Juuri kun olemme selvinneet pitkästä viikonlopusta ja pääsiäisestä odottaa jo kulman takana seuraava juhla. Jos pääsiäinen on lasten ja uskonnon juhla niin seuraava on sitten työläisten juhla, josta on tullut myös ylioppilaiden ja opiskelijoiden juhlapäivä.

Vappua itsessään on vietetty Suomessa liputuspäivänä jo 70-luvun lopulta, mutta työväen juhla 1.5. on ollut jo pidempään. Oli se historiallinen syy mikä tahansa, mutta nykyisellään vappu on koko perheen ja koko maan yhteinen rieha, jossa rahaa syydetään paljon taas kaikkeen turhaan, mutta on vapussa paljon perinteitäkin. Esimerkiksi vappumunkit ovat jotain sellaista, mitä ei kovinkaan moni suomalainen ole päässyt ohittamaan, tai tippaleivät ja sima, jotka kuuluvat yhtälailla vappuun. Onkin aika sattumaa, että kaksi ruokaan ja juomiseen liittyvää juhlaa ovat näin lähekkäin kalenterissamme.

Pääsiäisen karitsat ja yllätysmunat ovat vielä kuluttamattomia mahassamme kaloreina kun tämä toinen juhla tuo mukaan sokeria ja kuohuvia juomia, joita muuten on nykyään kulutusjuhlan tapaan saatavilla myös lapsille – mikäs sen parempi, kuin opettaa lapsille jo pienestä iästä, että vappuna pitää juoda kuohuvia juomia isoista pulloista(!).

Teetkö itse munkkisi?

Oletko muuten niitä ihmisiä, jotka viihtyvät keittiössä kokkailemassa, vai ostatko kaiken valmiina? Nimittäin kotona itse tehdyt lämpimät munkit ovat yksi parhaista leivonnaisista mitä kotona voi tehdä – kylläkin niitä kannattaa tehdä vain kerran vuodessa, sillä suurempaa määrää ei jalat kantaisi.

Ja tottakai munkit pitää saattaa alas itse tehdyllä simalla. Simaakin on nykyään kaupoissa saatavilla kiireisille vapunviettäjille sekä alkoholillisena että ilman alkoholia, ja näitäkin maistaneena en voi kuin sanoa, että itse kotona tehty sima on parasta. Jopa hieman pieleen mennyt sima on kaupan simaa parempaa, sillä se on sentään itse tehtyä.

Munkkeja paistaessanne muistakaa sitten varoa sitä kiehuvaa öljyä, ei ole kiva jos sairaalassa on sitten iso joukko kätensä polttaneita kotikokkeja vappuna, jos se varovaisuus on unohdettu.

Vappua lämpöisessä säässä

On sitä vappua joskus tultu vietettyä lumisateessa ja pakkasessa, joten tämän kevään osalta ainakin tätä vielä kirjoitettaessa olemme saamassa hienon vappusään, ja se tarkoittaa samalla, että ihmisiä tulee olemaan iloisella mielin paljon liikenteessä – joten muistakaapa siellä liikenteessä noudattaa niitä liikennesääntöjä ja olla varovaisia.

Nykyaikainen kulutusjuhla

Kuva Jesse Kainulainen Photography

Kukkia, opiskeluajan päähineitä, syömistä ja juomista, vappupalloja ja kaikkea muuta vapun tilpehöörejä on jälleen kauppojen hyllyt tulvillaan – vapunkin aikana unohdetaan helposti tämä meidän tyylimme kuluttaa maapallon vähäisiä voimavaroja turhiin asioihin, kun voisimme juhlia myös ilman sitä kertakäyttötavaraa, miten muuten aiot itse viettää tulevan vapun, vietätkö sen kotona vai lähdetkö ravintolailtaa viettämään?

KO