Hiiden Opiston kokeellisen sekatekniikan kurssin maalarien teoksia on jälleen esillä Lohjan pääkirjaston galleriakäytävässä. Teokset esittelevät kuluneen lukuvuoden antia laajalla kattauksella, sillä esillä on teoksia yhteensä 16 maalarilta. Tänä vuonna esillä on paljon pieniä teoksia, joiden myötä näyttelyyn syntyi aivan ”överi” ripustus, kuten kurssin vetäjä Seija Sainio kuvailee.

–Tämä on yksi iso sommitelma koko ripustus. Kun Hiiden Opisto muutti uusiin tiloihin, kurssi pidettiin aiempaa pienemmässä tilassa. Sekatekniikkateokset ovat usein isoja ja vaativat paljon materiaaleja, mutta nyt oli luonnollista tehdä pienempiä töitä. Kun pääsimme jälleen isompaan tilaan, työt eivät kuitenkaan enää kasvaneet, vaan oli jo totuttu tekemään pienempää, taustoittaa Sainio.

Näyttelyssä on esillä sekä erilaisia teemoja että paljon eri tekniikoita, kuten ohuen Japanin paperin käyttöä ja teepusseihin maalaamista. Lisäksi on hyödynnetty mm. muovikalvografiikkaa ja hylkimistä esimerkiksi lakan avulla. Näillä keinoin on saatu aikaan hyvin mielenkiintoisen näköisiä maalauksia. Monet teemoista taas liittyvät esimerkiksi sommitteluun. Syksy aloitettiin omakuvallisella projektilla.

–Kurssilaiset piirsivät toinen toisiaan ja sitten niiden kuvien perusteella omakuvan. Projekti herätti hilpeyttä, sillä osa kuvista oli piirretty esimerkiksi niin, ettei paperiin katsottu lainkaan, Sainio kertoo.

Carita Nyholm (ylä, vas), Kyllikki Halmkrona, Natalia Blizniouk, Kaisa-Liisa Lehtilä, Seija Sainio (ala, vas) ja Jaana Renvall.

Kurssilla saa vapaat kädet kokeilla ja toteuttaa ideoitaan

Kurssilla on ollut erilaisia kuukausittain vaihtuvia teemoja, mutta maalarit ovat saaneet myös rönsyillä vapaasti omien inspiraatioidensa ja kiinnostuksen kohteidensa perässä. Carita Nyholm on käyttänyt teoksissaan mm. valokuvia ja ampiaispesää.

–Ampiaispesän käyttäminen oli kokeilu, johon sain materiaalia omalta mökiltä. Pesän pinta ja sen värit kiinnostivat minua, siinä oli punamultaraitoja ja valkoisia raitoja. Ampiaiset olivat ottaneet pesäänsä materiaalia mökin seinästä.

Nyholm kertoo, että teoksien aiheet kumpuavat usein arkisista asioista aina tyhjistä tomaattimurskatölkeistä lähtien.

–Myös lasten kautta tulee paljon aiheita. He joutuvat usein malleiksi ja kilpailevatkin välillä siitä, kumpi pääsee, Nyholm sanoo.

Jonkun päivän mielentilaa kuvaa ehkä teos linja-autoa odottavasta muusikosta.

–Hänellä ei ole mennyt päivä ihan putkeen. Koira pissaa kintuille, bussia ei näy ja myrskykin on tulossa, Nyholm kertoo teoksestaan.

Kaisa-Liisa Lehtilä puolestaan pitää kollaasien tekemisestä. Lapsilla on rooli myös hänen teoksissaan; esimerkiksi yksi töistä kuvaa lapsenlapsien huoneessa vallitsevaa kaaosta. Lehtilä on nyt mukana kurssilla toista vuotta.

–Olen tehnyt aina kuvataidejuttuja, mutta täällä on kivaa se, että voi kokeilla kaikenlaista. Se on hauskaa. Seija keksii meille aina uusia juttuja kokeiltavaksi. Niitä ideoita voi hyödyntää myös kotona lapsenlapsien kanssa. Kurssi virkistää ja piristää joka kerta.

Sainio on vetänyt kokeellisia sekatekniikkaryhmiä Hiiden Opistolla vuodesta 2012.

–Osa on ollut mukana alusta asti ja käynyt muillakin kursseillani. Ryhmissä on hyvä henki. Se on iso asia. Tänä vuonna kolme ystävätärtä tuli kurssille viettämään aikaa yhdessä. Se on todella kiva asia, Sainio iloitsee.

Kurssilaiset tuntuvat viihtyvän.

–Kursseilla on vaan niin mielenkiintoista ja hauskaa. Meillä on todella kiva ryhmä, tiivistää Jaana Renvall.

Natalia Blizniouk nostaa esille myös toisilta kurssilaisilta saadun palautteen merkityksen.

–Töihin voi saada toisilta uusia näkökulmia, hän sanoo.

Näyttely on esillä lauantaihin 27.4. kello 12.00 asti.

SMS