Johannes Lohilammen museon vieressä sijaitsevassa taidenavetassa on 3.7.–30.7. esillä Martti Anttilan Virtaava polku -näyttely, joka koostuu valokuvista Keski-Intian Narmadajoelta. Näyttelyn intialainen äänimaisema on Svend Andersenin tekemä. Näyttelyssä on esillä myös valokuvaaja Jukka Vason lyhytelokuva.

Virtaava polku -valokuvanäyttely on oodi kävelemiselle ja vaeltamiselle. Lähes sata vuotta vanha maantieteellinen tietokirja, Maapallo, kertoi Narmadajoen erikoisesta pyhiinvaelluskulttuurista parilla lauseella, muuta tietoa valokuvaaja Martti Anttilalla ei tuosta kulttuurista ollut. Joen alkulähteellä valokuvaaja sattumalta tapasi pyhiinvaeltajia, jotka Äitijumala Narmada Man siunauksen toivossa olivat lähdössä 2 700 km:n mittaiselle pyhiinvaellukselle joen ympäri. Valokuvaajakin sai vaellukselle vainun ja hakeutui pyhiinvaeltajien poluille.

Anttila on syntynyt Oulussa 1954 ja on asunut Karjalohjalla vuodesta 1988. Hän kiinnostui jo varhain itämaisista uskonnoista ja filosofiasta ja matkusti Intiaan 1972. Toisella matkallaan Etelä-Aasiaan 1974-78 hän ryhtyi buddhalaismunkiksi Sri Lankalla toukokuussa 1975. Nykytiedon mukaan Martti Anttila oli ensimmäinen vihitty suomalainen buddhalaismunkki. Hän eli erakkomunkkina, pääasiassa vuoristossa. Vuonna 1977 hän rakensi Pettigalan vuorialueella kalliosuojaan erakkomajan, jossa elellessään kirjoitteli runoja. Usein noissa runoissa oli valokuvamainen tunnelma ja kiinnostus valokuvaan virisi. Jättäessään munkin kaavut tammikuussa 1978 Martin innostus intialaisen kulttuurin valokuvaamisesta muuttui ammattitoiveeksi.

Palattuaan Ouluun 1978 hän opiskeli kirjoista ja valokuvaajilta kuvantekoa. Martti piti keväällä 1981 ensimmäisen valokuvanäyttelynsä yhdessä valokuvaaja Jorma Myllyn kanssa. Samana kesänä hän perusti Rantakadulle, Oulun torin laidalle, valokuvagallerian saadakseen oppia valokuvan taiteessa.

Suomessa ei tuolloin ollut valokuvakeskusjärjestelmää eikä valokuvagallerioita Helsingin ulkopuolella ja Rantagalleriasta tuli nopeasti tärkeä linkki valokuvanäyttelyiden kierrättämisessä Pohjois-Suomessa ja Rantagalleria toimi opintopaikkana monille valokuvataiteesta kiinnostuneille.

Rantagalleria sai yhdessä Limingan taidekoulun kanssa Oulun läänin ensimmäisen taidemitalin vuonna 1985. Anttilan ensimmäinen kuvausmatka Etelä-Aasiaan vei Sri Lankaan vuonna 1983 ja sen jälkeen hän kuvasi intialaisia jokikulttuureita Gangesvirralla ja Yamunajoella 1986-1999. Ympäristöongelmat eskaloituivat 1990-luvun alussa, kun Intian talous avautui ja teollisuus kasvoi voimakkaasti. Monet Intian joet saastuivat pahoin. Matka pyhien jokien uskontoromantiikasta saasteiden ja patoaltaiden realismiin jatkui Anttilan pitkillä kuvausmatkoilla Narmadajoella vuosina 2005, 2008, 2011, 2012 ja 2016.

Virtaava polku -valokuvanäyttely kertoo Narmadajoen erikoisesta pyhiinvaelluskulttuurista ja on oikeastaan tuon kulttuurin joutsenlaulu, sillä jättipatojen vuoksi Narmadajoesta tulee valtavien patoaltaiden rappusmallinen jono, ja se lakkaa olemasta virtaava joki. Narmadajoen patoaminen on viime vuosikymmeninä ollut yksi Intian suurista kiistanaiheista, sillä laaksoon on suunniteltu rakennettavaksi 30 jättipatoa, 150 suurta patoa sekä noin 3 000 pientä patoa. Vuonna 2022 neljä suunnitelluista 11 jättipadosta ovat valmiina Narmadan pääuomassa ja niiden valtavat patoaltaat ovat ahmaisseet joesta useita satoja kilometrejä.

Näyttelyvalokuvat ovat hopeavedoksia, jotka valokuvaaja on vedostanut käsityönä pimiössä duotone-menetelmällä. Valokuvan hopea on suojattu polysulfidi- ja seleenitooneilla. Teokset ovat tekijän kehystämiä.

Näyttelyn avajaiset pidetään la 2.7. klo 13. Avajaissanat Sanal Edamaruku. Näyttely on avoinna ke-su klo 12–18.

Terbeni Bhai ja Geram, pyhiinvaeltajat Pitherasta.