Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ja Jyväskylän yliopiston toteuttaman Uimataitotutkimuksen tiedonkeruu on käynnistynyt. Valtakunnallisessa tutkimuksessa selvitetään kuudesluokkalaisten ja ensimmäistä kertaa myös esikouluikäisten uima– ja vesitaitoja. Otokseen on valikoitunut 73 kuntaa eri puolilta Suomea. Vastaajaksi tavoitellaan yli 5 000 kuudesluokkalaista ja 1 000 esikoululaista vanhempineen.

Valtakunnallinen Uimataitotutkimus toteutetaan nyt kuudennen kerran. Tavoitteena on selvittää lasten uimataidon trendiä vertailemalla nyt saatavia tuloksia aiempien vuosien (2000, 2004, 2006, 2011 ja 2016) tuloksiin. Tällä kertaa tutkimuksessa selvitetään myös koronapandemian ja siitä aiheutuneiden rajoitusten vaikutuksia lasten uimataitoon.

–Hyvä uimataito ja hyvät vesiturvallisuustaidot mahdollistavat turvallisen liikkumisen vesillä ja veden äärellä läpi elämän. Suomessa koulujen uimaopetuksella on tutkitusti merkittävä rooli lasten uimaan oppimisessa. Säännöllinen ja laadukas uimaopetus kouluissa lisää merkittävästi uimataitoisten määrää, painottaa SUH:n koulutussuunnittelija Tero Savolainen.

–Lasten uimataidosta eri kunnissa onkin tärkeää saada ajantasaista tietoa, etenkin nyt koronapandemian mahdollisten vaikutusten selvittämiseksi. Toivomme kunnilta laajaa osallistumista tutkimukseen.

Koulujen uimaopetuksella on merkittävä rooli uimaan oppimisessa. Lasten uimataidosta halutaankin saada ajantasaista tietoa etenkin nyt koronapandemian mahdollisten vaikutusten selvittämiseksi. (Kuvituskuva)

Esikouluikäiset lapset ensimmäistä kertaa mukana tutkimuksessa

–Uimataitotutkimuksessa selvitetään esikouluikäisten lasten käsitystä omista vesitaidoista sekä lasten vanhempien arvioita lastensa taidoista. On mielenkiintoista nähdä, miten esikouluikäiset lapset itse taitojaan arvioivat ja eroavatko arviot vanhempien arvioista, liikuntapedagogiikan apulaisprofessori Arja Sääkslahti Jyväskylän yliopistosta.

Ensimmäisiä tutkimustuloksia Uimataitotutkimuksesta on odotettavissa Uimataitoviikolla 16.5.–22.5.2022. Kokonaisuudessaan tutkimus ja siihen liittyvä raportti valmistuu vuoden 2022 loppuun mennessä.

Uimataitotutkimuksen satunnaisotokseen on valikoitunut seuraavat kunnat: Alajärvi, Askola, Espoo, Eura, Haapavesi, Hämeenkyrö, Hamina, Hanko, Hartola, Heinävesi, Iitti, Ilomantsi, Imatra, Inkoo, Joensuu, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Kauniainen, Kemi, Kemijärvi, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kivijärvi, Kokemäki, Kontiolahti, Korsnäs, Koski Tl, Kouvola, Kuortane, Kustavi, Lahti, Lemi, Lempäälä, Leppävirta, Liminka, Lohja, Loppi, Luhanka, Lumijoki, Mäntsälä, Muonio, Myrskylä, Nurmijärvi, Orimattila, Oripää, Orivesi, Pälkäne, Parikkala, Parkano, Pelkosenniemi, Pomarkku, Raahe, Rautalampi, Rautjärvi, Salo, Savitaipale, Seinäjoki, Sipoo, Sotkamo, Sysmä, Taipalsaari, Tammela, Tampere, Tuusniemi, Utajärvi, Vaasa, Vantaa, Vimpeli, Virolahti, Ylöjärvi ja Ypäjä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto