Jaakko Toivolan kirjoitus ”Muovi materiaalina” 27.3. Ykkös-Lohjassa oli osittain ihan yes, mutta muutamaa kohtaa on vähän tarkennettava.
Hän kirjoittaa, että muovista syntyy suuri määrä jätettä, joka päätyy kaatopaikoille… tämä ei alkuunkaan pidä paikkaansa! Kaatopaikoille ei viedä enää mitään orgaanista jätettä (vuoden 2017 alusta), joka sisältää muovit. Muoviromu (huom! Ei jäte) menee joko kierrätykseen tai polttoon.

Miten niin ”osan muoveista voi kierrättää lähes täysin, kun taas osa menettää käyttökelpoisuutensa jätteisiin päädyttyään.” Kaikki muovit ovat kierrätettäviä, tavalla tai toisella.

Muovin käyttöikään viittaus, muoveja käytetään päivästä aina sataan vuoteen! Teknisistä muoveista (esim. sähköjohdot, putket ja eristeet) osa on käytössä kymmeniä jopa sata vuotta.

Miten niin ”muovin valmistustapoja kehitetään ympäristöystävällisempään suuntaan”. Maaöljystä (fossiilisesta raaka-aineesta) käytetään n. 4 % muovien valmistukseen ja sekin tulee polttoaineiden sivutuotteena (bensiini + diesel + kerosiini). Polttoaineet kuluttavat n. 90 % öljyä… niin miten sitä enää voi ympäristöystävällisemmin tehdä?

Ylipäätään ihmettelen viime aikojen muovivastaisuutta. Miten tulisimme enää toimeen ilman muovia… kännykät, tietokoneet, kodinkoneet, autonosat, sairaalatarvikkeet, urheiluvarusteet, muutaman käyttöalueen mainitakseni. Ei muovi ole haitta, vaan ihminen on syypää ”kaikkeen”, kunheittää muovikuoren mäkeen, eikä kierrätä… Suomessa se ei ole niinkään ongelma, meitä on vain 5,5 milj., mutta Aasiassa, jossa on reilut 4 miljardia ihmistä, niin jos ja kun kierrätys ei siellä toimi, niin se on ONGELMA! Jos vaikkapa City Marketista ei huomenna enää saa muovikassia, niin sillä ei maailma pelastu! Ajatelkaa nyt itse, 90 % öljytuotteista menee taivaan tuuliin maalla, meressä ja ilmassa koko ajan…
lennetään lomalle aina Pattajaa ja Japania myöden. Luulisi siitä ekologin olevan huolissaan, eikä pienestä muovin määrästä (muovi on vain niin kevyt ja näkyvä, mutta materiaalia siinä on todella vähän – vähemmin kuin minkään muun materiaalin kohdalla).

Ottakaa selvää asioista, käyttäkää materiaaleja oikein, kierrättäkää ja opettakaa myös jälkeläisenne tekemään niin periaatteella ”Oikea materiaali oikeaan paikkaan”.

Oi Muovi!
Timo Malén
muovialan opettaja, muovi-insinööri
luonnonsuojelija