Padel tunnetaan helppona ja hauskan mailapelinä, joka on erittäin suosittu täällä Suomessakin. Innokkaat liikunnan harrastajat ovat villiintyneet sen parissa. Padel on hauska ja vauhdikas mailapeli ja tutustumme siihen tarkemmin tässä artikkelissa. 

Padel on saapunut Suomeen ja se liikuttaa monen tasoisia harrastajia. Se sopii loistavasti melkein kaikentasoisille pelaajille ja se tarjoaa samaan aikaan liikunnan iloa ja sosiaalista vuorovaikutusta. Padel tunnetaan sosiaalisena lajina ja aloituskynnys on matala. Se ei vaadia suuria resursseja ja harrastamaan pääsee monella paikkakunnalla. 

Padelin säännöt pähkinänkuoressa

Padel on kasvattanut huimasti suosiotaan viime vuosien aikana. Sitä harrastaa nykyään suuret ihmismäärät: padelmaila on tullut tutuksi maailmalla jopa 20 miljoonalle ihmiselle. Suomessa sitä harrastaa innokkaasti noin 70 000. Harrastuksella on hyvä saatavuus, koska sitä voi kokeilla laajalti Suomessa ainakin maamme suurimmissa kaupungeissa. 

Padelissa on oma pelikenttänsä. Sen koko on noin 200 neliömetriä ja kenttää ympäröivät seinät, jotka on valmistettu lasista. Aluetta ympäröi myös metalliverkko. Pisteitä lasketaan samalla logiikalla kuin tenniksessä, jonka sisarlajina padel tunnetaan. 

Sosiaalisuus tärkeä osa pelikulttuuria

Tenniksen sääntöjen tunteminen on padelissa eduksi. Pelaaja saa sääntöjen tuntemisesta hyvät lähtökohdat lajin aloittamiseksi. Padelin pelikenttään liittyy neljä pelaajaa. 

Yksi aspekti pelissä on sosiaalisuus, joka on merkittävä osa lajin kulttuuria. Sosiaalisuus näkyy sekä itse pelaamisessa että myös padelin peliporukoista ja erilaisista kilpailuista ja oheistapahtumista. Monet pitävät padelia viihdyttävänä ja hauskana lajina, joka tempaisee mukaansa. Se kohentaa kuntoa ja virkistää mieltä samaan aikaan. 

Vauhtia helppoudesta huolimatta

Padelissa on varsin yksinkertaisest ja helpot säännöt. Niiden oppiminen ei pitäisi viedä kohtuuttoman kauan aikaa. Helppous ja yksinkertaisuus ovat tehneet siitä erittäin suositun lajin sekä Suomessa että maailmalla. 

Sen voi aloittaa helposti, koska aloituskynnys on matala. Varuisteina toimivat lyhyt padelmaila ja sitä on miellyttävää käsitellä. Padelilla on runsaasti erilaisia lyöntitapoja ja pallo liikkuu ottelussa kentän ja seinien välillä. 

Padelia voisi verratan shakkiin. Shakissa vaaditaan taktista ajattelua, joka on myös menestyneen padelin edellytys. Voittoon vaaditaan siis sekä riittävää kuntoa että taktiikkaa. Pelkällä voimalla ei pärjää pitkälle.

Sen takia padelia voi verrata edellä mainittuun tennikseen, jossa on tärkeää niin ikään hyvä kuntoa, oivallinen peliäly ja täsmällinen tekniikka. Padelin menestymismahdollisuudet ovat siis melko tasaiset riippumatta siitä, minkä kokoinen tai kuntoinen pelaaja on. 

Kiinnostaako padel?

Padel on täynnä hauskaa ja vauhdikasta meinikiä. Se tarjoaa sopivasti haastetta monentasoiselle liikkujalle, mikä on edesauttanut sen suosiota meillä Suomessakin. Padelin varusteisiin kuuluu padelmaila ja -pallo. Niitä on usein saatavilla padelkentiltä, joita pystyy yleensä lainaamaan. Vaatetukseen sopivat normaalit sisäliikuntaan suunnitellut vaatteet ja kengät. 

Jos padel kiinnostaa, voi harrastukseen tutustumisen aloittaa tarkistamalla oman paikkakuntansa tarjontaa. Myos lähiseutujen tilannetta kannattaa tähyillä, jos asuu pienemmällä paikalla. 

Padelia löytyy ainakin Suomen suurimmista kaupungeista, joissa on tarjolla todennäköisesti myös hyviä aloituskursseja. Niissä pääsee tutustumaan lajin saloihin ja kurssissa käydään läpi padelin sääntöjä ja tekniikoita.  

Miten padelia voi harrastaa Suomessa?

Suomi on loistava maa padelin harrastajille. Maastamme löytyy runsaasti siihen liittyvää toimintaa ja mahdollisuuksia. Padelilla on paljon seuroja ympäri maata, jotka tarjoavat korkeatasoista opetusta lajin saloihin. Innokkaimmat harrastelijat voivat liittyä myös padelin kursseihin, jotka voivat olla varsin hyödyllisiä kehityksen kannalta. 

Kursseissa huomioidaan osallistujien toiveet ja tavoitteet. Jos harkitset kurssille ilmoittautumista, pohdi toiveitasi etukäteen. Tällöin pystyt asettamaan kurssille hyviä tavoitteita, joihin haluat päästä kehittyäksesi lajissa. Toiveita ja tavoitteita voi ehdottaa ennen kurssin alkua ja ne otetaan toivottavasti asiallisesti huomioon. 

Padelin parissa viihtyy moni iästä huolimatta. Se on myös lasten suosiossa ja padelmailaan tarttuu erittäin nuoria pelaajia. Junioritoimintaa tarjotaan myös ahkerasti padelin seuroissa ja niihin voi tutustua perheen pienimpiä varten.