Rintamaveteraaniliitto on palkinnut veteraanityössä mukana olleita Nummi-Pusulan reserviläisiä. Nummi-Pusulan Veteraanikivi projekti sai juhlallisen päätöksen, kun Rintamaveteraaniliitto muisti hopeisin ansiomerkein Arto Ventomaata, Kalle Leskistä, Aarre Arrajokea, Seppo Aholaa ja Harri Jokivirtaa aktiivisesta toiminnasta hankkeen hyväksi. Tilaisuudessa merkit jakoi Nummi-Pusulan rintamaveteraanien pitkäaikainen sihteeri Olavi Leikola.

Rintamaveteraaniliitto muisti hopeisin ansiomerkein Seppo Aholaa (vas), Aarre Arrajokea, Harri Jokivirtaa, Kalle Leskistä ja Arto Ventomaata. Merkit luovutti Rintamamiesveteraanien sihteeri Olavi Leikola (oik). (Kuva: Jenna-Kristiina Jokivirta)

Veteraanityö on muuttumassa perinnetyöksi vuoden 2024 aikana. Sen kattojärjestöksi on perustettu Tammenlehvän Perinneliitto TAPE, johon kuuluu 25 yhdistystä ja 20 jäsenjärjestöä. Sen tehtävänä on kertoa Suomen kansan tarinaa vuosilta 1939–1945. Myös Nummi-Pusulan Rintamaveteraanit ry:n toiminta päättyy ja siirtyy perinne aikaan.

–Tarkoitus on, että vaalitaan veteraanien perintöä jatkossakin. Pidetään huolta siitä, että veteraanien arvokas toiminta isänmaan hyväksi niin sodan kuin rauhankin aikana ei unohdu, tähdentää Nummi-Pusulan Rintamaveteraanien sihteeri Olavi Leikola.

Perinnetyöhön kuuluvat kunniavartiot ja seppeleen laskut sankarihaudoilla sekä huomionosoitukset veteraanikivillä yhdessä kaupungin ja seurakuntien kanssa. Tähän toimintaan Nummi-Pusulan Reserviläiset ovat osallistuneet ja ovat lähdössä vahvasti mukaan myös tulevaisuudessa. Nummella myös partiolaiset ovat olleet mukana lippuairueina.

Nummi-Pusulassa on kaksi sankarihautausmaata ja kolme veteraanikiveä. Tämä sitoo vähintään 18 henkilöä eri tehtäviin juhlatilaisuuksien aikana. Nummen puolen tilaisuudet on organisoinut Olavi Leikola ja Pusulan puolen ArtoVentomaa.

–Tilanne vaan on nyt sellainen, että aktiiviset reserviläiset ovat ikääntymässä ja tilalle kaivattaisiin naisia ja nuoria jatkamaan heidän työtään, toteaa Leikola.

Nummi-Pusulan Reserviläiset on keväästä 2021 lähtien ollut avoin yhdistys, johon voivat liittyä kaikki 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset. Tämä antaa nyt mahdollisuuden toiminnasta kiinnostuneille henkilöille tutustua ja osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustus- ja perinnetyöhön. Lisäksi se tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua ammuntatoimintaan jo ennen asepalveluksen alkamista.

Nummi-Pusulan Reserviläisiin kuuluu tällä hetkellä 46 jäsentä, joista upseereita on 11, aliupseereita 15, miehistöön kuuluvia 16 ja ilman sotilaskoulutusta olevia on neljä, joista yksi on nainen. Reserviläisliiton nettisivuilta kohdasta liity jäseneksi pääsee mukaan toimintaan.

Veteraanijärjestöjen ja Reserviläisten seppeleen laskivat Jyri Saura ja Mikko Taka-Sihvola. Sankarihautavartiossa ovat Kari Korkia ja Mika Rinne. (Kuva: Marjo Jokivirta)