Vappusimaus eli mieskuoro Lohjan Miehet esiintyvät ensin kello 10 Keskusaukion portailla, josta he siirtyvät Lohjantähteen, jossa toinen esiintyminen galleriakäytävällä noin kello 10.15. Samalla Lohjantähden kauppakäytävän kahvila Coffee Boxista simaa ja kotitekoisia vappumunkkeja.

Vapun perinteet

Ensimmäiset Vapun aikoihin pidetyt laulutilaisuudet 50-luvulla, kuten “Norjan nykäys”, ”Ruotsin rysäys” ja “Tanskan tempaus” liittyivät yleensä johonkin matkaan ja sen varojen keruuseen.

Nykyiseen muotoonsa kuoron Vappuaamuna järjestämä Vappusimaus on jatkumoa edellisistä, joista on muodostunut perinteinen Vappuaamun laulutilaisuus Lohjalla. Kuoro esittää perinteisiä Vappujuhlintaan liittyviä mieskuorolauluja.

Perinne on jatkunut 60-luvulta asti. Ensimmäiset Vappulaulut 60-luvulla on laulettu silloisen Kansallispankin portailla osoitteessa Laurinkatu 52, jossa nykyisin on mm. Olut- ja Viinihuone Norden. Nykyisin laulut lauletaan keskusaukion portailla, josta jatketaan Lohjantähden kauppakeskukseen. Tilaisuus päättyy n. 11.45. Tilaisuuteen ei ole pääsymaksua.

Itse Vappusimaus-iloittelu on säilynyt samansisältöisenä tähän päivään saakka. Pitopaikkana ovat olleet Lohjan yhteislyseo, Harjula ja Puu-Anttila.

Mieskuoro Lohjan Miehet

Mieskuoro Lohjan Miehet on perustettu vuonna 1945. Kuoron 80-vuotissyntymäpäivää vietetään ensi vuonna Kalevalan päivänä.  Mieskuoro Lohjan miehet kuuluvatkin tänä päivänä olennaisena osana lohjalaiseen musiikkikulttuuriin. Kuoron vahvuus on vaihdellut 30 ja 60 välillä vakiintuen nykyiseen reiluun 30 laulajaan.
Mieskuoron kevään ja kesän tapahtumiin kuuluvat Kaatuneiden muistopäivän laulut Helluntaina Lohjan kirkossa, ”Vappusimaus” Lohjantähdessä, yhteislaulutilaisuudet Lohjan Museolla ja Aurlahti Cafeessa. Kesäkuussa kuoro matkustaa Norjan Ringerikeen, joka on Lohjan kaupungin ystävyyspaikkakunta. Mieskuoro Lohjan Miehet toimii erittäin tiiviissä yhteistoiminnassa sekä Lohjan Seurakunnan että Lohjan kaupungin kanssa. Yhteistyötä on tehty myös Lohjan orkesterin ja Lohjan Harmonikkakerhon kanssa.
Mieskuoro Lohjan Miehet on harrastanut yhteispohjoismaista musiikkikulttuuria mieskuorolaulun saralla lähes koko olemassaolonsa aikana. Vuonna 1952 kuoro teki ensimmäisen vierailunsa Tanskaan. Kuorolla on ystävyyskuorot Lohjan kaupungin ystävyyspaikkakunnilla Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa. Kuorot tapaavat toisensa kolmen vuoden välein.

Kuoroa on vuodesta 2017 johtanut kuoronjohtaja, kanttori, laulunopettaja Sirpa Lilius. Kuoro toimii Hiiden Opiston kanssa yhteistyössä. Kuoro toimii Hiiden Opiston kurssina ja opiskelijoiden pääasiallinen koulutus tapahtuu ko. laitoksen opetusohjelmaan kuuluen.

Kuoron yhteyteen on myös perustettu kevyempää musiikkia esittävä Laulu- ja Soitinyhtye Wanhaa Wiiniä. Ryhmässä on tällä hetkellä yhdeksän jäsentä. Yhtye esittää kevyttä musiikkia pääasiassa yksi äänisesti ja tarvittaessa myös sovitettuja kaksiäänisiä lauluja. Ryhmä on hyvä ponnahduslauta aloittelevalle mieskuorolaulajalle. Laulu- ja Soitinyhtyettä johtaa Sune Berghäll.

Mieskuoron toimintaan on vuoden 2024 alusta alkaen sisällytetty myös vuonna 2020 perustettu naiskuoro Lonnat, joka toimii Hiiden Opiston kurssina. Kuoroa johtaa Sirpa Lilius.

– Syksyllä 1986 menin Norvan Pukimoon ostamaan housut. Silloin oli Aaro Hakava, hyvin aktiivinen vilkas mies tekemässä kaupat kanssani. Hän kysyi, osaatko yhtään laulaa? Vastasin, että no voidaan kokeilla, mihin Aaro sanoi, että tule mieskuoroon mukaan, harjoitukset ovat tänään kello 18.Sen aikainen johtaja Rouhiainen koe laulatti ja pisti minut ensimmäiseksi tenoriksi, missä laulan edelleen. Olen viihtynyt hyvin ja kuorossa on hyviä kavereita, eli hauskaa on ollut, ja hyvältä näyttää edelleen, kertoo omasta liittymisestään kuoroon Rauno Laaksonen.

– Itsellä oli aikaisemmin kokemusta seka- ja mieskuorosta sekä karaokesta. Edellisestä mieskuorosta aikaa jo kymmenen vuotta, mistä jäi upeita konserttimuistoja. Olin edellistalven sekakuorossa sekä kyläteatterissa.

– Mietin jo silloin meneväni kuuntelemaan Lohjan mieskuoroa. Joulun tienoilla kävi katsomassa Hiidenopiston sivuilta, mikä ohjelma heillä oli, Jamppa Tuomisen laulamia upeita sävellyksiä. Liityin kuoroon kevätkaudelle ja heti ensisilmäys kuoroon oli; tervetuloa joukkoon. Nuotit nähtyäni tykkäsin siitä, että oli jaettu kaikille äänille omat stemmat ja loistavasti sovitettu kuorolle. Konsertti oli mahtavaa heittäytymistä kaikilta; kiitos laulajat., kertoo omasta kuoroharrastuksestaan Kalle Heikkinen.

Mieskuoroon on helppo liittyä. Yhteyden voi ottaa tuttuun laulajajäseneen, puheenjohtajaan tai kuoronjohtajaan tai ilmoittautumalla Hiiden Opiston Mieskuoro Lohjan Miehet-kurssille. Uudet laulajat otetaan lämpimästi vastaan. Tueksi annetaan ”kummi”, kokenut laulajaveli, eikä laulajalta vaadita kuorokokemusta, saatikka solistisia kykyjä.