.

-Olemme ihastuneet Lohjaan ja ajatelleet, että miksemme aiemmin muuttaneet tänne. Lohja on fantastinen paikka. Ihmiset ovat ystävällisiä ja meidät on otettu hyvin vastaan. Luonto on upea, täällä on ihania lehtoja ja harjumaisemaa, Knuutila hehkuttaa.

SMS