Yhdet ostavat veneen, toiset mökin ja kolmannet asuntovaunun tai -auton. Ahkerin vaunukansa viihtyy vakioleirintäalueellaan vuoden ympäri, mutta moni muukin majoittuu pyörillä liikkuvassa asunnossa ainakin lomilla.

Sirpa Peltonen ja Kalle Kjerrman ovat viihtyneet Kultahiekassa jo vuodesta 1991. Tämä on viihtyisä ja luonnonläheinen paikka, jossa on hyvä porukka ja mukavat pitäjät, kertoo Peltonen.

 

Sirpa Peltonen ja Kalle Kjerrman viihtyvät asuntovaunullaan Kultahiekka Caravanissa vuoden ympäri.

-Aina välillä käydään kotona, mutta kyllä nyt eläkkeellä ollaan enemmän täällä kuin luhtitalossa Espoossa. Ei siellä viihdy. Täällä on luontoa ja vaunussa on kesällä viileää ja talvella lämmin. Kotona on enemmän vilskettä, Peltonen kertoo.

Asuntovaunun he ostivat vuonna 1986.

-Ensin katsoimme venettä, mutta vahingossa päädyimme katsomaan asuntovaunua ja ihastuimme siihen, koska vaunun kanssa ei tarvitse olla paikoillaan, vaan voi mennä Suomea ristiin rastiin, Peltonen kertoo.

He ovat viihtyneet Kultahiekassa jo vuodesta 1991.

-Ennen teimme pieniä reissuja kesäisin, mutta viimeisen kymmenen vuotta olemme olleet täällä. Tämä on viihtyisä ja luonnonläheinen paikka, jossa on hyvä porukka ja mukavat pitäjät. Pidämme siitä, että on paljon puita ja varjoa. Palvelutkin ovat lähellä, Peltonen sanoo.

Omassa vaunussa on hyvä olla.

-Sieltä ei puutu mitään, tiivistää Kjerrman.

-Ihan kuin kotona olisi. On vain vähän ahtaampaa, mutta eipä siellä tanssitakaan. Tulee myös oltua paljon ulkona, Peltonen sanoo.

Asuntovaunualueella on sopivasti sekä muiden ihmisten tarjoamaa seuraa että omaa rauhaa.

-Olemme paljon omissa oloissamme, mutta seurustelemme myös muiden kanssa. Kaikki istuvat yhdessä pihalla, mutta iltaisin rauhoitutaan omaan koppiin, Peltonen sanoo.

Vaikka he ovat nykyään lähes aina Kultahiekassa, viikonloppuisin on silti erilainen tunnelma.

-Joka perjantai odotamme saunaa, saunominen on sosiaalinen tapahtuma varsinkin miehille. Viikolla täällä on hiljaisempaa, joten viikonloppu alkaa siitä, kun porukkaa tulee enemmän, Peltonen sanoo.

Kultahiekka on avoinna ympäri vuoden. Osalle porukasta siitä on tullut vakituinen vapaa-ajanviettipaikka.

 

Hetken mielijohteesta asuntovaunualueen pitäjäksi

Kultahiekka Caravania pyörittävät Esko Tamminen ja Aila Mukala. Tamminen kertoo perustaneensa asuntovaunualueen hetken mielijohteesta.

-Ei minulla ollut mitään kokemusta tällaisesta, eikä se ole tähän päivään mennessä selvinnyt itselleni, miksi perustin juuri asuntovaunualueen. Tämä on ollut vaihtelevaa ja joskus hyvinkin mielenkiintoista, hän kertoo.

Kultahiekka on toiminut Lohjan Koisjärvellä jo 36 vuotta. Sinä aikana asuntovaunukulttuuri on ehtinyt muuttua.

-1990-luku oli huippuaikaa, mutta etenkin viimeisen kymmenen vuoden aikana on hiljentynyt jonkin verran. Ihmiset ikääntyvät, eivätkä enää reissaa, kertoo Mukala.

Tamminen toteaa, että asuntoautoja on nykyään enemmän kuin ennen. Autoja ja vaunuja ei kuitenkaan osteta samaan malliin kuin aiemmin, vaan vuokrataan kesällä reissun ajaksi. Heidän mielestään asiaan vaikuttaa yleinen taloustilanne.

-Jos jostain pitää säästää, vaunu lähtee ensimmäisenä, toteaa Mukala.

-Siinä on äkkiä iso summa kiinni, kun ostaa vaunun, eikä sitä ihan millä tahansa autollakaan vedetä, Tamminen lisää.

He kertovat, että vanhempi väki on omatoimisempaa, mutta nuoret odottavat, että asuntovaunualueella on kaikki mukavuudet, kuten leikkipaikkoja lapsille ja ravintola, sillä ruokaa ei haluta enää tehdä itse vaunussa. Kultahiekassa ruokaa tarjoillaan ja ajan kuluksi voi poiketa vaikka pelaamassa ilmaisella frisbeegolf-radalla.

Useimmat piipahtavat asuntovaunualueelle vain muutamaksi yöksi, mutta Kultahiekalla on myös asiakkaita, jotka ovat viihtyneet samalla vaunualueella jopa kymmeniä vuosia. Etenkin eläkeläisille siitä on tullut toinen koti. Kultahiekassa on myös vuokrattavia mökkejä. Niitä hyödyntävät lomalaisten lisäksi mm. tietyömiehet. Monet asuntovaunualueet ovat kiinni talvisin, mutta Kultahiekka on aina auki.

-Meillä on myös talvisin vakioporukka, joka tulee vaunulle viikonloppuisin, Mukala sanoo.

Kun Mukala ja Tamminen lähtevät itse lomalle, he pakkaavat tavarat asuntovaunuun ja suuntaavat mahdollisimman kauas.

-Yleensä mennään Lappiin ja siitä Norjaan, kertoo Tamminen.

Moni viihtyy kesämökillä, mutta heille vapaus löytyy asuntovaunusta.

-Vaunun kanssa maisema vaihtuu ja voi tutustua uusiin paikkoihin. Siinä on reissaamisen iloa ja oikeaa retkeilyelämään, Mukala tiivistää.

Esko Tamminen ja Aila Mukala pitävät Kultahiekka Caravania Lohjan Koisjärvellä. Kultahiekan ravintolakahvilan antimista ja tapahtumista voivat tulla nauttimaan alueen asukkaat ja mökkiläiset.

 

Tapahtumia, klapeja ja munkkeja kaikille

Mukala muistuttaa, että Kahvilaravintola Kultala palvelee myös muita kuin asuntovaunukansaa.

-Isäntä leipoo isoja munkkeja viikonloppuisin. Mökkiläisetkin ovat oppineet hakemaan niitä vuosien varrella. Meillä on myös polttopuubisnestä. Koivuklapeja viedään lähiseudulle etenkin talvisin ja välillä pidemmällekin, Mukala kertoo

Lisäksi järjestetään tapahtumia. Esimerkiksi viime kuussa tarjolla oli karaokea ja savustettua possua. Esiintyjiä Kultahiekassa kävi viime vuonna kahdeksan kertaa ja tänä vuonnakin on ollut jo muutama.

-Orkesterit ja karaoke vetävät tänne myös mökkiläisiä, Mukala sanoo.

Esimerkiksi juhannuksena on luvassa mm. orkesteri ja ajelua vuoden 1957 traktorilla.

SMS