Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa alkaa 14. päivä Pekka Korpijaakon Heijastuksia – maisema ja luontokuvia valokuvanäyttely, joka on katseltavissa 24.päivä saakka. Linderinsaliin levittäytyy yli sadan valokuvan näyttely. Pekka Korpijaakon näyttelyssä Heijastuksia – Maisema- ja luontokuvia on esillä valokuvia viiden vuosikymmenen ajalta. Kuvissa pääosaan pääsevät vedenpinnan herkät heijastukset, säätilat ja valoilmiöt sekä kasvit ja eläimet.

korpijaakko
korpijaakko

Pekka Korpijaakko aloitti valokuvaamisen harrastuksena noin 20-vuotiaana, ja nyt 50 vuotta myöhemmin on aika ensimmäiselle omalle näyttelylle Lohjalla, ja samalla oman 70-vuotispäivän juhlalle. Kamera kulkee hänen matkassaan kaikkialle. Diakuvaus on vuosien varrella vaihtunut digitaaliseen, mutta aiheissa toistuvat yhä lähiseudun maisemat ja luonnonilmiöt sekä eläimet. Iso osa näyttelyn kuvista on kuvattu Korpijaakon kotikylässä Karstulla.

– Silloin nuorena hankin itselleni jo varhaisessa vaiheessa Canon FTP kameran, joka oli siihen aikaan yksi harrastajatason parhaista kameroista. Sille sitten tarpeelliset objektiivit ja harrastukselle oli saatu parhaat mahdolliset työvälineet.

Harrastus vastapainona työlle

50 vuotta jatkunut valokuvaaminen on ollut Pekalle pelkkä harrastus. Hän saa iloa siitä, että onnistuu ottamaan kuvia, jotka saavat aikaan tunteita. Monesti myös kuvaushetket suuntautuvat samoille paikoille, mutta on hänelle aina rintataskussa mukana myös Sony RX200 minikamera, jolla on otettu monta tämänkin näyttelyn kuvaa.

– Varsinkin eläinkuvissa nopeus on valttia. Silloin kun hetki tulee, ei ole aikaa etsiä sitä järjestelmäkameraa ja alkaa asetella objektiivia. Nopeasti pikkukamera taskusta ja kuvan ottaminen. Tässä näyttelyssä on kuvia niin lumikosta, liito-oravista kuin peuroistakin, jotka ovat otettu pikkukameralla ilman suunnittelua. Sen sijaan näyttelyn nimikkokuvat eli maisemien ja heijastusten kuvaamista on tullut harrastettua käytännössä koko harrastusaikani, ja oma tyyli on tullut muille kameraseuran jäsenille varmasti tutuksi, kertoo Pekka.

Pekan oma työ ja koulutus eli metsätalousinsinööri, liittyy metsään, ja siksi häntä on luonto kiinnostanut, kuten myös eläimet ja kasvit. Perhoset olivat hänen harrastuksensa ennen valokuvaamista, ja valokuvaamisessa kiinnostunut eläimiin ja luontoon on ollut hyvä apu.

– Kun tunnistaa eläimet, linnut, perhoset ja kasvit, osaa ottaa kuvia eri tavalla ja kertoa kuviin liittyviä tarinoita. Kuvaamisessa minulle monesti lähtökohtana onkin luonto, ja sen monipuolisuus.

Kuvissa tärkeintä on tunnelma

Joskus suunniteltuun kuvaan saadaan pieni bonus – kuten tässä sateenkaari.

Korpijaakolle tärkeintä on kuvaamisen toimi sinänsä, ja kuvaushetken ainutlaatuisuuden tallentaminen.

– Valokuvassa tärkeintä on tunnelma, Korpijaakko toteaa.

Hän lähestyy valokuvaa enemmän maalauksellisena kuin teknisenä ilmaisumuotona. Mustavalkoinen valokuva ei koskaan ole ollut Korpijaakolle läheinen, vaan häntä kiehtovat hehkuvat värit.

Korpijaakon näyttely on hyvä läpileikkaus hänen 50 vuoden harrastustaan. Näyttelyssä on dioista tehtyjä tauluja, mutta myös uudempia kuvia luonnosta, ihmisistä ja eläimistä. Kaikissa kuvissa silmiinpistävää ovat värit ja kuvien tunnelma, ja Korpijaakolla on useimpaan kuvaan myös tarina kuvan takana.