Lohjan kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 10.11. ensi vuoden veroprosentteja, kaupunginjohtajan eroamista virastaan ja hyvinvointikertomuksen vuosiraporttia.

Lohjan kaupungin tuloveroprosentiksi päätettiin ensi vuodelle 20,5. Yleinen kiinteistöveroprosentti on ensi vuonna 1,03 prosenttia, vakituiseen asumiseen käytetyn rakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,45 prosenttia, muuhun kuin vakituiseen asumiseen käytetyn rakennuksen kiinteistöveroprosentti 1,05 prosenttia ja rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti 4,50 prosenttia.

–Suomen kunnissa päätetään nyt viimeistä kertaa yli 10% tai 20% tasolla olevista kuntaveroprosenteista. Vuoden 2023 alussa tuleva soteuudistus leikkaa kuntaverosta tämän hetken arvion mukaan 12,39 prosenttia. Kolmasosa henkilöstöstä ja 60% verotuloista poistuu, mutta jäljelle jäävällä osuudella pitää hoitaa ne lakisääteisen ja vapaaehtoiset toiminnot, jotka jäävät uudistuksen jälkeen kaupungin hoidettaviksi. Nähtäväksi jää, millaiseksi tulevien vuosien kuntatalous muotoutuu, totesi kokoomuksen valtuutettu Kaj Sundqvist.

Perussuomalaisten valtuutettu Janne Moilanen puolestaan totesi pääasiaksi sen, ettei veroprosenttia lähdetty nostamaan.

–Veroprosentti vaikuttaa Lohjan vetovoimaan. Veroprosentin lasku olisi vielä parempi, mutta se on haasteellista tässä tilanteessa.

Pasi Perämäki kaupunginjohtajan viran väliaikaiseksi hoitajaksi

Valtuusto päätti myöntää Mika Sivulalle eron Lohjan kaupunginjohtajan virasta 1.1.2022 alkaen. Kaupunginjohtajan viran väliaikaiseksi hoitajaksi 1.1.2022 alkaen valittiin Pasi Perämäki. Hän hoitaa virkaa siihen asti, kunnes uusi kaupunginjohtaja aloittaa tehtävässään. Kaupunginjohtajan viran väliaikaisen hoitajan kokonaispalkka on sijaisuusajalta 10 663,62€/kk.

Perämäen ammattitaitoon luotettiin, mutta moni valtuutettu olisi pitänyt Sivulan mielellään virassaan.

–Hän on onnistunut loistavasti edustamaan kaupunkiamme ulospäin ja ollut aidosti lähellä kuntalaisia. Hän on tuonut viranhaltijan työn ymmärrettävästi lähelle kuntalaista ja huomioinut asioiden lisäksi myös ihmiset, vihreiden valtuutettu Heli Kurimo kiitti Sivulaa.

–Harmi, että joudumme myöntämään eron, koska Mika Sivulalla olisi ollut vielä paljon tehtävää. Uskon kuitenkin, että Pasi Perämäki suoriutuu tehtävästä niin kuin pitää. Saappaat ovat isot, vaikka ne ovatkin Mikan jäljiltä kiiltävät, totesi puolestaan sosiaalidemokraattien valtuutettu Taina Lackman.

Lasten, nuorten ja perheiden tilanne huolettaa Lohjalla. Esimerkiksi kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten määrä on kasvanut.

Etenkin lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi huolettaa

Eniten keskustelua kokouksessa herätti hyvinvointikertomuksen vuosiraportti viime vuodelta. Mielenterveyssyistä myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet ovat Lohjalla yleisiä ja alkoholin käyttö runsasta. Erityistä huolta herätti myös se, että päihteiden vaikutuksen alaisena tehtyjen rikosten määrä on kasvanut. Myös kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten määrä on kasvanut.

–Moni asia kaipaa kohennusta, ettei hyvinvointi muutu pahoinvoinniksi. Saavatko perheet riittävästi tukea, etteivät ongelmat kasaudu? Keinoja olisi, pohti vihreiden valtuutettu Laura Skaffari.

–Jokaisen huostaanoton ja rikosepäilyn taustalla on perheen kärsimys, joka heijastuu lähipiiriinkin, jos tukea ei saada. Ennaltaehkäisevästä työstä on kuitenkin helppo leikata, koska sen vaikutusta on vaikea mitata, muistutti Meidän Lohjan valtuutettu Katriina Nousiainen.

–Uusia toimintamalleja pitää kehittää, muuten päihdeongelma räjähtää päin naamaa Lohjallakin. Tässäkin kaupungissa kuolee nuoria huumeiden yliannostukseen, ajatuksensa tiivisti Meidän Lohjan (sit.) valtuutettu Jukka Uhlgren.

Kristillisdemokraattien valtuutettu Heikki Linnavirta näki myös valoa tunnelin päässä.

–Meillä on sittenkin asiat melko hyvin. Meillä on vajaat 50 000 asukasta ja 3 000 työntekijää, jotka tekevät töitä kaikkien kuntalaisten eteen. Hyviäkin tuloksia on paljon. Erilaisia auttamispolkuja kehitellään, mutta tärkeintä on, että lapsilla ja nuorilla on vanhemmat. Jos heidän parisuhteensa voi huonosti, se heijastuu myös lapsiin, Linnavirta sanoi.

Hän muistutti, että nuoret kuuntelevat kuitenkin jossain asioissa enemmän muita aikuisia kuin vanhempiaan.

–Mistä sen tuen saa, kun sitä ei oteta vastaan omilta vanhemmilta? Esimerkiksi seurakunnalla on paljon annettavaa ja nuorisotyöntekijöitä, hän sanoi.

SMS