Ensemble Gamut! -yhtye tuo Virkkalaan tuulahduksen menneestä, kun se pitää levynjulkaisukonserttinsa Kässän talossa 1.12. klo 18.00. Ensemble Gamut! on luonut oman uniikin tyylinsä yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta ja elektronisista äänimaisemista.

–Vanhat sävelmät ovat pohjalla tuomassa inspiraatiota ja olemme siihen päälle rakentaneet erilaisia äänimaailmoja. Inspiraatio tulee historiasta, mutta kappaleet ovat silti omaa, tässä ajassa olevaa musiikkiamme, avaa Aino Peltomaa (laulu, keskiajan harppu, perkussiot, elektroniikka).

Yhtyeeseen kuuluvat myös Ilkka Heinonen (jouhikot, laulu, perkussiot, elektroniikka) ja
Juho Myllylä (nokkahuilut, laulu, elektroniikka). Ensemble Gamut! onkin saanut kiitosta tavastaan lähestyä vanhaa musiikkia aivan omalla tavallaan. Peltomaa itse on ollut kiinnostunut vanhasta musiikista opiskeluajoistaan lähtien.

–Ehkä se on tarpeeksi erilaista. Elementtejä löytyy niin klassisesta musiikista kuin kansanmusiikistakin. Se on kuitenkin genrejen ulkopuolella, eikä valmiita määritelmiä ole. Myös historia ja jännittävät tarinat kiinnostavat minua.

Tulkinnan varaakin on aivan eri tavalla kuin uudempien sävelien kohdalla. Ohjeita siitä, miten jokin sävelmä tulisi soittaa, ei nimittäin usein ole. Äänen tallentaminenkin on verrattain uusi keksintö, joten emme tiedä, miltä vanhat sävelmät on suunniteltu kuulostamaan.

–On voinut säilyä vain pergamentin palanen, joten selviä ohjeita siitä, miten sävelmä tulisi soittaa, ei ole, Peltomaa sanoo.

Ajattomat teemat

Ensilevyllä kriitikot hurmannut yhtye julkaisee toisen pitkäsoittonsa “RE” 25.11. Vaikka levyn kappaleiden teemat ovat vuosisatoja vanhoja, ne yllättävät ajankohtaisuudellaan. Ihmiselämä sisältää lukuisia ajattomia teemoja, jotka koskettavat meitä sukupolvesta toiseen.

–Itseäni resonoivat tässä ajassa kolonisaatio ja suurvaltapolitiikka, kun jokin voima hyökyy alueelle. Aikoinaan Ruotsin sotajoukot tulivat käännyttämään ja pakkokastamaan suomalaisia. Nykyään Venäjä hyökkää Ukrainaan, Peltomaa vertaa.

Yhteistä löytyy myös henkiseltä puolelta. Ehkä ihminen ei ole kovin paljon muuttunut ajan saatossa.

–Ihmisellä on perustavanlaatuinen tarve pyytää apua elämäntilanteeseensa joltain näkymättömältä, oli se taho mikä tahansa, jota kohti hän kurkottaa ja uskoo.

Ajattomuus on näkynyt myös kappaleiden vastaanotossa.

–Ihmiset ovat kokeneet kappaleet helposti lähestyttäviksi ja sanoneet, että ne voisivat olla tätä päivää, mutta samaan aikaan ne ovat myös erilaisia ja jännittäviä, jotain mitä ihmiset eivät ole ennen kuulleet.

Kappaleista löytyy sekä rauhallisia että rytmikkäämpiäkin. Uuden ja vanhan sekä erilaisten tyylien yhdistämisestä hyvä esimerkki on yhtyeen kappale Veri, jolla Paleface vierailee.

–Hän oli innoissaan, kun pääsi mukaan ja kirjoitti oman osansa kappaleeseen. Rap ja spoken word edustavat vähemmistöjä, joten pyysimme hänet mukaan. Kappaleessa yhdistyvät niin aikakaudet kuin genretkin, Peltomaa kertoo.

Ensemble Gamut! -yhtye hakee inspiraatiota kappaleisiinsa vanhoista länsiuusimaalaisista sävelmistä. Yhtyeeseen kuuluvat Aino Peltomaa, Ilkka Heinonen ja Juho Myllylä. (Kuva: Henri Melaanvuo)

Vanhat, suomalaiset sävelet uusin korvin

Albumin kappaleet kuljettavat kuulijan aikaan, jolloin Suomea ei vielä ollut. Idän ortodoksinen ja lännen katolinen kirkko kilvoittelivat vuosisatoja vaikutusvallasta Suomen alueella, kunnes ennen ensimmäistä ristiretkeä kirkot erosivat virallisesti toisistaan.

Kappaleissa tarkastellaan varhaisinta Suomen alueella säilynyttä musiikkia, kirjallisia nuottilähteitä Pyhän Henrikin riimiofficiumista, Piae Cantiones -kokoelmasta, birgittalaissisarten laulukirjasta “Cantus Sororum” sekä vanhoista runosävelmistä. Osa sävelmistä on tunnettuja ja paljon soitettujakin, mutta on Peltomaa päässyt vähän salapoliisityötäkin tekemään ja kansallisarkistoa tutkimaan. Mikä näin vanhoissa sävelmissä kiinnostaa?

–Tässä saa olla historioitsija ja musiikkitieteilijä samalla, kun on muusikko. Varhaisimpia kirjoitettuja sävelmiä ovat Pyhän Henrikin kunniaksi kirjoitetut sävellykset. Ne ja birgittalaissävelmät tunnettiin lännessä, Maria-aiheiset taas ortodoksisessa Itä-Suomessa. Samat tarinat ovat kuitenkin kulkeneet kansan suussa jo aikaisemmin. Tästä näkökulmasta katsottuna Kalevala on moderni ja uusi. Aikoinaan on ollut esimerkiksi paljon kansanrunoutta ja loitsuja, joilla on yritetty parantaa.

Peltomaa kokee juuri vanhat sävelmät sellaiseksi, mitä hän itse haluaa olla viemässä Suomesta maailmalle.

–Se on meidän erityisyyttämme, omaa musiikkiamme.

Esityskielinä kappaleissa kuullaan vanhaa suomea sekä latinaa niiltä osin kuin suomennoksia ei ole olemassa.

–Kannattaa tulla avoimin mielin kuuntelemaan, Peltomaa toivottaa.

Liput konserttiin saa ovelta.

Ensemble Gamut!

Eclipse Musicin joulukuussa 2020 julkaisema Ensemble Gamut!:n esikoislevy ”UT” on saanut osakseen laajaa kiinnostusta sekä klassisen musiikin, vanhan musiikin kuin myös progressiivisen musiikin piireissä. UT sai Suomen vanhan musiikin liiton “Vuoden vanhan musiikin teko 2020” -tunnustuspalkinnon. Levy valittiin myös YLE:n vuoden levy 2021 -ehdokkaaksi, ja oli The Progressive Aspect:n valitsemien vuoden parhaiden proge-levyjen joukossa.

Ensemble Gamut! on esiintynyt laajalti niin klubikeikoilla, museoissa, keskiaikaisissa kirkoissa kuin konserttisaleissakin. Yhtye konsertoi mm. maineikkaalla Via Mediaeval -festivaalilla Saksassa syyskuussa 2021.

Yhtyeen nimi viittaa keskiajan musiikinteoreettiseen järjestelmään, Gamutiin (Guido Arezzolainen). Gamut on myös värisävyjen kokonaisuus, ja “kamu”, “kamut” viittaa tietysti suomalaiseen kansanmusiikkiin, sekä kaveruksiin.

SMS