Matti Pirhonen tuli muutama vuosi sitten tutuksi Ykkös-Lohjan lukijoille lehtemme toimittajana. Hänet tuntevat tietävät hänet myös valokuvauksesta, mikä onkin miehen nykyinen ammatti.  Hän selvisi vakavasta lento-onnettomuudesta, opetteli uudelleen arjen, ja ottaa edelleen aktiivisesti valokuvia.

Hänen viimeisimmät näyttelynsä ovat olleet kaksi valokuvanäyttelyjä Lohjan pääkirjastolla (Toinen näkökulma sekä Millisekuntien palasia), sekä kaksi aiempaa näyttelyä tässä samassa Mäntynummen kirjastotilassa: Kuin japanilaisia puutarhoja Kopparnäsissä sekä Roslagen. Tämän kertaisen näyttelyn teemana on Les Brunettes, sillä valokuvaaja Pirhonen tunnustautuu brunettejen ihailijaksi.

– Tämän näyttelyn kuvissa on ainoastaan ruskeatukkaisia naisia. Tämä johtuu siitä, että minä tykkään ruskeista hiuksista. Ja tämä ei ole mitenkään muun värisiä hiuksia vastaan. Minä nyt vain tykkään ruskeista, kertoo Matti sekä haastattelussa että omilla kotisivuillaan.

Matti Pirhonen on harrastanut katukuvausta keväällä ja kesällä 2023. Osa näyttelyn kuvista on kuitenkin vanhempia. Osan vanhemmista kuvista on Pirhonen kuvannut työn puolesta (freelance-valokuvaajana, esimerkiksi Ykkös-Lohjaan) ja osan muuten vain mielenkiinnosta.

– Yksinkertaisimmillaan katukuvaaminen tarkoittaa sitä, että sopivan henkilön havaitsemista seuraa lyhyt keskustelu, jonka päätteeksi henkilö yleensä sanoo ”ei”. Jos kuitenkin vastaus on myönteinen, seuraavaksi etsitään sopiva paikka ja tausta ja sopiva kuvakulma.

– Tämän näyttelyn kuvia kuvatessani huomasin pari asiaa. 1) ulkomaalaistaustaisten on helpompi ryhtyä kuvattaviksi kuin kantasuomalaisten, ja 2) monilla keski-ikäisillä naisilla on turha huoli siitä, että he eivät ole enää kauniita ja siksi hyviä kuvattavia. Nimenomaan turha huoli.

Pirhonen on myös lähettänyt kaikille kuvaukseen uskaltautuneille kuvan, ja saanut jo kiitostakin kuvauksissa olleilta bruneteilta. Hän toivookin, että ainakin pari heistä ehtisi käydä tutustumassa kuviin Mäntynummella.

– Valokuvat eivät ole mitään ollessaan digitietona kovalevyllä. Kuva herää eloon, kun sen tekee oikeaksi, todelliseksi kuvaksi ja laittaa esille seinälle. Valokuvausta tulee valokuva vasta kun ihmiset oikeasti näkevät sen.

– Vaikka valokuvaaminen on ammattina, on tämä näyttely toteutettu huvin vuoksi, tuomaan iloa arkeen.

Matti Pirhosen Les Brunettes on nähtävillä Mäntynummen Kirjaston seinällä keskiviikkoon 13.9. saakka.